Tükendi
Gelince Haber VerTarihsel Öneme Sahip Ender Tıpkıbasım Belgeler Eşliğinde
25 Nisan 1915’ten 9 Ocak 1916’ya dek Avustralya, Yeni Zelanda, Büyük Britanya ve Türkiye’den birlikler Gelibolu yarımadası için şiddetli bir mücadeleye girişti. İtilaf kuvvetleri Çanakkale Boğazı üzerinden Rusya’ya uzanan bir denizyolu geçidi oluşturmak ve Osmanlı’nın başkenti İstanbul’u ele geçirmek istiyordu. Daha fazla sayıda ve daha iyi teçhiz edilmiş birliklere sahip olmalarına karşın İtilaf kuvvetleri cesur ve işini bilen Türkler karşısında ağır kayıplar verdi. Savaşa katılan üç ülkeden üç yazarın uzman gözüyle ülkelerinin hikâyelerini ve muharebenin etkilerini anlattıkları Gelibolu kitabı Çanakkale Savaşı’na benzersiz bir yaklaşım sunuyor. Gelibolu Anzaklar için Anzak ruhunun doğum yeri, İngilizler için Winston Churchill’in neredeyse çöküşü, Türkler içinse Kurtuluş Savaşı’nın temellerinin atıldığı tarihi bir dönüm noktasıdır.
Kitaptaki tıpkıbasım belgelerden bazıları:
Prof. Dr. Haluk Oral Türk matematikçi ve tarih yazarı. Lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul ve Boğaziçi üniversitelerinde tamamladıktan sonra Kanada’daki Simon Fraser University’de doktora eğitimi gördü. Halen Koç Üniversitesi’nde ders vermektedir. Kaleme aldığı kitaplar arasında Arıburnu 1915 - Çanakkale Savaşından Belgesel Öyküler de bulunmaktadır.
Dr. Peter Pedersen Avustralyalı askeri tarih uzmanı. Avustralya Savaş Müzesi Araştırma Merkezi’nin başkanlığını yürütmüş deneyimli bir tarihçidir. Birinci Dünya Savaşı üzerine altı kitap yazmış olan Pedersen pek çok televizyon ve radyo programına konuk olmaktadır.
Tümgeneral Julian Thompson İngiliz Kraliyet Deniz Piyadeleri’nde 34 yıl boyunca görev yapmış ve Falkland Savaşı’nda Kraliyet Deniz Komandoları ile Hava İndirme Tugayı’nın iki taburuna komuta etmiştir.
Emekliliğin ardından Londra’daki King’s College’da misafir öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir.
The 1916 Experience ve The Second World War in 100 Objects kitaplarının yazarıdır.