Orhan Duru ya da tam adıyla Mehmet Orhan Duru (18 Aralık 1933, İstanbul - 25 Ocak 2009 İstanbul), Cumhuriyet Dönemi'nde öykü, deneme, çeviri ve tiyatro uyarlaması gibi farklı türlerde toplam 20'den fazla eser yazmış Türk hikaye yazarı, yazar, çevirmen, gazeteci ve veterinerdir. Türk edebiyatında bilim kurgu türünün öncüsü ve isim babasıdır.
Orhan Duru'nun biyografisi incelendiğinde çocukluk yıllarının 2. Dünya Savaşı’nın tüm dünyayı etkilediği, ekmeğin vesikayla alındığı, 1930’lu yılların sonu ile 1940’lı yılların başında denk geldiği görülmektedir. Eğitim hayatına Çankırı İlkokulu’nda başlamıştır. Ortaokula İstanbul Beşiktaş Birinci Erkek Ortaokulu'nda başlamış Afyon'da tamamlamıştır. Ortaokul döneminde annesini kaybeden Orhan Duru, ünlü oyuncu Ülkü Duru ile kardeştir.
Orhan Duru, yükseköğrenimini 1956 yılında Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde tamamlamıştır. Mezuniyetinin ardından bir süre veterinerlik yapan yazar, 1959 yılında tekrar üniversiteye dönmüş ve Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde asistanlık yapmaya başlamıştır. Fakat 27 Mayıs 1960 tarihinde ordunun yönetime el koyması sonrasında görevinden almıştır.
Orhan Duru, devlet memurluğundan ayrıldıktan sonra Ulus gazetesinde çalışmaya başlamıştır. Cumhuriyet, Milliyet, Güneş ve Hürriyet gazetelerinde de çalışan Duru, kısa bir dönem televizyonculukla da ilgilenmiştir. Orhan Duru'nun yaşam özetinde gazeteciliğin önemli bir yeri vardır. Duru, gazeteciliği mesleği olarak görmüş ve işinde birçok başarıya imza atmıştır.
Orhan Duru, özellikle öykü türündeki eserleriyle ön plana çıkan bir yazardır. Sürekli yeninin peşinde olan yazar, genelde orta ve alt sınıfa mensup kişilerin iç dünyasını ele alan kısa öyküler yazmıştır. Duru’nun kitapları Milliyet Yayınları, Ada Yayınları, Remzi Kitabevi, Yapı Kredi Yayınları, İş Bankası Kültür Yayınları ve Edebi Şeyler Yayıncılık gibi birçok yayınevi tarafından yayımlanmıştır. Yazar eserleriyle TRT Sanat Ödülleri Yarışmasında başarı ödülü ve Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü gibi ödüller almıştır.
Orhan Duru Eserleri Nelerdir?
Orhan Duru’nun 25 adet eseri aşağıda listelenmiştir:
Orhan Duru'un İlk Eseri Nedir?
Orhan Duru'nun ilk öyküsü 1953 yılında Küçük Dergi’nin Ocak-Şubat sayısında yayımlanan "Kadın ve İçki"dir. İlk öykü kitabı ise 1959 yılında yayımlanan "Bırakılmış Biri"dir.
Orhan Duru'un Kaç Tane Eseri Vardır?
Orhan Duru’nun 20’den fazla eseri vardır.
Orhan Duru Öyküleri
Orhan Duru’nun öykü türünde 13 eseri aşağıda listelenmiştir:
- Şişe: İlk baskısı 1989 yılında Ada Yayınları tarafından yapılmıştır. İçerisinde yer alan öyküler şunlardır: İkonoklast, Binbir Gecenin Son Gecesi, Cinematograf, Öööö, Gerisin Geri İleri, Kargınmış Ozan, Şişe. Orhan Duru'nun kendine özgü diliyle kaleme aldığı esere kara mizah ve ironi hâkimdir.
- Kazı: İlk baskısını, Ekim 2006'da, Dünya Kitapları'ndan yapmıştır. Hayat amacını arayan, yalnız bireyleri ele alan öykülerden oluşmaktadır. Kitapta yer alan öyküler şunlardır: Kazı, Kadınlar, Isılarda Dudak Dudağa, Halter, Kandırılma, Bunamalar, Boğultu, Düş Peşinde, Balıklar ve İnsanlar, Çittagong, Beyaz Eşyalar, Göz Ucuyla, Dubai ve Dümbelek.
