Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Tıpdil Nedir?
08.04.2022

Tıpdil Nedir?

TIPDİL; TUS, DUS, EUS ve diş hekimliği ile tıp alanlarında doktora programlarına başvuru için gerekli olan yabancı dil yeterliğini ölçmek için Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) adına Ankara Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Sınav Yönetim Merkezi ANKUZEF (ASYM) tarafından uygulanan sınavdır.

TIPDİL Sınavı ilk kez 31 Ağustos 2014 tarihinde yapılmıştır. İngilizce, Almanca ve Fransızca alanlarından oluşan TIPDİL'de adaylar bir dönemde sadece 1 yabancı dilden sınava girebilmektedir.

TIPDİL Başvurusu Nasıl Yapılır?

TIPDİL başvurusu, Ankara Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Aday Bilgi Sistemi üzerinden yapılmaktadır. TÖMER TIPDİL Sınavı 2023 Şubat Dönemi başvuru tarihi 23 Ocak 2023 - 05 ŞUBAT 2023’tür. Sınav ücreti 290,00 TL olarak belirlenmiştir. TÖMER TIPDİL Telafi Sınavı'na girecek adaylar, 2023 Şubat Dönemi sınavına girmek için ücret ödediklerinden tekrar sınav ücreti ödemeyecektir.

TIPDİL başvuru süreci 3 adımda tamamlanmaktadır. Önce Ankara Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Aday Bilgi Sistemi üzerinden “Sisteme kayıt olmak için tıklayınız.” linkinden Aday Kayıt Formuna ulaşılmalıdır ve bu form eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Ardından Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ve kayıt esnasında belirlenen şifreyle aynı adresten sisteme giriş yapılmalıdır. Sistemde yer alan “Sınav Başvurusu” menüsünden başvurmak istenilen sınav seçilmelidir. Ödeme işlemi gerçekleştirildikten sonda sayfada “ÖDEME İŞLEMİ BAŞARILI, SINAV BAŞVURUNUZ ALINMIŞTIR.” mesajı görülecektir.

TIPDİL Sınavına Kimler Girebilir?

TIPDİL Sınavı’na TUS, DUS ve EUS sınavlarına girmeye hak kazanmış veya hak kazanacak adaylar ve diş hekimliği ile tıp alanlarında doktora programlarına başvuracak adaylar girebilmektedir. TÖMER TIPDİL Telafi Sınavı'na ise 2023 Şubat Dönemi Sınavına başvurmuş fakat deprem nedeniyle sınava katılamamış, mazereti ve ilgili belgeleriyle TÖMER’e başvurup kabul edilmiş adaylar girebilmektedir.

DUS yani Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından diş hekimlerine yönelik düzenlenmektedir. Adaylar, uzmanlık eğitimine DUS'un sonucuna göre kabul edilmektedir. Sınav diş hekimliği alanındaki temel kavram, ilke ve yöntemleri tanıma, kavrama; bu kavram, ilke ve yöntemler ile düşünme ve bunları belli durumlara uygulama yetilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşmaktadır.

TUS yani Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı, ÖSYM tarafından yılda 2 kez düzenlenen ve Temel Tıp Bilimleri Testi (TTBT) ile Klinik Tıp Bilimleri Testi (KTBT) olmak üzere yeterlilik ve yarışma esaslarına dayanan iki alt testten oluşan sınavdır. Toplamda 240 çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır ve bu sorular adayların tıp alanındaki temel kavram, ilke ve yöntemleri tanıma, anlama; bu kavram, ilke ve yöntemler ile düşünme ve bunları belli durumlarda uygulama yetilerini ölçmektedir. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olan kişiler girebilmektedir.

EUS yani Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı, ÖSYM tarafından yürütülen ve Eczacılık Fakültelerinde uzmanlık eğitimi görmek isteyen adayların seçme ve yerleştirme işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla yapılan sınavdır. Adayların mesleki bilgilerini ölçecek şekilde hazırlanmış 100 sorudan oluşmaktadır.

TIPDİL Sınavına Kaç Kez Girilebilir?

TIPDİL sınavına giriş sayısında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Fakat adaylar bir dönemde, sadece bir yabancı dilden sınava girebilmektedir.

TIPDİL Sınavı Kaç Dakikadır?

