Tükendi
Gelince Haber VerÜlkemizdeki enerji iletim sistemleri; 154 kV-400 kV gerilimli enerji iletim hava hatları, enerji iletim yeraltı ve denizaltı kabloları ile 154 kV-400 kV gerilimli transformatör (şalt) merkezlerinden oluşmaktadır. Enerji iletim sistemlerinin işletmesinden sorumlu kamu kuruluşu olan Tu¨rkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nin (TEİAŞ) 15 Eylu¨l 2023 tarihinde web sayfasında açıkladığı son verilere göre, u¨lkemizin santral kurulu gu¨cu¨ 105,481.92 MW, iletim hattı uzunluğu 73,832 km ve transformatör merkezi sayısı 789 adettir.
Daha önce yayımlanmış olan Enerji İletim Sistemleri (Cilt 1, Cilt 2/Kısım 1, Cilt 2/Kısım 2, Cilt 3/Kısım 1, Cilt 3/Kısım 2, Cilt 4, Cilt 5 ve Cilt 6) kitap serisinde kitapların zaten fazla olan hacimlerini daha da artırmamak du¨şu¨ncesiyle çözu¨mlu¨ problemlere yer verilememişti.
Enerji İletim Sistemleri Problemleri kitap serisi ile söz konusu çözu¨mlu¨ problem eksikliğinin giderilmesi hedeflenmiştir. Tamamı orijinal problemlerden oluşan serinin ilk kitabı Cilt 1 2021 yılında yayımlanmıştı ve açıklamalı çözu¨lmu¨ş 345 problemi içeriyordu; 2022 yılında yayımlanan serinin ikinci cildinde toplam 611 problem vardı. Serinin u¨çu¨ncu¨su¨ olan bu kitapta ise toplam 1076 “özgu¨n problem” yer almaktadır.
Gu¨nu¨mu¨zde kitap basım maliyetlerinin son derece artmış olması sayfa sınırlamasını zorunlu hale getirmektedir; bu nedenle Cilt 3’de problemlerin açıklamalı çözu¨mlerine yer verilememiş, tu¨m problemlerin cevaplarının verilmesiyle yetinilmiştir. Problemlerin çözu¨mleri için gerekli teorik bilgiler ve temel formu¨ller kitabın başında topluca verilmiştir.
Kitabın; enerji iletim sistemleri içerikli ders alan Elektrik Mu¨hendisliği, Elektrik-Elektronik Mu¨hendisliği Lisans ve Lisansu¨stu¨ öğrencilerine, gerek TEİAŞ ve bölgesel EDAŞ işletmelerinde çalışan mu¨hendislere gerekse enerji iletim sistemleri alanında görev yapan mu¨hendislere yararlı olmasını dilerim.