TUS; ÖSYM tarafından yılda 2 kez düzenlenen, tıp fakültesinden mezun olmuş kişilerin girdiği, Temel Tıp Bilimleri Testi (TTBT) ve Klinik Tıp Bilimleri Testi (KTBT) olmak üzere iki alt sınavdan oluşan, yeterlik ve yarışma esaslarına dayanan, branş seçme sınavı olarak da bilinen, tıpta uzmanlık eğitimine kabul edilecek adayları seçme işine yarayan Mesleki Bilgi Sınavıdır. Adayların tıp alanındaki temel kavram, ilke ve yöntemleri tanıma, anlama; bu kavram, ilke ve yöntemler ile düşünme ve bunları belli durumlarda uygulama yetilerini ölçen sorulardan oluşmaktadır.
TUS’un açılımı Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'dır. TUS'un ilk kez uygulandığı yıl 1987'dir. 1987 yılından bu yana kesintisiz bir şekilde uygulanmakta olan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı köklü bir sınavdır.
TUS başvurusu ÖSYM’nin belirttiği tarihlerde ÖSYM’nin aday işlemleri sistemi veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması üzerinden yapılmaktadır. Adayların başvuru işlemlerini tamamlayabilmesi için belirlenmiş olan sınav ücretini yatırmaları gerekmektedir. ÖSYM'nin açıkladığı 2023 yılı sınav takvimine göre TUS'un başvuru tarihleri ve sınav ücretleri aşağıda listelenmiştir:
TUS başvurusu yapan adaylar sınav ücretlerini ÖSYM’nin internet sitesinde yayımlanan kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin internet sitesinden e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından yapabilmektedir. Sınav ücretlerini belirlenen süre içerisinde ödememiş olan adayların başvuruları geçersiz sayılmaktadır.
TUS'a tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olan kişiler girebilir. Uzmanlık eğitimi almak isteyen kişilerin girdiği Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na giriş için yaş sınırı bulunmamaktadır. Henüz okulunu bitirmemiş olan tıp öğrencilerinin de TUS'a girme hakkı vardır; fakat tercih yapma hakları bulunmamaktadır. Veterinerlik, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyoloji öğrencileri TUS’ta Temel Tıp Bilimleri Testi başvurusu yapmalıdır. Klinik Tıp Bilimleri Testine tıp bölümü mezunları girmektedir
TUS’a girmek isteyen adayların sınavdan istedikleri sonucu alana kadar birçok kez sınava girme hakkı vardır. Bu konuda herhangi bir kısıtlama yoktur.
TUS, Temel Tıp Bilimleri Testi (TTBT) ve Klinik Tıp Bilimleri Testi (KTBT) olmak üzere iki alt sınavdan oluşmaktadır. Temel Tıp Bilimleri Testi, saat 10.15’te başlar ve cevaplama süresi 150 dakikadır. Klinik Tıp Bilimleri Testi ise saat 14.45'te başlar ve cevaplama süresi 150 dakikadır. Sınav süresinin ilk 110 dakikası bitmeden ve son 15 dakikasında salondan herhangi bir nedenle ayrılmak yasaktır. Bu süreler içerisinde salondan ayrılan adayların nedenleri ne olursa olsun sınavları geçersiz sayılmaktadır.
TUS sonucuna göre yerleştirme yapılabilmesi için dil yeterliliği gerekmektedir. Adayların İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinin birisinden Bakanlık veya YÖK veya ÖSYM tarafından yapılan veya yaptırılan sınavdan (YÖKDİL) ya da YDS'den yüz üzerinden en az elli puan almış olması gerekmektedir. Veya yabancı dil yeterliliği için ÖSYM tarafından kabul edilen, uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olması lazımdır. Alınan Yabancı dil sınav puanının geçerlilik süresi ise sınav tarihinden itibaren beş yıldır.
TUS, Temel Tıp Bilimleri ve Klinik Tıp Bilimleri testlerinden oluşmaktadır. TUS’ta yer alan dersler aşağıda verilmiştir.
