Tükendi
Gelince Haber VerBu sözlükte tanıtılan çok sayıda kavram arasında, şu başlıklar özellikle dikkat çekiyor: Yeni gelişme-kalkınma anlayışı, dünya insanlığının ortak kader topluluğu, modern ekonomi sistemi, Sosyalist pazar ekonomisi, Müzakereci sosyalist demokrasi, Sosyalist değerler sistemi, *Bir Ülke, İki sistem*, Küresel yönetişim, Ekolojik uygarlık.
Çin, Türkiye’de en az tanınan ülkelerden biri. Bu kitap ülkelerin giderek daha fazla yakınlaştığı çağda, bu bilgi açığını gidermeyi hedefliyor. Bu kitap dizisi Çince dilinin yanı sıra Arapça, İngilizce, Fransızca, Almanca, Japonca, Korece, Portekizce, Rusça, İspanyolca ve Türkçe dillerinde yayınlanmıştır. Okuyucularımız bu kitapta, Çin’in son 15 yıl içinde geliştirdiği ülke yönetişim kavramlarını inceleyebilir.
Bu kitaptaki yönetişim kavramları sadece ülke içi yönetişim değil, aynı zamanda Çin’in küresel yönetişim konusunda kavram ve görüşlerini yansıtıyor. Bunlar içinde en önemlisi, *insanlığının ortak kader topluluğunun* inşası kavramıdır. Bu aslında tüm vizyon sahibi insanların özlemi olan çatışma ve kavgalardan uzak bir dünya topluluğu, baskıyla veya zorlama ile değil, tüm insanların ve toplumların özgürce kendi istemleriyle oluşturacağı bir ideal dünya topluluğunu hedefliyor.
Dünya insanlığının ortak kader topluluğu
Bu kavram, tüm dünya ülkelerini ve tüm toplumları aynı kaderi paylaşan bir bütünün parçası olarak görüyor. İnsanlığın COVIT-19 krizi karşısında durumu bu kader ortaklığının boş bir inanç değil, bir gerçeklik olduğunu yeterince kanıtlamış bulunuyor. Kitaptaki kavramlar içinde dünyanın başka hiçbir ülkesinde olmayan Hong-Kong, Makao ve Tayvan için önerilen ve başarıyla uygulanan *Bir Ülke, İki Sistem* kavramı üniter devlet kavramına yeni bir boyut getiriyor. Çin kendi ulusal egemenliği altındaki topraklarda, Hong-Kong ve Makao’da kapitalist sistemin ve buna uygun bir kültürel ve idari sistemi başarıyla uyguluyor. Okuyucularımız bu kitapta bunlara benzer 82 kavramı inceleme olanağı bulabilecek.
Ekolojik Çin
Kitaptaki kavramlar içinde Çin’in ekolojik uygarlaşmayı merkeze koyan yeni kalkınma kavramı, Çin’in ekolojik çevresini radikal bir şekilde dönüştürmeyi hedefliyor. Çin, güneş ve rüzgar enerjisi kullanım ve üretiminde birinci sıraya yükselmiştir. Benzin kullanmayan otomobillerin sayısı dünyanın en üst sırasına yükselmiştir. Çin’in dünya ekonomisi ve politikasının önemli aktörlerinden biri haline gelmesi, Türkiye halkının geniş kesimlerinde ve elitler arasında bu ülkeye yönelik ilgiyi büyük ölçüde arttırdı.
Çin’in siyasi sistemi Çin Komünist Partisi dahil 9 siyasi partiyi içermektedir. Bu partiler 20. yüzyılda Çin’in gelişimine katkı vermiş ilerici partilerdir. Kitapta işlenen kavramların büyük bir çoğunluğu ise Çin’in politik liderleri tarafından üretilmiş kavramlardır. Bu Sözlüğün Çin’i tanımak ve araştırmak isteyen okuyucularımız için bir başvuru kitabı olmasını umuyoruz.
Deniz Kızılçeç
Mart 2021, İstanbul