Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Türk Edebiyatının Yeni Nesil Öykücüleri
13.12.2019

Türk Edebiyatının Yeni Nesil Öykücüleri

        Su gibi akan öyküler, günümüzün kargaşa dünyasında koşuşturup boğuşan yaşamlarımıza adeta bir yeni nefes olarak can katarlar. Roman türünün karşısında edebiyat dünyasının kendine özgü çocuğu öykü türü, sanılanın aksine popülerliğini hiçbir dönem kaybetmeden bugünlere kadar ulaştı. Türk edebiyatının ilk akla gelen öykücüleri Sait Faik Abasıyanık, Refik Halit Karay, Leyla Erbil, Tomris Uyar gibi isimlerinin bugün eserleri ilk günkü kadar büyük bir ilgiyle okunuyor.

        Diğer taraftan edebiyat dünyası öykü türünde yeni isimler kazanmaya devam ediyor. BKM Kitap olarak öykü sever kitap kurtları için “Yeni nesil Türk Öykücülerini” konu alan yazımızda bilinen ya da keşfedilmesi gereken yeni öykü yazarlarını ve onların en bilinen eserlerini sıraladık.

Hah - Birgül Oğuz

         Hah Birgül Oğuz

        2014 yılı Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü’ne layık bulunan Hah, Birgül Oğuz’un 88 sayfalık öyküsünde yas kavramını ele alıyor. Kitap, yalnızca kişisel bir kaybın yasını tutmuyor, zaman mefhumunun bu kavram üzerindeki rolüne de eğiliyor.  Akıllarda kalan bir öykü kitabı olan Hah’ın yazarı Birgül Oğuz, Türk edebiyatının yeni nesil öykücülerinden sadece biri.

       

Kara Yarısı - Mahir Ünsal Eriş

         Kara Yarısı - Mahir Ünsal Eriş

        Çok okunan ve çok da sevilen öykü yazarı Mahir Ünsal Eriş’in bu yıl eşzamanlı yayımlanan iki kitabından biri ile listemize başlıyoruz.  “Sarıyaz” ile aynı zamanda yayımlanan "Kara Yarısı” adlı öykü kitabı dili, kurgusu, duygusu ve hikaye örgüsüyle övgü alan kitap, Eriş’in her zamanki öykü mekanlarından biri olan küçük bir kıyı şehrindeki sıradan insanların hayata tutunma çabalarını odak noktasına koyuyor. 

Karahindiba - Sinan Sülün

         Karahindiba - Sinan Sülün

        Son derece etkileyici, içimizden hikayeleriyle ve sade diliyle akıllarda kalıcı bir kitap Karahindiba. Sinan Sülün’ün iki uzun öyküsünün yer aldığı eser, öykü türüne hayran bırakan incelikli anlatımıyla duygular kadar okuma zevkine de sesleniyor.

Vapurlara Küsmek - Türker Ayyıldız

         Vapurlara Küsmek - Türker Ayyıldız

        İlk olarak edebiyat dergilerinde yayımlanan öyküleriyle adından söz ettiren Türker Ayyıldız, Türk edebiyatının yeni nesil öykücülerinden biri olarak kabul ediliyor. Ayyıldız’ın yalın anlatımıyla okurlarını kendine bağlayan kitabı,  “Vapurlara Küsmek”, 2011 Orhan Kemal Öykü Ödülü’ne layık görülmüştü. Sıradan insanların yaşamlarını karmaşaya kaçmadan ustalıklı bir anlatımla öyküleştiren yazar, diğer öykü kitabı “Şikeste”de de çizgisini korumayı başarıyor.

Herkes Yalnız - Onur Caymaz

         Herkes Yalnız - Onur Caymaz

        Yeni nesil öykücü, romancı ve şair Onur Caymaz, kitaplarıyla Türkiye'nin edebiyat dünyasında kendine yer açmayı bildi. Herkes Yalnız, onun olgunlaşmış üslubunun, okura farklı pencereler açan dünyasının, zamana tanıklık eden ve zamanımızın insanlarının iç dünyalarını kurcalayan öykülerinin bir toplamı adeta.

Kanayak - Gamze Arslan

         Kanayak - Gamze Arslan

        Genç yazar olarak kabul edilen isimlerden biri de Gamze Arslan. Birçok düşün ve edebiyat dergisinde yazılarını yayımlama şansı yakalayan Arslan, çok geçmeden adını kitaplarıyla da duyurdu.  2016 yılında Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü kazanan kitabı Çerçialan edebiyat çevrelerince takdir gördü. Yazar öykülerinde insanın insanla ilişkisinin ötesinde çevresindeki her şeyle bağına odaklanıyor. Son kitabı Kanayak’ı bu nedenle okumanızı öneririz.

7-	Muhtelif Evhamlar Kitabı - Ömür İklim Demir

        Muhtelif Evhamlar Kitabı - Ömür İklim Demir

        Ödüllü eserlerden devam edelim. Öğrencisi olduğu hukuk fakültesinde okurken çeşitli fanzinlerde yazmaya başlayan Ömür İklim Demir, ilk öyküsünü 2010 yılında okuyucuyla buluşturdu. Yazar, “Muhtelif Evhamlar Kitabı” adlı ilk kitabıyla 2016 yılında Haldun Taner Öykü Ödülü'nün yanı sıra Ankara Üniversitesi Öykü Ödülü'ne layık görüldü. Bir öyküsüyle de Giovanni Scognamillo adına verilen GİO Ödülleri'nde "Yılın En İyi Öyküsü" ödülünü kazanan bu kitabı mutlaka okumalısınız.

