Sosyoloji veya başka deyişle toplum bilimi, toplum ve insan arasındaki bağlantıları inceleyen bir bilim dalıdır. Bireylerden topluma kadar araştırmalar gerçekleştirilen küresel sosyal işleyişi irdeleyen alandır. Sosyoloji bu sebeple oldukça geniş bir alandır.
Her konu da olduğu gibi bu bilim dalında da kitaplar oldukça büyük öneme sahiptir. Sosyoloji kitapları sayesinde sosyal işleyiş daha rahat kavranır ve farklı bakış açıları sağlamaktadır. Elde edilen bilgiler ile de sosyal problemlere çözüm üretilmesi daha rahat gerçekleştirilir.
Sosyoloji kitaplarını toplumsal sorunlar ile ilgilenen veya sosyoloji bölümü okuyan kişiler tercih etmektedir. Genel olarak üniversite birinci sınıfında sosyoloji bölümü okuyanların sosyolojiye giriş dersi vardır bu yüzden sosyolojiye giriş kitapları eğitim hayatları için de gereklidir.
Sosyoloji, toplumun geçmişten bugüne ve yarına doğru gelişimi öğrenmemizi sağlar. Yani tarihsel süreçler ile de ilgilidir. Bu sayede bireylerin de toplumun gelişmesine bilinçli bir şekilde katkıda bulunmasını sağlar.
Gelişim için sosyoloji oldukça önemlidir. Bunun için de sosyoloji kitapları başvurulması gereken kaynaktır. Sosyolojiye ilk adım için de sosyolojiye giriş kitapları okunmalıdır.
Bir toplumun kalkınması, gelişmesi ne kadar gerekli ise sosyolojiye hâkim olmak da o kadar gereklidir. Pusulanın yön gösterdiği, kılavuzun yönlendirdiği gibi sosyoloji de gelişim yolunda bizlere yön veren bilimdir. Bu bilimden faydalanarak sadece var olunan toplum değil diğer toplumlarda anlaşılabilir ve incelenebilir. Aynı zamanda kişisel gelişime de büyük katkıları vardır.
Sosyolojiye giriş kitaplarına örnek vermek gerekirse ilk önce Anthony Giddens’in yazdığı Phoenix Yayınevi tarafından yayımlanan “Sosyoloji Kısa Fakat Eleştirel Bir Giriş” okunması gereken kitaplardandır. Tavsiye edebileceğimiz diğer bir kitap da Ferit Berk’in yazdığı Sokak Kitapları’nın yayımladığı “Toplumsal ve Bireysel Sorunlara Giriş” adlı kitaptır. Sosyolojinin derinliklerine dalmadan önce bu kitapların okunması önemlidir. BKM Kitap olarak sosyoloji giriş kitapları seviyesinde birçok seçenek ile kitapseverlere hizmet vermekteyiz.
Sosyolojinin toplum ve birey ile ilişkisini, sorunlara çözümü, eleştirme şeklini daha iyi kavrama için sosyolojiye giriş kitapları mutlaka okunmalıdır. Sağlam bir temel kurulmadan direk sosyoloji bilimi içerisine atılmak kafa karışıklığına sebep olabilir.