- Küp: İlk baskısı, Eylül 2008’de Yapı Kredi Yayınları tarafından yapılmıştır. İdare Doyum Evi, Baston, Argın Yılbaşı, Müdür Yiyen Arslan, Komplo ve Komposto, Yargı- K, Orkestra Şefi, Akkoyun-Karakoyun, Elleri Terliyor, Dubai ve Dümbelek, Kıskançlık, Kadınlar, Küpler ve Lüpçüler isimlerini taşıyan on üç öyküden oluşmaktadır. Genel anlamda otobiyografik metinlerden oluşan, keskin gözlem ve ironi içeren bir eserdir.
- Fırtına: İlk baskısı Ekim 1997’de Yapı Kredi Yayınları tarafından yapılmıştır. Fırtına, Turist Gözlem Evi, Gözyaşı Taşı, Korku Gemisi, Medya Canavarları, Adolf, Açık Bunalım, Domuz, İnanılmaz, Bahçeyi Suladım, McDonald's, Maykıl, Yabanıl, Zaping isimlerinde on dört öyküden oluşmaktadır. Ödüllü bir eserdir ve tarihsel, politik ve siyasi alanlara göndermeler içermektedir.
- Ağır İşçiler: İlk baskısı 1974 yılında Soyut Yayınları’ndan yapılmıştır. Gerçeküstü Bir Film İçin Sinopsis, Tutku, Ağır İşçiler, Bir Kentin Tarihçesi, Hermafrodit, Hazret-i İbrahim, Gelişmesi Az Kalmış Ülkeler İçin Geliştirme Araştırmalarına Giriş, İbrahim'in Toplum Kalkınması Çabaları, İbrahim'in Adaylığı Sorunu, Fener Alayı, Kaplumbağa Taşıyan Çocuk, Kent 2, Koçero, Tutanaklar'dan, Savaş, Bir Belge, Angst, Kutu, Özgürlük Üstüne, Ernesto adında yirmi öyküden oluşmaktadır. Duru, eserinde sık sık devrik cümle kullanmış, insanın sorunlarını toplumcu bir gözle ele almıştır.
- Bırakılmış Biri: Yazarın ilk öykü kitabıdır ve ilk kez 1959 yılında Açık Oturum Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Karabasan, Darağacı Arayan Adam, Bal- On-Yiyen Köp-Ek, Lök, Büyük Otobüsteki Küçük Adam, Bat, Adam-Ev, Ölük, Kadınlar Ölüsü, Madam Frankestein, Elvan Anahtarını Nasıl Düşürdü, Yukarıdaki Adam, Dörtte Bir, Hamza ile İki Arkadaşı, Yarı Yarıya, Küçük Sinekler, Yenik, Bırakılmış Biri adında 18 öyküden oluşmaktadır. Kitabın büyük bir kısmı yazarın Urfa’da veterinerlik yaptığı dönemde yazdığı öykülerden oluşmaktadır.
- Denge Uzmanı: İlk kez 1962 yılında Düşün Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Denge Uzmanı, BÜYÜK GECE ya da Küçük Harflerle küçük gece, İki Kafaya Bir Şapka, Yeşil Lahanalar, Bunu Benden İşit, Konuk, Bardağın Dibinin Ortası, Tutanaklar, Öttürelim Borularımızı, Noterde, Durak, Büyükbaba, Anı, Kent adlarını taşıyan 14 öyküden oluşmaktadır. Her yönüyle yenilikçi bir eserdir.
- Yoksullar Geliyor: İlk baskısı 1982 yılında Ada Yayınları tarafından yapılmıştır. "Yoksullar Geliyor" ve "Kamuoyu Oluşturma" başlıklı iki bölümden oluşmaktadır. Yoksullar Geliyor bölümünde yer alan öyküler: Çöl, Kent, Yalvaç, İstila. Kamuoyu Oluşturma bölümünde yer alan öyküler: Kamuoyu Oluşturma, Harita, Öğrenciler. Eserde yer alan öyküler bilim kurgunun başarılı örnekleridir.
- Yeni ve Sert Öyküler: İlk baskısı 2001 yılında İş Bankası Yayınları tarafından yapılmıştır. Ortak Yaşay, Amcalar ve Keçiler, Babtıste, Serin Köşeler, Büyük Uzun Bir Sofrada başlıklı beş bölümden oluşmaktadır. Ortak Yaşay bölümünde yer alan öyküler: Ortak Yaşay, Tiner, Kusturica Zamanı, Tuhafiye, Alt Geçit, Lem, Akıntıda Gemiler. Amcalar ve Keçiler bölümünde yer alan öyküler: Amca, Mutlu Amca, Amca Yeşilleniyor, Amcanın Başından Geçenler, Büyükkent Keçileri, Keçiler 2. Babtıste bölümünde yer alan öyküler: Babtıste, Karıncalar, Konserde, Isının Baygınlığında, KAvurma, Uzaklaşan, Grand Princess, Potlaç ve Sütlaç, Yataktan Nasıl Düştüm. Serin Köşeler bölümünde yer alan öyküler: Serin Köşeler Peşinde, Gürült ve Gümbürt, Kıpır ve Kıpırtı, Mutluluk ya da Karşıtı, Gizlem, Kokteyl. Büyük Uzun Bir Sofrada bölümünde yer alan öyküler: Büyük Uzun Bir Sofrada, Binyıl Başı, Kimlik- Yitik ve Bitik, Şeytanlıklar, Düzeltmen, Yorgun, Doruklarda, Fok Balığı, Çelişkiler.
