YÖKDİL yani Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı, ÖSYM tarafından biri ilkbahar biri de sonbahar döneminde olmak üzere yılda iki defa yapılan, adayların yabancı dil koşulunu sağladığını belgelendirmek amacıyla düzenlenen, çoktan seçmeli 80 sorulardan oluşan yabancı dil sınavıdır.
YÖKDİL’in açılımı Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı'dır. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve ÖSYM arasında imzalanan protokol uyarınca, ÖSYM tarafından yapılmaktadır.
YÖKDİL başvurusu ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi, ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulaması veya ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla yapılabilir. 2024 YÖKDİL sınav ücreti 490,00 TL'dir. Eğer sınav başvurusu geç başvuru gününde yapılmışsa bu ücret aynı gün %50 artırımlı olarak ödenmektedir. Sınav ücretini yatırmayan adayların başvurusu geçersiz sayılmaktadır. ÖSYM'nin 2024 yılı sınav takvimine göre YÖKDİL sınavı başvuru tarihleri aşağıda verilmiştir:
2024 e-YÖKDİL İngilizce-Sosyal Bilimler, İngilizce-Sağlık Bilimleri ve İngilizce-Fen Bilimleri alalarından ÖSYM Elektronik Sınav Merkezlerinde yapılacaktır. Başvurular ÖSYM’nin internet adresinden yapılabilir. 2024 e-YÖKDİL sınav başvuru tarihleri aşağıda verilmiştir:
YÖKDİL’e Yükseköğretim Kurulu ve kurumları ile YÖKDİL sınav puanını geçerli sayan kurumların aradığı yabancı dil koşulunu sağladığını belgelemek isteyen adaylar girebilir. YÖKDİL'e girebilmek için belirtilmiş yaş sınırı yoktur. Adayların Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı’na girebilmesi için sınav ücretini belirlenmiş tarihlerde yatırmış olması gerekmektedir. Sınav ücretini yatırmayan adaylar sınava girememektedir. YÖKDİL'e kimlerin girebileceği aşağıda listelenmiştir:
YÖKDİL sınavı toplamda 180 dakika yani 3 saat sürmektedir. Sınav saat 10.15’te başlayacak ve 13.15’te sona erecektir. Adayların sınavın ilk 135 dakikası ve son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri veya kısa süreliğine salondan çıkmaları yasaktır. Sınavın ilk 135 dakikası veya son 15 dakikasında salondan çıkan adaylar salona geri alınmamaktadır ve sınavları geçersiz sayılmaktadır.
YÖKDİL, 4 farklı dilde yapılmaktadır. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde farklı dillerden yapılmaktadır. 2024-YÖKDİL’de yer alan diller aşağıda verilmiştir.
İlkbahar Döneminde yapılan YÖKDİL'de yer alan diller aşağıda listelenmiştir:
Sonbahar Döneminde yapılan YÖKDİL'de yer alan diller aşağıda listelenmiştir:
YÖKDİL, sözcük bilgisi, dil bilgisi, çeviri ve okuduğunu anlama sorularından oluşmaktadır. Toplam soru sayısı 80'dir. İngilizce sınavı için kullanılan kaynaklar ABD, İngiltere ve Kanada benzeri İngilizce konuşulan ülkelerin kaynaklarıdır. Sınavda İngiliz İngilizcesine ait dil alışkanlıkları izlenmekte olsa da Amerikan İngilizcesi kullanımının daha yaygın olduğu durumlarda adaylara avantaj sağlamak için yaygın olan kullanım tercih edilmektedir. YÖKDİL’de yer alan Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri alanlarının soru tipleri aşağıda verilmiştir.
YÖKDİL Fen Bilimleri soru tipleri aşağıda listelenmiştir:
YÖKDİL Sağlık Bilimleri soru tipleri aşağıda listelenmiştir:
YÖKDİL Sosyal Bilimler soru tipleri aşağıda listelenmiştir:
YÖKDİL sınavının cevap kâğıtları, ÖSYM tarafından optik okuyucu ile okunmaktadır ve bilgisayar ortamında değerlendirilmektedir. Adayların sadece doğru cevapları değerlendirmeye dâhil edilmektedir. Sınav sonrasında iptaline karar verilen soru veya sorular olursa onlar da değerlendirme dışı bırakılmaktadır.
YÖKDİL’e giren adayların sınav puanları 100 üzerinden hesaplanmaktadır. Verilen her doğru cevap 1.25 puan değerindedir (1.25 x 80 = 100). 55 puan almak isteyen adayların Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı’nda en az 44 soruya doğru cevap vermesi gerekmektedir.
