Tükendi
Gelince Haber VerToplumsal yaşamın dayanaklarını oluşturan, insanlık değerleri konusundaki duyarlılığı ile kültürel, edebiyat, tarihsel ve siyasal yazılarla tanınan gazetemiz “Kırşehir Çiğdem” yazarlarından, eğitimci Avukat Adil Gülvahaboğlu, kaleme aldığı makale, deneme-araştırma ve eleştirisel yazılardan oluşan yazılarını “Edebiyat Penceresi” adındaki kitabında topladı.
Yıllarca, şehrimizde şiir, deneme, araştırma dallarında yaptığı çalışmalarla tanınan ve gazetemiz “Kırşehir Çiğdem” ile birlikte, Yenigün, Cumhuriyet, Aydınlık, Son Havadis, Barış, Halkçı, Yeni Ortam, Yelken, İmce Demokrat İzmit, Yeni Adımlar, Öğretmen Dünyası, Yeni Ufuklar, Atatürkçü Düşünce gibi dergi ve gazetelerde şiir, makaleler yazan Adil Gülvahaboğlu’nun bugüne kadar yayınlamış şu eserleri bulunuyordu:
Ön Yağmur (Şiir), Taşlandıkça Büyüyen (Şiir), Şiir ve Özdeşlerle Atatürkçülük (Araştırma), Hacı Betaş-ı Veli-Ulusal Kültür (Araştırma), Sosyal Güvenlik Öncüsü, Ahi Evran Veli ve Ahilik (Araştırma), Atatürkçü Düşünce, Türk Rönesans’ı (Araştırma), Düşünceler Cumhuriyeti (Araştırma), Islığını Derin Çal Yüzyılları getirsin (Şiir), Edebiyat Penceresi (Araştırma)
Edebiyat Penceresi inceleme, demene, araştırma kitabıyla ilgili gazetemiz ‘Kırşehir Çiğdem’e bir açıklama yapan Adil Gülvahaboğlu, şunları söyledi:
“Edebiyat,bireyin ve toplumun ruh gücüdür. En büyük manevi kuvvetidir. İnsanlık alemini mutluluğa götüren sürekli etkendir. Bu alemin dışında kalan bireyler ve topluluklar, hayatın esaslı zenginliğinden yoksundurlar. Hayatları cansız, zayıf ve renksizdir. İster şiir, isterse nesir olsun insanoğlu edebiyatla olgunluğa erişir. Bu yazılı sözler dünyası, dünyanın ikinci atmosferdir. Ruhsal solunum sistemimizdir edebiyat. İnsan zekası bu sanat sayesinde kalıcı olmuştur. Şiir tiyatro, deneme, makale, hatıra, gezi, hikaye, roman… insanın hayat dinamikleridir. Medeniyeti ve milli kültürleri kuşatan kültür iklimi edebiyatı var olmuştur.
“Duygu, fikir, düşünce, analiz-sentez olgularının kaynağı da edebiyattır. Bilim ve teknolojiyi insanlığa götüren, kalıcı kılan da edebiyatın anlatım gücüdür. Barışı, özgürlüğü, tutsaklığı, bağımsız hayatı, demokrasiyi, demokratik laik Cumhuriyeti hep edebi dünyada buluruz. Hürriyet düzenini kuran da edebiyattır. Diktatörlükleri, diktatörlükleri kılan, yok eden, ayaklar altına da edebiyattır. Milleti dış ve iç tutsaklıktan kurtararak, büyük Türk rönösansını yaratan Atatürk’ü muzaffer kılan da edebiyat ruhudur. Yapıcı, inandırıcı, birleştirici, yön veren, yol gösteren, söylev ve demeçleridir. İfade gücündeki mükemmelliktir. Hitabet sanatını en ince ayrıntılarına göre yerinde ve isabetli kullanmasıdır.
“Sevgiyi, nefreti, acıyı, şarkıları, gurbet türkülerini, masalları, destanları solumamızın vasıtası edebiyattır. Dünyadan, insan hayatından sözü, sazı, çıkarın geriye önemli bir unsur kalmaz. Bize tarih bilincini aşılayan da bu kutsal kuvvettir. Yemen, Kafkasyla, Çanakkale türküleridir. Bizi kaynaştıran. Destan yaratmaz. Yazılı ve sözlü anlatımın olduğu yerde edebiyat vardır. edebiyat hayatımızın atmosferidir. Manevi dünyamızın oksijenidir. HippolytTaine göre de edebiyat bir ruh ilmi, edebiyatçı da bu ilmin alimidir. Bu nedenle kitabımızın adı Edebiyat Penceresi olmuştur. Önemli olan bu pencereden dünyaya ve insanlığa bakmasını bilmektir. Fikir, düşünce, edebiyat, siyaset harmanından merhaba.”
ADİL GÜLVAHABOĞLU KİMDİR?
Artvin, Ardanuç, Tosunlu doğumlu. Artvin Düziçi İlköğretmen Okulu’nu,. Erzincan Lisesi’ni bitirdi. Horasan Yürükattı, Tekman, Toptepe köyünde ilkokul öğretmenliği yaptı. Askerliğini Sivas ve Erzincan okuma-yazma okulunda yaptı. Erzurum Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nü bitirdi. İki dönem Ankara Üniversitesi Dil-Tarih-Coğrafya Fakültesi Türkoloji Bölümüne devam etti. İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.Ankara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Türk Dili ve Edebiyat Lisansını tamamladı. Erzincan Lisesi, Denizli Tavas Lisesi, Kırşehir Kale Ortaokulu, İstanbul Abdülhak Hamit Ortaokulu’nda Türkçe-Edebiyat öğretmenliği yaptı. Avukatlığını sürdürdü. Her iki kamu mesleğinden emekli oldu. Atatürkçü Düşünce Derneği Kırşehir Şubesi’nin on yıl kurucu başkanlığını şaptı. Politikaya girdi, kazanamadı. Şiir ve denemelerinden dolayı çeşitli defalar ödüller aldı.