Tükendi
Gelince Haber VerBu sözlükte tanıtılan çok sayıda kavram arasında, şu başlıklar özellikle dikkat çekiyor: Çin’e özgü sosyalizmde yeni dönem - Ülkeyönetişimi ve parti yönetişimi - Xi Jinping’in yeni dönemeilişkin sosyalizm inşa düşüncesi - Halk merkezli kalkınma felsefesi - Yolsuzluğa karşı sıfır hoşgörü - Sosyalist hukukun egemenliği - Tüm alanlarda parti önderliği.
Çin gibi 1,4 milyar nüfuslu ve Avrupa kıtası büyüklüğünde çok geniş bir ülkenin nasıl yönetildiği büyük bir merak konusu. İnsanlar çok sayıda büyük sorunları aşmak için çalışan Çin’in halkını nasıl mutlu edebildiği, nasıl suç oranlarında en düşük ülke olduğu, toplumsal memnuniyeti ve istikrarı nasıl sağlayabildiğini merak ediyor. Bu noktada hemen akla Çin’in siyasi sistemi veya daha geniş bağlamda yönetişim sistemi akla geliyor. Çin siyasi sisteminde pek az bilinen bir olgu iş birliği içinde ülke yönetimine katılan 9 siyasi partinin varlığıdır. Ve bu iş birliği 1930’lardan bu yana başarıyla sürmektedir. Bu 9 parti arasında 90 milyon üyesiyle Çin Komünist Partisi’nin tartışılmaz avantajları bulunuyor. Bu kitap Çin’deki en güncel kavramları içeriyor.
Xi Jinping: Çin’de Sosyalizmin İnşasında Yeni Dönem
Xi Jinping, seçildikten kısa bir dönem sonra getirdiği yeni yaklaşımlar ve başarılı uygulamalarla Çin halkı üzerinde görülmedik bir sevgi ve güven yarattı. Bu ilgi sadece Mao ve Çu Enlay ile karşılaştırılabilir. En önemlisi son 30 yıl içinde beli bir türlü kırılamayan yolsuzlukla mücadelede büyük bir başarı kazanıldı. Arkasından tüm dünyanın ekonomik kriz karşısında bocaladığı koşullarda getirdiği cesur çözümlerle yeni bir ekonomik büyüme tarzını yürürlüğe sokarak, Çin’in güçlü bir ülke haline gelmesinin yolunu açtı. Çin’in sosyalizmin inşasında büyük bir sıçrama yapacağı 2049 yılına kadar uzanan yeni bir yol haritası önerdi: Böylece Çin’in sosyalizmin inşasında yeni bir döneme girdiği görüşü toplumda destek gören bir konsensüs haline geldi. Xi Jinping, bu yeni dönemde Çin Rüyası hedefine doğru güvenle ilerlemek için gerekli olan politikaları, önlemleri ve çözüm yollarını ortaya koydu.
Yeni dönemde Çin’in çözmesi gereken en baş çelişmeyi yeniden tanımladı. Bu dönemin Çin için çeşitli açılardan çok zorlu bir dönem olacağı açıktır, Çin’in kaslarını germesi gerekli görülüyor, bu nedenle Çin’de bugün parti üyelerinin Parti‘nin kolektif önderliği ile çok daha yüksek bir uyum içinde düşünmeleri ve davranmaları vurgulanmaktadır. 2017 yılında toplanan ÇKP 19. Kongresi tüm bu görüşleri Xi Jinping’in Yeni Dönemde Sosyalizmin İnşası Düşüncesi olarak tanımlayarak Çin Komünist Partisi’nin programına dahil etti. Bu kitapta Xi Jinping’in önerdiği en önemli görüş ve politik kavramlar bulunmaktadır.
Kitabımızda Çin hükümetinin yönetim kavramlarının yanı sıra Çin Komünist Partisi’nin yönetim kavramları açıklanmaktadır. Bu kavramlardan ülkenin devlet kurumlarına ve siyasi sistemlerine ilişkin olanlar, ünlü İtalyan teorisyen Gramsci’nin hegemonya kavramını çağrıştırmaktadır. ÇKP hegemonya kavramı yerine *önderlik* kavramını kullanmaktadır. Örneğin: sosyalist hukuk sisteminin inşasında ÇKP’nin önderliği. Xi Jinping’e göre, yeni dönemde en önemli beş başlıktan biri, Çin Komünist Partisi’nin önderlik yönetişim yetkinliğinin güçlendirilmesidir.
Editör: Deniz Kızılçeç