TIPDİL sınav süresi 150 dakika yani 2,5 saattir. Sınav başladıktan 15 dakika sonra binaya gelen hiçbir aday sınava alınmamaktadır. Sınavın ilk 30 dakikası ile son 15 dakikasında adayların sınav salonundan çıkmaları yasaktır. Sınav salonu tuvalet, rahatsızlık gibi ihtiyaçlar dahil hiçbir nedenle terk edilmemelidir. Sınav salonunu terk eden aday, salonuna geri alınmamaktadır.

TIPDİL Puanı Nasıl Hesaplanır?

TIPDİL değerlendirmesi 100 puan üzerinden yapılmaktadır ve sadece doğru cevaplar dikkate alınmaktadır. TIPDİL'de yer alan tüm soruların puan ağırlıkları eşittir ve sınav puanı hesaplamasında [Puan=(Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü kullanılmaktadır. 50 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılmaktadır. TIPDİL puanının geçerlilik süresi 5 yıldır.

TIPDİL’de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?

TIPDİL’de yanlış cevaplar doğru cevaplara etki etmemektedir. Yani yanlışlar doğruları götürmemektedir.

TIPDİL Baraj Puanı Kaçtır?

TIPDİL baraj puanı 50’dir. Adaylar, yabancı dil koşulunu sağlamak için TÖMER TIPDİL Sınavından 100 üzerinden en az 50 puan almalıdır.

TIPDİL Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?

TIPDİL puanının hesaplanabilmesi için kaç net yapılması gerektiği kılavuzda açıklanmamıştır; ama 80 sorunun yer aldığı TIPDİL’de adayların soruların en az 40 tanesini doğu yaparak 50 ve üzeri puan almaları gerekmektedir.

2023 TIPDİL Sınavı Ne Zaman?

2023 Şubat Dönemi TÖMER TIPDİL Sınavı 25 Şubat Cumartesi 2023 tarihinde saat 10.00 - 12.30 arasında yapılacaktır. TÖMER TIPDİL Sınavı Ankara ve İstanbul'da yapılmaktadır. TÖMER TIPDİL Telafi Sınavı ise 06 Mayıs Cumartesi 2023 tarihinde saat 10.00 - 12.30 arasında yapılacaktır. TÖMER TIPDİL Telafi Sınavı sınav yeri Ankara'dır.

TIPDİL’e girecek adaylar sınava gelirken yanlarında Ankara Üniversitesi TÖMÖR TIPDİL Sınavına giriş belgesini ve geçerli kimlik belgesini (T.C. Kimlik No yazılı güncel fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Süresi Geçerli Pasaport vb.) bulundurmalıdır. Bu iki belgesi yanında olmayan adaylar sınava alınmamaktadır. Sürücü Belgesi, Kurum Kimliği veya Türkiye Cumhuriyeti İkamet İzni sınava giriş için geçerli kimlik belgeleri arasında yer almamaktadır.

TIPDİL'e giren adaylar yanlarında yumuşak uçlu siyah tahta kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, şeffaf ambalaj içerisinde ya da ambalajsız peçete, şeffaf şişe içerisinde su, şeffaf ambalaj içinde ya da ambalajsız maske, para, anahtarlığı olmayan basit anahtar, ulaşım kartı getirebilmektedir. Bunlar dışında çanta, takı, her türlü elektronik/mekanik cihaz, basmalı uçlu kalem, su hariç içecek, yiyecek benzeri tüketim maddeleri ve ilaç getirilmesi yasaktır.

TIPDİL Sınavına giren adayların sınavlarının geçerli sayılması için uymaları gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilmektedir. TIPDİL’in geçerli sayılması için uyulması gereken kurallar aşağıda listelenmiştir:

