Tükendi
Gelince Haber VerLord Byron ve c¸evresindeki romantik edebiyat du¨nyasının, genc¸ yas¸ta o¨lmesine ragˆmen, en u¨retken sanatc¸ısı: Percy Bysshe Shelley. Tutkulu romantik ruhu 29 yıl yas¸adı fakat birbirinden degˆerli onlarca bas¸yapıt u¨retti. S¸iirlerindeki felsefi derinligˆi ile o¨n plana c¸ıkan ve yine de romantik dogˆacılıgˆından taviz vermeyen Shelley, toplumun radikal, ilerici ve hareketli bir figu¨ru¨ydu¨. Do¨nem ic¸in oldukc¸a as¸ırı bulunan *Ateizmin Gerekliligˆi* eseriyle Oxford U¨niversitesi’nden kovulması sonrasında, seslendigˆi kitle daima bu¨yu¨du¨ ve c¸agˆları as¸acak eserleriyle birlikte, Romantik do¨nemin en bilinen figu¨rlerinden biri haline geldi.
Shelley’nin bu uzun felsefi ve tutkulu s¸iiri *Du¨nyanın Daimon’u* (Daemon of the World), o c¸agˆları as¸acak eserlerinden biri olarak kabul edilebilir. Dogˆacı bir felsefeyi s¸ekillendirdigˆi, devrimden ziyade evrimisavundugˆu ve insani bir erdemin yu¨kselis¸ini tasvir ettigˆi bu c¸alıs¸ma, Queen Mab (1813) adlı kısa s¸iirinin derin ve sagˆlam bir yapıya kavus¸turulmus¸ uzun hali olarak kars¸ımıza c¸ıkmaktadır. Du¨nyanın Daemon’u, okudukc¸a anlas¸ılacaktır ki, bir soyut ve sembolik hayaller aleminde insanlıgˆın epik destanıdır.
O¨zgu¨n metni ile birlikte sundugˆumuz bu c¸alıs¸mayı Su O¨zbek’in s¸iirsel bir duyarlılıkla c¸evirdigˆini so¨yler, Fihrist olarak *Daemon of the World*u¨ Tu¨rkc¸eye kazandırmaktan duydugˆumuz sevinci belirtmek isteriz.