YÖKDİL'de adayların karşısına birden çok soru tipi çıkmaktadır. Bu soru tiplerinin arasında puan değeri açısından fark yoktur. Soruların puanları birbirine eşittir.
YÖKDİL’de yanlış cevaplar doğruları götürmemektedir. Yani yanlış cevaplar, doğrulardan kazanılan puanı düşürmemektedir.
YÖKDİL puanının hesaplanabilmesi için kaç net yapılması gerektiği belirtilmemiştir.
2024 YÖKDİL, 2 kez yapılacaktır. İlki Şubat ayında, ikincisi Ağustos ayında olacaktır. Adaylar bir dönemde sadece bir yabancı dil ve alandan sınava girebilmektedir. Yılda 2 kez 2 farklı dönemde yapılan YÖKDİL’in ikisine de girilebilir.
2024 e-YÖKDİL, İngilizce-Sosyal Bilimler, İngilizce-Sağlık Bilimleri ve İngilizce-Fen Bilimleri alanlarından 1 kez Mayıs ayında yapılacaktır.
ÖSYM’nin açıkladığı 2024 yılı sınav takvimine göre YÖKDİL sınav tarihleri aşağıda verilmiştir:
ÖSYM’nin açıkladığı 2024 yılı sınav takvimine göre e- YÖKDİL sınav tarihleri aşağıda verilmiştir:
YÖKDİL sınavına girecek adaylar sınav salonlarına kimlik ve güvenlik kontrolü sonrasında alınmaktadır. Bu işlemlerin zamanında yapılması ve adayların sınava zamanında girebilmesi için sınav binasının kapısında sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmakta fayda vardır. Kimlik tespiti esnasında adayların yüzleri tanınmalarını sağlayacak şekilde açık olmalıdır.
Adayların salona alınması için ilgili sınavın giriş belgesi ve nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartının yanlarında olması gerekmektedir. Adaylar sınav salonunda sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturmalıdır. Sınava Giriş Belgeleri görevliler tarafından toplanmaktadır.
YÖKDİL sınavına giren adaylara sınav başlamadan önce içinde iki adet kurşun kalem, silgi, kalemtıraş ve peçete bulunan kutular dağıtılacaktır. YÖKDİL sınavına giren kişilere cevap kâğıdındaki gerekli yerler doldurulduktan sonra soru kitapçıkları dağıtılacaktır. Bu kitapçıkta yer alan T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı, salon no. ile sıra no. bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır. Soru kitapçık numarası da cevap kâğıdındaki “Soru Kitapçık Numarası’’ alanına yazıp kodlanmalıdır. Cevap kâğıdı üzerine soru kitapçığı numarasının doğru bir şekilde kodlanmasından sınava giren adayların kendileri sorumludur. Sınav süresini tamamladıktan sonra da soru kitapçığı ve cevap kâğıdı salon görevlilerine eksiksiz bir şekilde teslim edilmelidir.
Adayların YÖKDİL sınavının geçerli sayılması için uymaları gereken bazı kurallar vardır. Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı süresince yapılması yasak olan davranışlar aşağıda listelenmiştir:
ÖSYM’nin açıkladığı 2024 yılı sınav takvimine göre YÖKDİL sonuç tarihleri aşağıda verilmiştir:
ÖSYM’nin açıkladığı 2024 yılı sınav takvimine göre e- YÖKDİL sonuç tarihleri aşağıda verilmiştir:
YÖKDİL sınavına giren adaylar sınav sonuçlarını ÖSYM’nin internet adresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebilmektedir. Adaylara girdikleri sınavla ilgili herhangi bir sonuç belgesi gönderilmemektedir.
YÖKDİL sınav sonuçları sınavın gerçekleştirildiği tarihten itibaren 5 yıl boyunca geçerlidir.
YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı), birçok sınav gibi çalışması emek gerektiren bir sınavdır. Dil öğrenmek bir süreçtir. Bu süreçte en önemli şey de istikrardır. YÖKDİL'e girecek adaylar hedef belirlemelidir. Kendi bilgi birikimlerine ve günlük yaşamlarına uygun, düzenli takip edebilecekleri bir ders çalışma planı oluşturmalıdır. Bu sayede planlı çalışarak hedefe ulaşmak mümkündür.
YÖKDİL'e ilk kez girecek adaylarla sınava girerek deneyim elde etmiş adayların çalışma düzenleri farklı olmalıdır. YÖKDİL'e ilk kez çalışan adayların dil bilgisi önceden hazırlık süreci atlatmış adaylara göre daha az olabilir. Bu nedenle YÖKDİL'e ilk kez girecek adaylar, Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı'na çalışmaya önceden sınava girmiş olan adaylara göre daha erken başlamalıdır. Sınava çalışmaya erken başlayan adaylar daha az stres olmaktadır ve daha kolay motivasyon sağlamaktadır.