Temel Tıp Bilimleri Testi (TTBT) alanları aşağıda listelenmiştir:
Klinik Tıp Bilimleri Testi (KTBT) alanları aşağıda listelenmiştir:
TUS’ta adayların karşısına çıkan Temel Tıp Bilimleri Testi, 120 çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır. Klinik Tıp Bilimleri Testi de 120 çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır. TUS'taki derslerin konuları ve soru dağılımları aşağıda verilmiştir.
TUS’taki yüzdesi 13 olan Anatomi alanından sorulan konular ve soru dağılımları aşağıda listelenmiştir:
Fizyoloji, Histoloji, Embriyoloji alanlarından sorulan konular ve soru dağılımları aşağıda listelenmiştir:
TUS’taki yüzdesi 18 olan Biyokimya alanından sorulan konular ve soru dağılımları aşağıda listelenmiştir:
TUS’taki yüzdesi 18 olan Mikrobiyoloji alanından sorulan konular ve soru dağılımları aşağıda listelenmiştir:
TUS’taki yüzdesi 18 Patoloji alanından sorulan konular ve soru dağılımları aşağıda listelenmiştir:
TUS’taki yüzdesi 18 olan Farmakoloji alanından sorulan konular ve soru dağılımları aşağıda listelenmiştir:
TUS’taki yüzdesi 35 olan Dahiliye Grubu alanından sorulan konular ve soru dağılımları aşağıda listelenmiştir:
TUS’taki yüzdesi 25 olan Pediatri alanından sorulan konular ve soru dağılımları aşağıda listelenmiştir:
TUS’taki yüzdesi 30 olan Cerrahi Grubu alanından sorulan konular ve soru dağılımları aşağıda listelenmiştir:
TUS’taki yüzdesi 10 olan Kadın Hastalıkları ve Doğum alanından sorulan konular ve soru dağılımları aşağıda listelenmiştir:
TUS puanı bilgisayar üzerinden hesaplanmaktadır. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na giren adayların iki testin (TTBT, KTBT) her birindeki sorulara vermiş olduğu doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanmaktadır. Sınavda iptaline karar verilen soru varsa o sorular değerlendirme dışı bırakılmaktadır. Ham puanlar, verilmiş olan doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak elde edilmektedir. Ham puanlar, her test için ayrı bir şekilde, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülmektedir. Tıp fakültesi ve tıp dışı meslek mensubu adaylar için ÖSYM'nin belirttiği ağırlık katsayıları kullanılarak ağırlık puanları hesaplanmaktadır. ÖSYM'nin 2023 yılı için yayımladığı Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) 1. Dönem Başvuru Kılavuzu içinde yayımlanan ağırlık katsayıları tabloları aşağıda verilmiştir.
Tıp fakültesi mezunu adaylalar için belirlenen standart puanlar aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
Ağırlıklı K: Klinik Tıp Bilimleri Puanı
Ağırlıklı T: Ağırlıklı Temel Tıp Bilimleri Puanı
Ağırlıklı A: Talepte bulunan adaylara Sözleşmeli Aile Hekimleri İçin Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Başvuru Puanı
Tıp dışı meslek mensubu adaylalar için belirlenen standart puan aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
Ağırlıklı T: Ağırlıklı Temel Tıp Bilimleri Puanı
Adayların ağırlık puanları ÖSYM’nin belirttiği dönüşüm formülü kullanılarak en yükseği 85 olan K, T ve A puanları hesaplanmaktadır. Dönüşüm formülü aşağıda verilmiştir.
Sınav Puanı = 30 +
30 [ 7 ( AP - X ) - S ]
7 ( EBAP - X ) - S
Adayın Ağırlıklı Puanı: AP
En Büyük Ağırlıklı Puan: EBAP
Ağırlıklı Puanların Ortalaması: X
Ağırlıklı Puanların Standart Sapması: S
TUS yani Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'nda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Adayların ham puanları hesaplanırken verilmiş olan doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmaktadır.
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) K veya T puanı 45 ve üzeri olan adaylar tercih bildiriminde bulunma hakkına sahiptir.
