Tükendi
Gelince Haber VerYaşlı Adam ve Deniz
Yaşlı Adam ve Deniz (İhtiyar Balıkçı), Ernest Hemingway`in ölümsüz eserlerinden biridir ve yazara Pulitzer Ödülü’nü kazandırmıştır. Yaşlı bir Kübalı balıkçının açık denizde Gulf Stream`e kapılmış olarak dev bir kılıçbalığıyla olan can yakıcı mücadelesini, son derece sade ve kuvvetli kelimelerle anlatır. Bu hikâyesiyle Hemingway, yenilgiye karşı cesaret, kayba karşı şahsi başarı temasını kendine has modern üslubuyla yeni baştan anıtlaştırmıştır.
Çanlar Kimin İçin Çalıyor
Dönemin birçok sanatçısı gibi İspanya İç Savaşı`na da katılan Hemingway, bu savaşı anlatan güçlü romanı Çanlar Kimin İçin Çalıyor`u 1940`ta yayımladı. Çok geçmeden sinemaya da uyarlanan roman, iç savaşa sürüklenen bir ülkenin, özgürlükleri için canlarını ortaya koyan insanlarını, onların arasında yer almış bir yazarın tanıklığıyla anlatıyor. Yazarın diğer eserlerinden daha güçlü, kapsamı daha geniş ve çok daha duygusal olan bu kitap, tüm zamanların en iyi savaş romanlarından biridir.
Silahlara Veda
Silahlara Veda, Hemingway`in en önemli romanlarından biridir. Bu eserde sıcak savaşın ortasında iki genç insan hem kendi sevgi dolu dünyalarında, hem de savaşın her şeyi yerle bir eden acımasız dünyasında yaşarlar; bütün zorlukları aşarlar sevgileriyle. Bir yanda insanı yok eden savaş, bir yanda insanı insan yapan sevgi... Yaşama sevinci... Bu çelişkili yaşam içinde bu iki insanı çeke sürükleye götüren olaylar... Romanı en güzel savaş romanlarından biri yapan bir sonuç. Tüm zamanların ilk yüz romanı arasında gösterilen Silahlara Veda savaşlara, aşklara, dünyaya bakışınızı değiştirecek bir roman.
Silahlara Veda`nın bu baskısında ilk defa alternatif sonlara, önemli bazı bölümlerin ilk taslaklarına ve el yazısı müsveddelerine yer verilmiş, Hemingway`in sanatına, yaratma sürecine ve yirminci yüzyılın en şahane romanlarından birinin evrimine ışık tutmaya çalışılmıştır. Ayrıca romanın 1948`de yayınlanan resimli baskısı için Hemingway`in yazdığı önsöz, yazarın oğlu Patrick Hemingway`in kişisel *giriş*i ve yazarın torunu Seán Hemingway`in yeni önsözü de ilk defa bu baskıda yer alıyor.
Kilimanjaro’nun Karları
Kilimanjaro`nun Karları, Hemingway`in çok beğenilen ve en popüler yapıtlarından seçilmiş on kısa öyküden oluşmaktadır. Öyküler, Kazanana Ödül Yok, Kadınsız Erkekler, Beşinci Kolve İlk Kırk Dokuz Öykü isimli yapıtları arasından seçilmiştir. Ayrıca, Hemingway`in yetişkinler için yazdığı öyküler arasında bir Amerikan dergisinde yer almaya değer bulunan ilk eseri Katiller ve babasının intiharına ilk kez gönderme yapan otoyaşamöyküsü tadındaki Babalar ve Oğullar da yer almaktadır. Hemingway`in yaşamöyküsünü yazan Carlos Baker, Francis Macomber`in Kısa ve Mutlu Yaşamı adlı kısa öyküsünü, *öz-gözlemin, kulaktan dolma bilgilerin ve uydurmaların harika birleşimi* olarak nitelendirmiştir. Hemingway`in *Bütün gerçekleri burada anlattım* diyerek pek övündüğü, kitaba ismini veren kısa öyküyse, içinde, üstüne romanlar yazılacak kadar çok malzeme barındırmaktadır. Sadeliklerinin güzelleştirdiği, yaratıcılıklarıyla heyecan veren, özenle işlenmiş her kelimesiyle türünün en iyi örneklerinden olan bu kısa öyküler, Amerikalı usta yazarı daha da yüceltiyor.
Paris Bir şenliktir
Ernest Hemingway`in 1920`lerin Paris`inde yazdığı yazılarından oluşan, ilk basımı 1964`te yapılan Paris Bir Şenliktir kitabı hâlâ yazarın en sevilen eserlerinden biri olmayı sürdürüyor.
Daha önceki basımlardan farklı olarak kitabın düzeltilmiş ve yenilenmiş bu yeni baskısında Hemingway`in yaşayan tek oğlu olan Patrick Hemingway`in kişisel önsözü ile yazarın torunu ve editör Séan Hemingway`in bu yeni baskıda yapılan düzeltmelerle ilgili ayrıntılı açıklamaları ve tanıtımı yer alıyor. Ayrıca Hemingway`in oğlu Jack, ilk karısı Hadley, F. Scott Fitzgerald ve Ford Madox Ford ile yaşadıklarını gün yüzüne çıkaran, tamamlanmamış, daha önce hiç yayımlanmamış bir dizi eskiz yanı sıra sanatı konusunda ilk başlardaki deneyimleriyle ilgili derin görüşlü anıları da ilk kez bu baskıda yer alıyor.
Kadınsız Erkekler
Nobel Edebiyat Ödüllü Hemingway`in romanları kadar başarılı ve en az onlar kadar ünlü 14 öyküsünün yer aldığı Kadınsız Erkekler, yazarın gençlik yapıtlarından biridir. Savaştan kaynaklanan ilişkiler, erkekler ve kadınlar arasındaki ilişkilerin ele alındığı bu öykülerle Hemingway Amerika`nın en iyi öykücüsü olarak belirmeye başlamıştır.
Hemingway`in kahramanlarının öyküleri… Kimi faşistlere karşı savaşan bir devrimci, kimi arenada boğa güreşçisi; kimi boksör, kimi denizlerin ve çöllerin sonsuzluğunda her an yitip gidebilecek birer avcı… Hepsi *yalnız* insanlar; ancak *onların* yalnızlığı, hayatı uzaktan, ürkek gözlerle izleyen insanların alıştığımız türden içe dönük yalnızlığına hiç benzemiyor; dahası, oldukça *gürültülü-patırtılı* bir yalnızlık: Kaderlerinin karşısına tek başına yiğitçe dikiliyor ve nerdeyse dünyayı ayağa kaldırıyorlar.
Ya Hep Ya Hiç
Tarık Dursun K.`nın çevirisiyle… Ya Hep Ya Hiç, ailesini ekonomik olarak ayakta tutabilmek için Küba ve West Adası arasında kaçakçılık yapmak zorunda kalan dürüst bir adamın, Harry Morgan`ın hüzünlü hikâyesi. Yaşam onu, bölgeye akın eden zengin ve sefahat düşkünü yatçıların dünyasına götürür ve alışılmadık bir gönül ilişkisinde rol oynamasına neden olur.
Son derece gerçekçi ancak yine de Ernest Hemingway`in eserleri arasında en incelikle işlenmiş ve etkileyici ilişkilerle bezenmiş örneklerden olan Ya Hep Ya Hiç, en iyi serüven kitaplarından biri.