YÖKDİL’e hazırlanırken ilk olarak dil bilgisinin yeterli seviyede olması için çalışılmalıdır. Gramer konularını detaylıca öğrenmeyi sağlayan konu anlatım kitapları, videolar ve çeşitli uygulamalar vardır. Gramerle birlikte okuma-anlama becerisini de geliştirmek gerekmektedir. Okuma - anlama becerisini geliştirmek için YÖKDİL'de sınavına girilecek dilde kitap, dergi, gazete veya makale okunmalıdır. Metin okumak hem kelime bilgisini artırmakta hem de okuduğunu anlama becerisini geliştirmektedir.
Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı'na girecek adayların sınavda yer alan soru tiplerinin analizini yapması, sınav hakkında bilgi sahibi olması lazımdır. Sınav hakkında bilgi sahibi olan adaylar hazırlık sürecinde izleyecekleri yolu daha sağlıklı biçimde oluşturmaktadır. Bunun için YÖKDİL'de çıkmış soruların çözülmesi gerekmektedir. Çıkmış sorulara ÖSYM'nin internet adresi üzerinden ulaşmak mümkündür. Çıkmış sorular dışında da soru çözülmelidir. Bu sayede öğrenilen bilgiler pekiştirilecektir. Çok sayıda soru çözmek hem soru çözüm hızını artırmakta hem de farklı soru türlerini öğrenmeyi sağlamaktadır. Böylelikle, YÖKDİL sınavına hazırlık döneminde alınan verim artmaktadır.
Süre tutarak deneme çözmek de oldukça faydalıdır. YÖKDİL denemelerini tıpkı sınavdaymış gibi süre tutarak çözen ve sonrasında çözdüğü soruların analizini yapan adayların sınavdan iyi sonuçlar elde ettikleri gözlemlenmiştir.
YÖKDİL’e önceden girmiş olan ve tekrar girerek puanını artırmak isteyen adaylar soru çözümüne ağırlık vermelidir. Soru çözdükten sonra doğru ve yanlışlar kontrol edilmelidir. Tekrar edilmesi gerektiği tespit edilen konular tekrar edilerek konu eksikleri kapatılmalıdır. Soru çözümünün yanında bol bol akademik çeviri yapmak ve okumak da faydalıdır.
YÖKDİL'e çalışırken hem teknolojiden hem de çeşitli kurumların kurslarından yararlanmak mümkündür. İnternet üzerinden sınav hakkında videolar izlenebilir, çeşitli dil öğrenme uygulamaları sayesine pratik yapılabilir. Vakti ve bütçesi uygun olan adaylar, çeşitli kurumların YÖKDİL kurslarına kayıt yaptırarak eksiklerini uzmanlardan birebir destek alarak tamamlayabilir.
Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı'na çalışma döneminde adayların çevresinden destek görmesi motivasyonlarının artmasını sağlayacaktır. YÖKDİL’e girecek adaylara hem ailesi hem de sosyal çevresi destek olmalıdır. Adayların motivasyonlarının yüksek olması sınavdan istedikleri sonucu almalarını kolaylaştıracaktır.
YÖKDİL hazırlık döneminde tercih edilecek kitaplar iyi araştırılmalıdır, uzman kişilerin tavsiyesi doğrultusunda seçilmelidir. Kaliteli kaynaklardan çözülecek sorular adayların bilgilerini pekiştirmesini ve eksiklerini fark etmesini sağlayacaktır. YÖKDİL için hazırlanmış çeşitli soru bankaları, denemeler, okuma-anlama becerisinin gelişmesine katkı sağlayacak okuma kitapları ve çeşitli konu anlatım kitapları mevcuttur. Bu kitaplar farklı seviyelere uygun olacak şekilde uzmanlar tarafından hazırlanmıştır.
YÖKDİL çalışırken kullanılabilecek 10 kaynak aşağıda listelenmiştir:
YÖKDİL, YDS formatına yakın fakat görece YDS’den daha kolay bir sınavdır. YDS ve YÖKDİL arasındaki farklar aşağıda listelenmiştir:
YÖKDİL, akademik başvurular için YDS ile eşdeğer kabul edilen bir sınavdır. YÖKDİL puanının geçerli olduğu alanlar aşağıda listelenmiştir:
YÖKDİL yani Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı TOEFL IBT, PTE ya da IELTS sınavları ile denk değildir. TOEFL IBT ya da PTE gibi sınavlardan alınan belirli puanlar YDS'ye eşdeğerdir. YÖKDİL ve YDS’nin puanlaması aynıdır. TOEFL IBT ve PTE sınavından alınan puanlar YDS veya e- YDS puanı olarak kabul ettirilebilmektedir. Bu sayede de YÖKDİL için tanınan birçok haktan yararlanmak mümkündür.