TUS yani Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı puanının hesaplanabilmesi için kaç net yapılması gerektiği belirtilmemiştir. Adayların yerleştirme işlemlerinin gerçekleşmesi için en az 45 puan almaları gerekmektedir. Belirlenen 45 baraj puanına ulaşılması için de Temel Tıp Bilimleri Testi ve Klinik Tıp Bilimleri Testi sorularına eşit sayıda cevap verildiği düşünüldüğünde 35 Temel Tıp Bilimleri Testi neti, 40 Klinik Tıp Bilimleri Testi neti yapılması gerekmektedir. TUS barajını geçmek isteyen adayların ortalama 75 net yapmaları lazımdır.
ÖSYM’nin açıkladığı 2023 yılı sınav takvimine göre TUS tarihleri aşağıda listelenmiştir:
TUS’a girecek adayların yanında bulundurması gereken bazı belgeler vardır. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na girecek adayların yanında bulunması gereken belgeler aşağıda listelenmiştir:
Bu belgeleri yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacak, herhangi bir salonda sınava alınmış olsalar dahi sınavları geçersiz sayılacaktır. Belgeleri eksiksiz olan adayların sınavları, yanlarında bulundurmaları yasak olan eşyalar ile sınava girmeleri durumunda da geçersiz sayılmaktadır. Adayların TUS’a girerken yanında bulundurması yasak olan araç, gereç ve eşyalar aşağıda listelenmiştir:
ÖSYM Sınav Takvimine göre 2023 yılında TUS 2 kez yapılacaktır. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 1. Dönem Nisan ayında, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2. Dönem ise Eylül ayında yapılacaktır.
ÖSYM’nin açıkladığı 2023 yılı sınav takvimine göre TUS sonuçlarının açıklanacağı tarihler aşağıda listelenmiştir:
TUS’a giren adayların sınavlarının geçerli sayılması ve puanlarının hesaplanması için uymaları gereken bazı kurallar vardır. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na giren adayların uyması gereken kurallar aşağıda listelenmiştir:
2023 yılı TUS tercihlerinin ne zaman yapılacağı henüz açıklanmamıştır. Adayların yerleştirilme işlemleri bilgisayar üzerinden yapılmaktadır. Yerleştirme işleminde adayların puanları, tercih sıraları ve programların kontenjanları göz önünde bulundurulmaktadır.
2023 yılı TUS yerleştirme sonuçlarının ne zaman açıklanacağı henüz açıklanmamıştır. Adaylar yerleştirme sonuçlarını ÖSYM’nin internet adresinden veya mobil uygulamasından öğrenebilmektedir. Sınav sonuçlarını bildirmek için adaylara herhangi bir belge gönderilmemektedir. ÖSYM’nin internet sitesindeki duyurular tebliğ niteliği taşımaktadır. TUS’a giren adayların yerleştirme işlemlerinin gerçekleşmesi için yabancı dil yeterliliği ve Sağlık Bakanlığınca tescilli diplomasının olması gerekmektedir. Tercih işlemleri ÖSYM'nin açıklayacağı tarih içerisinde internet üzerinden yapılabilmektedir. Tercih süresi içinde tercihlerde değiştirme işlemi yapılabilmektedir. Tercih süresi dolduktan sonra ise tercihlerde değişiklik yapılamamaktadır. Adayların en fazla 30 tercih yapma hakkı vardır.
TUS’a giren adaylar, kazandıkları durumda sınava girdikten 3 – 3,5 ay süre sonra asistanlığa başlamaktadır. Bu sürenin değiştiği durumlar da olabilmektedir. TUS yerleştirme sonuçları açıklandıktan bir iş günü sonra başlamak üzere, kişilerin yerleştikleri kurumlara 10 iş günü içerisinde kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
TUS yani Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı sonrasında yerleşen adayların asistanlık sürecine başlayabilmeleri için edinmesi gereken bazı belgeler vardır. Belgeler yerleşilen kadro türüne göre farklılık göstermektedir. Gerekli belgeler, sonuçlar açıklandıktan sonra duyurulmaktadır.
ÖSYM'nin 2023 yılı için yayımladığı Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) 1. Dönem Başvuru Kılavuzu içinde yer alan bilgiye göre "uzmanlık dalları eğitim süreleri" aşağıdaki tabloda verilmiştir.
