Tükendi
Gelince Haber VerSis (Kozan) Ortaçağ`ın önemli şehirlerinden birisi idi. XVI. Yüzyılın ikinci yarısında 8 mahallesi olan Sis kasabası Feke, Haçin (Saimbeyli) ve Tufanbeyli (Mağara) ile birlikte Sis Sancağını oluşturmaktaydı.
Yayınladığımız 150 numaralı Sis Mufassal Tahrir Defteri Ankara`da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivi`nde bulunmakta olup Sis`e ait son tahrir defteridir (1572). Defteri hazırlayan ilyazıcı Adana ve Antep defterlerini de hazırlamış olan Mehmed Merami`dir.
Sis Çukurova Ermenileri`nin son kalesi olduğundan Adana ve Tarsus`a nazaran Gayrımüslim oranı biraz daha yüksek olmakla birlikte %12`yi geçmez. Kırsalda yaşayan konargöçer cemaatler Savcı Hacılu, Kavurgalı, Afşar, Ayrudamlu, Eğlenlü gibi Türkmen topluluklarına bağlıdırlar. Sancakta yaşayan 5.333 neferi bulan vergi nufusunun 637`si şehir merkezinde, 540`ı kalelerde yaşarken 4,156 vergi nufusu ise cemaat halinde yaşamaktaydı. Bu 5,333 kişiden 902`si Hristiyan, 4431`i ise Müslümandır. Sis (Kozan) sancağı bu konargöçer cemaat yapısını 1865`lere gelinceye kadar devam ettirecektir.
Çukurova Tarihinin Kaynakları VI: 1572 Tarihli Sis (Kozan) Sancağı Mufassal Tahrir Defteri isimli bu eser ile Çukurova`ya ilişkin bir kaynak eser daha okuyucu ile buluşturulmuş olmaktadır.