TOEFL açılımı Test of English as a Foreign Language yani Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı olan ve standart bir Amerikan İngilizcesini üniversite düzeyinde kullanabilme ve anlayabilme yeteneğini ölçen sınavdır. Amerikan ve İngilizce eğitim veren üniversitelere başvuracak adayların birçoğundan bu sınava ait sonuç istenmektedir. TOEFL, dünyanın birçok ülkesinde yılda birden fazla kez yapılmaktadır. Sınavı düzenleyen şirket ise ABD’de Educational Testing Services isimli şirkettir. TOEFL IBT Sınavı tüm dünyada en çok kabul gören İngilizce sınavıdır. TOEFL IBT tamamlanması dört buçuk saat süren bir sınavdır. Sınavın şekli yapılan yere göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak bilgisayarlı test, yazılı test ve internet üzerinden test olmak üzere 3 farklı şekli vardır. Bilgisayarlı test dört bölüme ayrılmıştır. Bu bölümlerden ilki okuduğunu anlama, ikincisi gramer bilgisi, üçüncüsü dinlediğini anlama ve dördüncüsü ise yazma yeteneğidir. Dinleme ve gramer bilgisi bölümlerinde yer alan soruların zorluğu verilen cevapların doğruluğuna göre bilgisayar tarafından düzenlenmektedir. İnternet üzerinden yapılan test uygulaması başladıktan sonra bilgisayarlı test uygulanmamaya başlamıştır.
TOEFL yazılı test, İnternet üzerinden testin teslim edilemediği veya internet üzerinden test olmak istemeyenler için yapılmaktadır. Bilgisayar testinde yer alan alanlar bu testte de yer almaktadır. Bilgisayarlı testten bir diğer farkı da daha çok soru sayısına sahip olmasıdır ve yazılı bölümün puanı test kısmından farklı değerlendirilmektedir.
İnternet üzerinden yapılan TOEFL test ise 2006 yılından bu yana uygulanmaktadır. Bu sınavda dil bilgisi bölümü yer almamaktadır. Diğer testlerden farklı olarak konuşma yeteneği bölümüne sahiptir. İnternet üzerinden yapılan testin bölümleri şu şekildedir: Okuma, Dinleme, Konuşma ve Yazma.
IELTS yani International English Language Testing System, Uluslararası İngiliz Dili Sınav Sistemi anlamına gelmektedir. Uluslararası alanda geçerliliğe sahip olan IELTS, İngilizce dil seviyesi belirlemek için düzenlenen bir sınavdır. 1989 yılından beri yapılan IELTS, Cambridge Üniversitesi Yabancılar için İngilizce Sınav Merkezi, British Council ve IDP Education tarafından düzenlenmekte olan bir sınavdır.
Uluslararası İngiliz Dili Sınav Sistemi, akademik ve genel amaçlı olmak üzere 2 türde yapılmaktadır. İngilizce konuşulan herhangi bir ülkede üniversite eğitimi almak isteyen veya mesleklerini icra etmek isteyen adaylar için gerekli olan akademik sınavdır. Staj veya göçmenlik ya da akademik olmayan çalışma başvuruları için ise genel amaçlı sınav gerekmektedir. Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapan kişiler için zorunlu olan IELTS, Avustralya, İngiltere, Kanada, İrlanda, Yeni Zelanda ve Güney Afrika’daki akademik kurumların neredeyse tamamı tarafından kabul edilmektedir. ABD’de de çoğu kurumun onayladığı bir sınavdır.
IELTS başarısız olma durumu bulunmayan bir sınavdır. Seviye belirleme üzerine kurulmuştur. Sonucu 1 (bilgisi yok) ile 9 (uzman) arasında değişen seviyelerde verilmektedir. IELTS sonucunun geçerlilik süresi ise 2 yıldır.
Dinleme, okuma, yazma ve konuşma bölümlerinden oluşan IELTS, yaklaşık 3 saat sürmektedir. Dinleme bölümünde 4 farklı kısım vardır. Okuma bölümü de 3 kısımdan oluşmaktadır. Yazma bölümü 2, konuşma bölümü de üç kısımdır. Tüm bu bölümlerin temel amacı adayın İngilizce dilindeki dinleme, okuma, yazma ve konuşma yetkinliğinin seviyesinin belirlenmesidir.
121 farklı ülkedeki yaklaşık 500 test merkezinde gerçekleştirilen IELTS, dünyadaki en popüler dil sınavlarının başında gelmektedir.