TUS sonuçları ve sınav sonuçlarına göre bir eğitim programına yerleştirilen adayların hakları sadece ilgili sınav dönemi için geçerlidir. Adayların hak kaybı yaşamamaları için bir sonraki TUS sonuçları açıklanana kadar atamalarının yapılması lazımdır.
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na nasıl çalışılacağı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Çalışma şekli ve süresi, kişinin bilgi birikimine, yeteneğine ve çalışmaya başladığı zamana göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle tüm adaylar kendi şartlarına en uygun, gerçekçi bir çalışma programı oluşturmalıdır. Emek ve azim gerektiren TUS çalışma döneminde planlı olmak adayların başarılı olmasını sağlamaktadır. Her adayın anlama düzeyi, okuma hızı, not tutma alışkanlığı, hafıza gücü, konsantrasyon gücü, öğrenme azmi, sabrı ve yaşam koşulları birbirinden farklıdır. Tüm bunlar çalışmak için oluşturulacak planın kişiye özel olmasını gerektirmektedir. Her adayın verim aldığı ders çalışma yöntemleri de farklılık göstermektedir. TUS'a çalışacak adaylar uygulayacakları yöntemi kendilerine gör seçmeli, en çok verim aldıkları yöntemleri uygulamalıdır.
TUS'a çalışan adaylar moralini yüksek tutmalıdır. TUS iyi bir çalışma gerektirmektedir. Bu nedenle başarılı olmak için iyi motive olmak lazımdır. Kendini istediği uzmanlık dalında hayal eden adayların morali yükselmektedir ve çalışma azmi artmaktadır.
TUS'a girecek adaylar çıkmış soruları çözmelidir. Bu sayede sınavda çıkabilecek konular ve soru tarzları öğrenilmektedir. Adaylar çalışacakları branş ile ilgili en yararlı konu kitaplarını edinmelidir. Kitap seçimi yaparken uzmanların, deneyimli kişilerin tavsiyeleri dikkate alınmalıdır. Konu çalışmak, konuların bir bütünlükle öğrenilmesini sağlamaktadır. Konu çalışırken ders notu tutulmalıdır. Düzenli tutulan ders notları sayesinde çalışma döneminde eksik görülen her konuya rahatça geri dönüp çalışılabilmektedir. Dersler incelendiğinde bazı bilgilerin ortak olduğu fark edilecektir. Bir derste çalışılan bir konu farklı bir derste de işe yarayabilmektedir. Ders notu çıkarırken renkli kalemler kullanmak gibi yöntemlerle ders çalıma daha eğlenceli hale getirilebilir. Renkli kalemler kullanmak konuları hatırlamayı da kolaylaştırmaktadır.
TUS için çalışılan konulan çözülen testler ve denemelerle pekiştirilmelidir. TUS denemeleri tıpkı sınavdaymış gibi çözülmelidir. Bu yöntem adayların zaman yönetimi konusunda deneyim edinmelerini ve sınav pratiği yapmalarını sağlamaktadır. Çözülen denemeler ve testler sayesinde eksik olunan konular da tespit edilebilmektedir. Eksik olunduğu anlaşılan konuların ders notlarından tekrar edilmesi adayların sınav başarısını olumlu yönde etkileyecektir. Geçmiş yıllarda sorulan sorular da gözden geçirilmelidir. Bu yöntem sayesinde konuların ne tarz sorulabileceği öğrenilmektedir.
TUS çalışan adaylara yardımcı olan kurslar ve dershaneler bulunmaktadır. TUS'ta başarılı olabilmek için motive olmak önemlidir. Sınava giren bazı adaylar sınava çalışma konusunda tek başına motive olabilirken bazı adaylar ise tek başına motivasyon sağlayamamaktadır. Dershane, özel ders, vaka kampı, TUS kampı, soru çözümü ve danışmanlık hizmetleri tek başına motivasyon sağlayamayan adaylara yardımcı olmaktadır. Maddi durumu ve günlük yaşamı müsait olan adaylar bu hizmetlerden yararlanarak Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı başarılarını artırabilir. TUS’a hazırlanan adaylar bilgiye internet aracılığı ile kolayca ulaşmanın yollarını da öğrenmelidir.
TUS yani Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na çalışan adayların kullanabileceği 5 kitap aşağıda listelenmiştir: