Tükendi
Gelince Haber VerBu Ülke, Umrandan Uygarlığa ve Mağaradakiler gibi kültür hayatımızda kalıcı iz bırakan kitapların müellifi, düşünce tarihimizin en üretken ve özgün kalemlerinden Cemil Meriç hakkında bir kitap…
Hüsamettin Arslan, Entelektüel Babam adlı geniş ufuklu kitabında Cemil Meriç’le ve metinleriyle diyaloğa giriyor. Onun entelektüel serencamından yola çıkarak düşüncelerinin çeşitli boyutlarını Türkiye’nin modernleşme meseleleriyle birlikte ele alıyor. Meriç’le yapılmış kapsamlı bir mülakatla açılan “düşünenlerin düşüncesini düşünmeye” dönük çalışma, üç Cemil Meriç zaviyesinden Türk düşünce hayatındaki epistemolojik bunalımdan Cemil Meriç’in Türkiye’de gördüğü fonksiyona, epistemik cemaatten erken bir “postmodern” olarak Cemil Meriç’e kadar uzanıyor. Hâkim Meriç değerlendirmelerinin dışına çıkarak, farklı bir bakış açısı ve farklı bir çift gözlük kullanarak bir entelektüel olarak Meriç’in kişiliği, düşünceleri ve Türk entelektüel hayatı içindeki yeri konusunda farklı bir yorum yapıyor.
Aynı şekilde Hüsamettin Arslan kendisine Cemil Meriç özelinde yöneltilen eleştirilerle de karşılaşıyor ve bunları cevaplıyor. Bu yönüyle çok boyutlu bir entelektüel dostluk hikâyesi anlatan kitap, Meriç ve Arslan’ın sürekli etrafında dolandığı mefhumlara ve meselelere ilişkin önemli tespit ve aforizmaları da içeriyor. Düşüncenin en ücra köşelerini yoklayan, yalınkat bir bilgi yerine kapsamlı incelikli bir bilginin peşine düşen Entelektüel Babam, Cemil Meriç’in Türk düşünce dünyası üzerindeki dikkat çekici etkisini değerlendirme imkânı veriyor.