Kazanana Ödül Yok
Ernest Hemingway, Kazanana Ödül Yok kitabındaki öykülerini, yaratıcılığının doruğundayken kaleme aldı. Avcılar, eşler, bilge yaşlı adamlar, garsonlar, boğa güreşçileri, sevilen kadınlar, kaybedilen kadınlar; hepsi, uçlarda yaşıyor, sevişiyor, ölümün kaçınılmaz gerçekliğiyle yüzleşiyor. Böylesi karakterler, diyaloglar, zaman ve mekân, olağanüstü içgörü yalnızca Hemingway`in hayal gücünden doğabilirdi. Her biri yazarın eşsiz yeteneğiyle bezenmiş öykülerden oluşan Kazanana Ödül Yok, Hemingway`in eserlerine bir başlangıç yapmak ya da romanlarında derinlemesine ele aldığı temalara genel bir bakış için çok başarılı bir derleme.
Akıntı Adaları
Hemingway`in bizzat yaşadığı ve duygusal yönü ağır basan serüvenlerden yola çıkılarak yazılan Akıntı Adaları, yazarın son kitaplarından biridir. Hemingway üç bölümlük bu romanda, hareketli ve karmaşık bir serüvenler zinciriyle okuru adeta bağlıyor. Nobel Edebiyat Ödüllü Hemingway`in bu romanında *Bir insanın başına bu kadar şey gelebilir mi?* diyerek roman okumanın tadına varacaksınız.
Güneş de Doğar
Güneş de Doğar`daki kişiler, savaş sonrası değer yargıları yiten, değişen yaşamları üç aşağı beş yukarı birbirine benzeyen insanlardır. Roman başkişileri, bu çöküntüyü olanca derinliğiyle yaşarlar. Hemingway yaşamı, ister av, ister savaş alanında, isterse arenada, nerede olursa olsun düş kırıklıklarıyla dolu bir savaş gibi algılar. Yaşadıklarına gözlemlerini katınca, her biri ötekinden güzel, inandırıcı ve dünyanın dört bir yanındaki okuyucuya seslenen dev yapıtlar çıkarır. Hemingway`in ilk romanı olan Güneş de Doğar çağının etkilerini üzerinde taşıyan, her soluğunda savaşın yarattığı büyük yıkımı yansıtan, tüm zamanların en iyi romanları arasında gösterilen bir yapıt.
Nick Adams Öyküleri
Hemingway`in En Ünlü Karakterlerinden Birinin Başrolde Olduğu Klasik Öyküler.
Ünlü Nick Adams Öyküleri, unutulmaz bir karakterin çocukluktan delikanlılığa, sonra da askerlik, gazilik, yazarlık ve babalığa adım atışını –yani, Hemingway`in yaşamıyla büyük paralellikler taşıyan bir olaylar dizisini– gözler önüne seriyor. Ancak, Philip Young`ın da önsözde belirttiği gibi, *Hemingway doğal olarak öykülerinin anlaşılmasını ve bu tür düşünceler olmaksızın keyifle okunmasını amaçlıyordu ki uzun zamandan beri olagelen de budur aslında.*
Beşinci Kol ve İspanya İç Savaşı’nın Dört Öyküsü
Hemingway`in tek tiyatro oyunu Beşinci Kol ile birlikte dört öykünün yer aldığı kitap, 1930`ların İspanya`sını görkemli bir şekilde duyumsatıyor. Hemingway`ın kuşatılmış Madrid`in içinde ve çevresinde gazete muhabiri olarak yaşadığı serüvenlerden oluşturulan bu eserlerde savaşın, askerler, siviller ve savaşı haberleştirmek için gönderilen muhabirler üzerindeki dokunaklı etkileri betimleniyor.
Tehlikeli Yaz
Ernest Hemingway, bu kitapta okurlarını bu kez İspanya`nın geleneksel boğa güreşlerine götürüyor. Tehlikeli Yaz`ı okurken dünyaya kimi zaman kızgın bir boğanın kimi zamansa ezeli rakibi karşısında ölüm dansı yapan bir matadorun gözlerinden bakacaksınız. Hemingway bu eserinde de sizlere unutulmayacak anlar yaşatacak.