Bazuka – Murat Uyurkulak

         Bazuka Murat Uyurkulak

        İşte kalemiyle sadece öyküler, romanlar yazmayan aynı zamanda yaşamlara da dokunan bir yazar daha. Murat Uyurkulak, kendine özgü dili, ayrıntı seven anlatımı, farklı hikayeleriyle çoktan okurlarının kalbinde taht kurmuş olsa da yeni keşfedenler için onun en sevilen eserlerinden biriyle karşınızdayız: Bazuka. Aşkı, yalnızlığı ve bazukayı anlatan yazar, romanları Tol ve Har ile de bilinmekte.

Hayatın Sessizliğinde - Aslı Erdoğan

         Hayatın Sessizliğinde - Aslı Erdoğan

        Türkiye’nin dünyaya adını taşıyan yazarlarından biri olan Aslı Erdoğan, romanları kadar öyküleriyle de hem okurlarından hem de edebiyat otoritelerinden tam not almayı bildi. Deutsche Welle tarafından düzenlenen yarışmada Tahta Kuşlar adlı öyküsüyle birincilik ödülü alan yazar “Lire” dergisi tarafından “Geleceğin 50 Yazarı” arasında gösteriliyor.

En Eski Yüz - Pelin Buzluk

         En Eski Yüz - Pelin Buzluk

        Pelin Buzluk ismini ilk kitabı “Deli Bal”ın 2010 Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü’nü almasıyla duyduk çoğumuz. Ödüllere doymayan yazar, ikinci kitabı “Kanatları Ölü Açıklığında” ile 2012 yılında Selçuk Baran Öykü Ödülü’ne, “En Eski Yüz” ile Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı’na layık görülmüştü. Öykü okumayı sevenlerin mutlaka keşfetmesi gereken yazar, yeni nesil Türk öykücülüğünün örnek bir ismi.

Hasta Öyküler ve Kulağakaçan - Gökçe Bezirgan

         Hasta Öyküler ve Kulağakaçan - Gökçe Bezirgan

        Listemizdeki keşiflere devam ediyoruz. Sizi yeni ve çok da etkili bir yazarla daha tanıştıralım: Gökçe Bezirgan. Hasta Öyküler ve Kulağakaçan adlı kitabıyla, biri Yaşar Nabi Nayır Ödülü almış iki öykü destesini sizinle buluşturuyor. “Kaderi anlamak için masumiyet gerekiyor” diyen yazar dilindeki sadeliği öykülerin gücüyle birleştirince harika bir öykü kitabını raflara taşıyor.

Bazen Hayat – Sine Ergün

         Bazen Hayat Sine Ergün

        İlk kitabı Burası Tekin Değil ile ödüle layık bulunan yeni, genç, ustalıklı yazar Sine Ergün, kendi yazın üslubunu keşfetmiş bir öykücü. Kent insanının fotoğrafına bakan, okuduktan sonra uzun süre unutulmayan öykülere hayat Sine Ergün, ikinci kitabı “Bazen Hayat” ile 2013 Sait Faik Hikâye Armağanı'na layık görüldü. Yazarın ayrıca, okuyucuyu bilinç altınının derinliklerinde gezdirdiği kitabı "Baştankara"yı da okuyabilirsiniz. Yine de keşif için ilk olarak Bazen Hayat’ı öneririz.

Kureyş’in Kurtları - İnan Çetin

         Kureyş’in Kurtları - İnan Çetin

        Çağdaş Türk Edebiyatı’nın kendine özgü isimlerinden biri olan İnan Çetin, ilk kitabı “Bin Yapraklı Lotus” ile okuyucunun karşısına çıkmıştı. Özgün diliyle çok sevilen yazar, toplumsal kaygılarını sağlam bir edebiyatla yansıtıyor. İnan Çetin’in eserlerini henüz keşfetmediyseniz yazara Yunus Nadi Ödülü’nü kazandıran "Kureyş’in Kurtları" ile başlamanızı öneririz.

Sarı Kahkaha - Murat Özyaşar

         Sarı Kahkaha - Murat Özyaşar

        Aynı zamanda bir edebiyat öğretmeni olan yazar Murat Özyaşar’ın ismini son yıllarda daha da fazla duymamız boşuna değil. Çeşitli dergilerde yayımlanan öyküleriyle okuyucunun karşısına çıkan yazar, 2008 yılında yayımlanan ilk kitabı Ayna Çarpışması ile Yunus Nadi Öykü Ödülü ve Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazanmıştı. Yazarın ikinci kitabı "Sarı Kahkaha" ile de öykü türünde de başarısını görmüş olduk.   

Öteki Kışın Kitabı – Bora Abdo

         Öteki Kışın Kitabı Bora Abdo

        Mutlaka keşfedilmesi gereken bir başka öykü yazarı ise Bora Abdo. Büyükada'da yaşayan yazar, kendi yaşadığı kara parçasının yalnız kışlarında ötekileştirilen yasları ve kimlikleri konu ediniyor öykü kitabı Öteki Kışın Kitabı’nda. Bora Abdo’nun oldukça etkileyici kurgusu ve diliyle akıllarda yer eden öykülerini mutlaka okumalısınız.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.