- Bir Büyülü Ortamda: İlk baskısı 1991 yılında Remzi Kitabevi tarafından yapılmıştır. Kara mizah ve ironinin hakim olduğu 12 öyküden oluşmaktadır.
- Düşümde ve Dışımda: Bugünden Öteye bölümünde yer alan öyküler: Bir Büyülü Ortamda, Adem ile Havva, Gün Dönencesi, Orhan Pamuk ya da Kişiliklerin Ters Yüzü, Kibele, Bir Yer Var Biliyorum, Şölen, Videomachies. Bir Başka Çağdan Bugüne bölümünde yer alan öyküler: Kesit, Bir Hükümetin Ölümü, Sıkı Bildiri, Slogan.
- Sarmal - Bütün Öyküleri 1: İlk baskısı 1996 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından yapılmıştır. Orhan Duru’nun daha önce yayımlanmış olan altı öykü kitabında yer alan 70’ten fazla öyküden oluşmaktadır. Ödüllü bir kitaptır.
- Boğultu - Bütün Öyküleri 2: Orhan Duru’nun vefatından sonra Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Sarmal - Bütün Öyküleri 1’in ikinci cildidir.
Orhan Duru Diğer Eserleri
Orhan Duru’nun öykü türü dışındaki eserlerinden 14 tanesi aşağıda listelenmiştir:
- Amerika: Duru’nun çeviri eserlerindendir.
- Çağdaş Fizikte Doğa: Yazarın çeviri eserlerindendir.
- Gizli Tarih: Orhan Duru’nun çeviri eserlerindendir.
- Sierra Madre’nin Hazineleri: Çeviri türünde bir eserdir.
- Durdurun Dünyayı İnecek Var: 1966 yılında Anthony Newley ve Leslie Bricuss'dan yapılmış tiyatro uyarlamasıdır.
- Sınırdaki Ev: 1970 yılında Slawomir Mrozek'ten yapılmış tiyatro uyarlamasıdır.
- Üzbik Baba: 1990 yılında Alfred Jarry'nin Kral Übü adlı eserinden yapılmış tiyatro uyarlamasıdır.
- İstanbulin: İlk baskısı 1995 yılında Yapı Kredi Yayınları’ndan yapılmıştır. İstanbul’un tarihini, coğrafyasını, insanını, güzel ve sıkıntılı yönlerini anlatan toplam 44 denemeden oluşmaktadır.
- Tango Geceleri: İlk baskısı 1999 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından yapılmıştır. Toplam 56 deneme yazısından oluşmaktadır. Denemelerde yazar; kültür, insan, kent, güncel olaylar, modernizm ve yabancılaşma gibi birçok konu işlemiştir.
- Durgun ve İşsiz: İlk baskısı 2004 yılında Dünya Kitapları’ndan yapılmıştır.
- Ecevit’in Çilesi: İnceleme türünde bir eserdir. İlk baskısı 1995 yılında yapılmıştır.
- Kısas-ı Enbiya: İlk baskısı 1978 yılında Ada Yayınları tarafından yapılmıştır. Kitabı Resimleyen Cihat Burak’tır. Kitap şu sözlerle anlatmıştır: "Hep duyup da adını koyamadığımız kaynağı burada bir ucundan yakalıyoruz. Yaradan, yaratı, yaratılış, yaratıklar, yedikat yeryüzü ve gökyüzü, devinen yıldızlar, insanın ortaya çıkışı, yalvaçlar, Babil kulesi, Nemrut, Süleyman ve Belkıs, Anka ve Hüdhüd kuşları, Yedi Uyuyanlar, hepsi bir arada. Neredeyse büyülü bir kurgu evrenindeyiz."
- Kıyı Kıyı Kent: Orhan Duru’nun ilk deneme kitabıdır. İlk baskısı 1997 yılında Koza Yayınları tarafından yapılmıştır. Yazarın katıldığı Mavi Yolculuk’ta edindiği gözlemler sonucunda kaleme aldığı eseridir.