  • Sınav anında kopya çekmek veya vermek yasaktır.
  • Adayların birbiri ile konuşması, eşya alışverişi yapması yasaktır.
  • Sınavda sorulmuş soruları veya cevaplarını dışarı çıkarmak yasaktır.
  • Adayların sınav salonuna fazladan müsvedde kağıdı getirmeleri yasaktır.
  • TIPDİL Sınavı esnasında görevlilerle konuşmak (soru sormak dahil) yasaktır.
  • Sınav anında görevlilerin uyarıları dinlenmelidir. Görevlilerle tartışmaya girilmemelidir.
  • Adaylar sınav salonuna getirilmesi yasak olan hiçbir eşyayı yanında bulundurmamalıdır.
  • Sınava girebilmek için gerekli olan belgeler dışında başka bir belgeyle sınava girmek yasaktır.
  • Adaylar kendilerine verilen optik cevap kağıdında ad, soyad ve imza kısmını eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.
  • TIPDİL Sınavı başlamadan önce, soru kitapçıkları ve optik formları dağıtıldıktan sonra sınav salonundan çıkmak yasaktır.
  • TIPDİL sınav süresi bittikten, salon başkanın sınav bitmiştir uyarısından sonra sınavla ilgili işaretleme yapmaya devam etmek yasaktır.
  • TIPDİL Sınavı bittikten sonra soru kitapçığında ve sayfalarında hiçbir eksik olmamalıdır ve soru kitapçığı ve optik cevap kağıdını görevliye teslim edilmelidir.

2023’te TIPDİL Kaç Kez Yapılacak?

TIPDİL yılda 2 kez yapılmaktadır; fakat 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem nedeniyle bu yıl telafi sınavı da yapılacaktır.

2023 TIPDİL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

2023 Şubat Dönemi TÖMER TIPDİL Sınavı sonuçları Mart ayında açıklanmıştır. Sınav sonuçları, Ankara Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Aday Bilgi Sistemi üzerinde yer alan Sınav Sonuçları Menüsünden öğrenilmektedir. TIPDİL sonucuna ait itirazı bulunan adayların itirazlarını, sınav sonuçlarının ilan edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde ANKUZEF (ASYM)’ye ulaştırmaları gerekmektedir. İtiraz ücreti 60 TL'dir.

TIPDİL’e Çalışırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

TIPDİL Sınavı alanları İngilizce, Almanca ve Fransızcadır. 5 seçenekli 80 sorudan oluşmaktadır. Bu sorular kelime, boşluk doldurma, cümle tamamlama, çeviri, paragraf ve akışı bozan cümle sorularıdır. TIPDİL'e çalışan adayların sınavda başarılı olmak için dikkat etmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir:

