Tükendi
Gelince Haber VerEserde Moğolistan, Altay, Yenisey, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’de yer alan eski Türk harfleriyle yazılmış yazıtların albüm fotoğrafları işlenmiştir. Oldukça kapsamlı bir Türk Yazıtları Atlası niteliği taşıyan ve hacmi itibariyle sahasında ilk olan bu değerli eserin Türk kültürüne ve Türk dünyasına faydalı olacağı şüphesizdir.
Türk yazıtları, yazıldığı dönemin sosyal, siyasi, ekonomik koşullarının yansıtıldığı tarihi belgelerdir. Toplumsal öğütlerin yanında dini ve sosyal yapıyla ilgili tespitler de yazıtlarda konu olmuştur. Türklere komşu toplulukların özellikleri, eski Türk adetlerine göre yapılan cenaze törenleri, askeri zaferler ve başarısızlıkların sebepleri ele alınmıştır. Yazıtlarda tek tanrı inancının yanı sıra devlete bağlılık, toplum düşüncesi, şahsilikten ziyade toplumculuk, aile ve akraba ilişkileri, komşu ülke Çin ile ilgili uyarı ve öğütlere yer verilmiştir. Yapılan savaşların detay bilgileri, askeri mevcudu, ordunun nerelere kadar gittiği, nerelere hakim oldukları yazılıdır. Altay, Yedisu, Baykal-Lena bölgesi, Doğu Türkistan, Türkistan, İtil Bölgesi ve Kafkasya’da eski Türk yazıtlarına rastlanmaktadır.
Yazıların para, kılıç, bardak, çanak, tabak, küp, bilezik, kemer tokası, gündelik eşyalar ve mezarların üstünde yazılmış olması ve bu eserlerin günümüze kadar intikal edebilmesi, eski Türk harflerinin kolaylıkla yazılıp okunabildiğini ve Gök Türklerde okuma yazma oranının yüksek olduğunu göstermektedir.