Afrika’nın Yeşil Tepeleri
Hemingway, Avrupa`da bulunduğu yıllarda sık sık Afrika`ya avlanmaya gitmiştir. Kendi ülkesinde de balıkçılıkla birlikte, avlanmanın her türüne ilgi duymuş; çoğunlukla avlanabileceği yerlerde yaşamış; daha sonra da bunları birbirinden güzel öykülerle anlatmıştır. Afrika`nın Yeşil Tepeleri, yalnızca avcılığı, avlanmayı anlatan bir yapıt değildir. Kitapta, bir yandan tüm canlı cansız varlıklarıyla Afrika`nın doğasını, bir yandan da kendi yaşamıyla, yaşam felsefesiyle Hemingway`i bulacaksınız. Avcılık, doğal yaşam, hayvan hakları gibi konular üstüne düşünen herkesin okuması gereken bir kitap olan Afrika`nın Yeşil Tepeleri, Küçük İskender`in önsözü ve Fatma Aylin Sağtür`ün özenli çevirisiyle av tutkunlarının iç dünyasına tutulmuş bir ayna gibi.
Afrika`nın Yeşil Tepeleri 3. baskısından itibaren baştan sona gözden geçirilip yenilendi, içinde Hemingway`in Afrika günlerinden fotoğrafların ve el yazması müsvedde örneklerinin bulunduğu, kuşe kağıda basılmış 21 görselle zenginleştirildi.
Tüm Öyküleri
Nobel ve Pulitzer Ödüllü yazarın tüm öykülerinin bir arada olduğu tek eser.
Ernest Hemingway`in tüm kısa öykülerinin toplandığı bu bütünsel eserde okurlar hem Kilimanjaro`nun Karları, Beyaz Fil Tepeleri, Aydınlık ve Temiz Bir Yer gibi çok sevilen klasiklerle buluşacak hem de ilk defa bu seçkide yayımlanan yedi yeni öyküyü keşfedecek. Tüm Öyküler, Hemingway hayranları için paha biçilmez bir hazine.
Yazma Üzerine
*Bazı yazarlar, bir başka yazarın tek bir cümle yazabilmesine yardımcı olabilmek için doğmuştur.*
Klasikleşen eserleriyle dünyanın en önemli yazarlarından olan, Nobel ve Pulitzer ödüllerine sahip Ernest Hemingway’in yazarlık, yazma eylemi, yazarın çalışma alışkanlıkları, disiplini ve edebiyat üzerine düşüncelerinin derlendiği bu kitap; Hemingway’in nasıl yazdığını, yazarken nasıl düşündüğünü öğrenmek isteyenlere hitap etmenin ötesinde, aynı zamanda yazarlara, yazar olmak isteyenlere, yazı yazma işiyle ve edebiyatla ilgilenen herkese yol gösteren, onların ufkunu genişleten bir rehber olma özelliğini taşıyor.
Larry W. Phillips bu kitabı oluştururken, Hemingway’in bütün eserlerini, söyleşilerini, editörlere, sanatçı dostlarına, arkadaşlarına yazdığı mektuplarını titizlikle tarayıp, onun yazarlık ve yazma sanatıyla ilgili görüşlerini derledi. Kitabın yazarlara ve yazarlık öğrencilerine faydalı olmasını amaçlayarak yaptığı derlemeyi, Yazmak Nedir, Neye Yarar?, Yazarın Nitelikleri, Ne Hakkında Yazmalı?, Çalışma Alışkanlıkları, Neleri Atmak Gerektiğini Bilmek, Argo ve Dilin Kullanımı, Yazarın Hayatı, Yazmanın Istırabı ve Keyfi gibi alt başlıklarla düzenledi.
Hemingway’in ilk yayıncılarından, arkadaşı Charles Scribner. Jr. İmzalı önsöz ve Larry W. Phillips’in giriş yazısıyla başlayan kitabın sonuna, kitabın içinde adı geçen eserlerin yer aldığı bir eserler dizini eklendi. Elif Derviş’in çevirdiği kitap Türkiye’de ilk kez yayımlanıyor.