  • TIPDİL birçok sınav gibi çalışmak için zaman ayrılması, emek gösterilmesi gereken bir sınavdır. Dil öğrenmek bir süreçtir. Bu süreçte başarılı olmak için önemli olan çalışma konusunda istikrar göstermektir. TIPDİL'e girecek adaylar hedef belirlemeli ve bu hedef doğrultusunda kendi dil seviyesi ve yaşam şekline uygun, düzenli olarak takip edebileceği bir çalışma planı hazırlamalıdır. Planlı çalışmak adayların başarılı olabilmesi için önemlidir.
  • TIPDİL'e ilk defa hazırlanan adaylarla önceden hazırlık süreci geçirmiş deneyimli adayların çalışmaya ayıracakları zaman farklı olmalıdır. TIPDİL'e ilk defa çalışan adayların konular hakkındaki bilgisi önceden sınava hazırlanan adaylara göre daha az olabilmektedir. Bu nedenle TIPDİL'e ilk defa girecek adaylar, TIPDİL'e çalışmaya erken başlamalıdır. Sınava hazırlanmaya yeterli zaman ayrıldığında konular son ana birikmeyeceği için adaylar daha az stres olmaktadır. Sınav stresinin az olması da motivasyon sağlamayı kolaylaştırmaktadır.
  • TIPDİL'e girecek kişilerin sınav hakkında bilgi edinmesi, sınavda yer alan soru tipleri hakkında analiz yapması gerekmektedir. Sınav hakkında bilgi sahibi olan adaylar TIPDİL'e girdiğinde izleyeceği yolu daha doğru bir şekilde oluşturmaktadır.
  • TIPDİL çıkmış soruların çözülmesi yararlıdır. Çıkmış sorulara internet üzerinden ulaşmak mümkündür. Çıkmış sorularla birlikte bol soru çözmek de lazımdır. Fazla sayıda soru çözmek farklı soru tarzlarını öğrenmek, sınavı hızlı bitirmek, yüksek not almak için önemlidir. Çıkmış sorular ve testler dışında deneme çözmek de oldukça yararlıdır. Deneme çözerken sınavdaymış gibi süre tutulmalıdır. TIPDİL denemelerini tıpkı sınava girmiş gibi süre tutarak çözen ve ardından çözdüğü soruların analizini yapan kişilerin sınavdan olumlu sonuç elde etme oranları yüksektir.
  • TIPDİL’e önceden çalışmış olan veya dil seviyesi iyi durumda olan adaylar, test çözmeye ağırlık vermelidir. Çözülen testlere yönelik yapılan değerlendirmelerden sonra eksik olunduğu tespit edilen konular tekrar edilerek konu eksikleri giderilmelidir. Bol çeviri çalışmak ve okuma yapmak da önemlidir.
  • TIPDİL'e çalışırken adaylar hem internetten hem de çeşitli kurumların kurslarından yararlanabilmektedir. İnternet üzerinden sınav hakkında çeşitli videolara ulaşmak, dil öğrenme uygulamaları aracılığıyla pratik yapmak mümkündür. Hem vakti hem de bütçesi uygun olan adaylar çeşitli kurumların TIPDİL kurslarına kaydolarak çalışma sürecinde uzmanlardan yardım alabilmektedir. Günümüzde online kurslar da vardır. Bir kurs merkezine gitmeden evden, kütüphaneden veya dilediği herhangi bir yerden TIPDİL çalışmak isteyen adaylar online kurslar satın alabilir.
  • TIPDİL Sınavına çalışan adayların çevresinden destek görmesi motivasyonlarını artırmaktadır. TIPDİL’e girecek adaylara çalışma sürecinde hem ailesi hem de sosyal çevresi destek olmalıdır. Çalışma sürecinde motivasyon düşüren, çalışmayı engelleyen kişiler yerine çalışma sürecini kolaylaştıran, anlayışlı ve çalışmak için motive eden kişilerle görüşmeye özen gösterilmelidir. Motivasyonu yüksek olan kişiler daha verimli bir çalışma dönemi geçirmektedir, sınavdan olumlu sonuçlar almaktadır.
  • TIPDİL’e çalışırken kullanılan kaynakların kaliteli olması önemlidir. Çalışma sürecinde tercih edilecek TIPDİL kitapları iyi araştırılmalı ve uzman kişilerin tavsiyeleri doğrultusunda seçilmelidir. Kaliteli kaynaklardan çözülecek TIPDİL soruları adayların bilgilerini pekiştirmesini ve eksiklerini tespit etmesini sağlamaktadır.
  • TIPDİL Sınavı için çalışan adaylar, çalışma döneminde kendilerine zaman kaybettirecek her türlü alışkanlıktan uzak durmalıdır. Sosyal medya, kişilerin kendini yetersiz hissetmelerine, bir şeyler kaçırıyormuş hissine kapılmalarına neden olabilmektedir. Ayrıca zamanı verimli kullanmayı da engellemektedir. Bu nedenlerden dolayı adaylar, TIPDİL çalışma döneminde ellerinden geldiğince sosyal medyadan uzak durmalıdır, telefonunda zaman kaybettirici uygulamalar varsa kaldırılmalıdır.
  • TIPDİL için çalışan adaylar, sınavda başarılı olmak için çalışma döneminde planlı olmalıdır ve not tutmaya özen göstermelidir. Dönemsel çalışma planı oluşturmak devamlılık sağlamayı kolaylaştırmaktadır. TIPDİL'e çalışırken not tutmak, yazarak çalışmak bilgilerin akılda kalıcı olmasını sağlamaktadır. Tekrar yaparken hatırlamayı kolaylaştırmaktadır.
  • TIPDİL’e hazırlanırken kelime çalışması yapılmalıdır. Kelime öğrenmek için ezber yapmak yeterli değildir. Kelime listesi oluşturulmalı, kelimeler cümle içinde öğrenilmeli ve kullanılmalıdır. Ayrıca bir kelime öğrenirken zıt anlamlı ve eş anlamlılarını da öğrenmek faydalıdır.

TIPDİL Hangi Kaynaklardan Çalışılır?

TIPDİL için hazırlanmış çeşitli soru bankaları, denemeler, okuduğunu anlama becerisinin gelişmesine katkı sağlayacak kitaplar ve konu anlatım kitapları vardır. Bu kitaplar alanında uzman kişiler tarafından hazırlanmıştır. Kendine uygun, kaliteli kitapları seçen ve disiplinli bir çalışma süreci geçiren adaylar TIPDİL'de başarılı olmaktadır. TIPDİL çalışırken kullanılabilecek kaynaklardan 10 tanesi aşağıda listelenmiştir:

TIPDİL’e Kaç Ay Çalışılmalıdır?

TIPDİL’e çalışma süresi sınava girecek adayların bilgi birikimine ve çalışma yoğunluğuna bağlı olarak değişmektedir. Dil seviyesi düşük olan adaylar sınava 2 ayda hazırlanırken dil seviyesi orta olan adaylar 1,5 ayda, hazırlık okumuş veya önceden sınava girmiş ya da dil seviyesi yüksek olan adaylar 1 aya sınava hazırlanabilmektedir.

TIPDİL Sınavına Hazırlanırken Günde Kaç Soru Çözülmelidir?

TIPDİL'e hazırlanan adayların, günde en az sınavda karşılarına çıkacak soru sayısı kadar yani 80 soru çözmesi yararlıdır. Bu sayı artırılabildiği kadar artırılmalıdır. Çözülen soru sayısının artırılması sınav sonucunu olumlu yönde etkileyecektir. Adaylar çözmesi gereken soru sayısını kendi dil seviyesi ve soru çözümüne ayırabileceği zamana göre belirlemelidir.

TIPDİL Sınavına Çalışırken Çıkmış Sorular Çözmek Gerekir mi?

TIPDİL Sınavına çalışırken çıkmış soruları çözmek gerekmektedir. Uzmanlar, TIPDİL'e girmeden önce çıkmış sınav sorularının çözülmesini önermektedir. Sınava yönelik en doğru analizler çıkmış sorular üzerinden yapılan analizlerdir. Çıkmış soruları çözmek TIPDİL soru tarzını öğrenmeyi, doğru bir TIPDİL çalışma planı oluşturmayı ve çalışma motivasyonunun artmasını sağlamaktadır. TIPDİL çıkmış sorulara internet üzerinden ulaşmak mümkündür.

TIPDİL Yerine Geçecek Sınavlar Nelerdir?

TIPDİL; TUS, DUS, EUS ve diş hekimliği ile tıp alanlarında doktora programlarına başvuru için gerekli olan bir sınavdır ve TIPDİL yerine geçen sınavlar YDS ile YÖKDİL sınavlarıdır.

YDS, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yılda 2 veya 3 kez düzenlenen, 180 dakika yani 3 saat süren ve 80 sorudan oluşan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'dır. Dil bilgisi, kelime ve okuma - anlama becerilerini ölmektedir.

YDS sonuçları yüksek lisans programlarına giriş için, kamu kurum ve kuruluşları A grubu kadrolar için, doçentlik ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvurabilmek için, memuriyette dil tazminatı almak için, yurt dışı üniversitelerinde okuyup Türkiye'de denklik almak için ve Alan Bilgisi Testi (ÖABT) kapsamında alan sınavı yapılmayan yabancı dillerdeki alanlarda öğretmen atamalarında kullanılmaktadır. YDS’nin puanın dil tazminatı için kullanılma süresi ise 5 yıldır.

YÖKDİL, ÖSYM tarafından biri ilkbahar biri de sonbahar döneminde olmak üzere yılda iki defa yapılan, Yükseköğretim Kurulu ve kurumları ile YÖKDİL puanını kabul eden diğer kurum ve kuruluşlar tarafından aranan yabancı dil koşulunun sağlandığını belgelendirmek amacıyla girilen sınavdır. Çoktan seçmeli 80 sorudan oluşan sınavın süresi 180 dakikadır. Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı’nın Lefkoşa ve Bişkek dâhil 91 ilde sınav merkezi bulunmaktadır. Boşluk doldurma testi, cümle tamamlama, paragraf tamamlama, anlamı bozan cümle, çeviri ve paragraf sorularından oluşan YÖKDİL’in geçerlilik süresi 5 yıldır.

TIPDİL Sınavına yakın olan sınav YÖKDİL Sınavıdır. YDS ise adayları biraz daha fazla zorlayan bir sınavdır. Uzmanlar, DUS, EUS ve diş hekimliği ile tıp alanlarında doktora programlarına başvuracak olan adaylara eğer TÖMER TIPDİL’i kaçırmışsa YÖKDİL’e girmelerini önermektedir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.