- Hormonlu Kafalar: İlk baskısı 1992 yılında Yapı Kredi Yayınları’ndan yapılmıştır. 70 denemeden oluşan hacimli bir eserdir.
Orhan Duru Hangi Dönem Yazarıdır?
Orhan Duru, Cumhuriyet Dönemi yazarıdır.
Orhan Duru Sanat Anlayışı Nedir?
Orhan Duru, sanat toplum içindir anlayışını savunmuştur. Toplumun sorunlarına karşı duyarlı bir isimdir.
Orhan Duru Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir?
Orhan Duru, gerçeküstücülük akımından etkilenmiştir.
Orhan Duru Kimlerden Etkilenmiştir?
Orhan Duru’nun etkilendiği isimler aşağıda listelenmiştir:
Orhan Duru Kimleri Etkilemiştir?
Orhan Duru, Türk edebiyatına özellikle öykü türünde birçok yenilik kazandırmış bir yazardır. Eserleriyle hem okurları hem de yazarları etkilemiştir.
Orhan Duru'nun Edebiyat İçin Önemi Nedir?
Orhan Duru, Türk öykücülüğüne getirdiği yenilikler, bilim kurgu isminin yaratıcısı olması, Türk edebiyatında bilim kurgu türünde ilk özgün öyküleri kaleme almasıyla edebiyatımızda önemli bir yere sahiptir.
Orhan Duru Yazıları Nerelerde Yayımlanmıştır?
Orhan Duru’nun kitapları Milliyet Yayınları, Ada Yayınları, Remzi Kitabevi, Yapı Kredi Yayınları, İş Bankası Kültür Yayınları ve Edebi Şeyler Yayıncılık gibi birçok yayınevi tarafından yayımlanmıştır. Orhan Duru’nun yazılarının yayımlandığı gazete ve dergilerin bir kısmı aşağıda listelenmiştir:
- Mavi
- Seçilmiş Hikâyeler
- Evrim
- Yeni Ufuklar
- Yelken
- Dost
- Pazar Postası
- Milliyet
- Hürriyet
- Güneş
Orhan Duru'nun Yazarlık Dışındaki Kariyeri
Orhan Duru, üniversiteden mezun olduktan sonra İstanbul’a gitmiş ve kısa bir süre Fatih Hayvan Hastanesi’nde veterinerlik yapmıştır. Askerliğinin ardından da veteriner olarak Urfa'ya atanmıştır. Yazar, 1959 yılında tekrar üniversiteye dönmüş ve Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde asistanlık yapmaya başlamıştır. Fakat 27 Mayıs 1960 tarihinde ordu yönetime el koymuş ve üniversitelerdeki 147 öğretim üyesini görevinden almıştır. Görevden alınanların içinde Orhan Duru'da vardır. Yazar bu günden sonra kendi isteğiyle hiçbir devlet kurumunda çalışmamıştır.
Orhan Duru, 1961 yılında Ulus gazetesinde çalışmaya başlamıştır. 1962-63 yılları arasında burs ile Amerika’ya gitmiş ve orada da gazetecilik yapmıştır. 1964 yılında Cumhuriyet gazetesinde çalışmaya başlamış ve 1970 yılına kadar bu gazetede çalışmıştır. Cumhuriyet’ten sonra Milliyet gazetesinde çalışmaya başlayan Duru, burada da 16 yıl çalışmıştır. Güneş ve Hürriyet gazetelerinde de çalışan Duru, 1991-93 yılları arasında televizyonculukla da ilgilenmiştir.
Orhan Duru'nun Siyasi Görüşleri
Orhan Duru, yaşamı boyunca siyasi yazılar yazmış ve gördüğü yanlışları eleştirmekten çekinmemiş bir yazardır. Bu nedenle de siyasi baskıya uğramıştır.
Orhan Duru Sözleri
Orhan Duru’nun eserlerinden alınan 20 alıntı aşağıda listelenmiştir:
- Hiçbir şeyi tam anlatmazdı. Anlatır gibi yapar, kenarından köşesinden dokunur ve orada bırakırdı. Onu dinleyenlerde herkesi tanıdığı, her şeyi bildiği izlenimini bırakırdı.
- İşin aslında bütün eski nesiller, yeni yetişen nesillerin beğenilerini bozmak için ellerinden geleni yaparlar. Bu dünyanın eskimiş insanları yeni yetişenleri kendi kafalarının yoluna zorlarlar. Bütün işlerine karışırlar. Birtakım ahlak kurallarına sıkı sıkı bağlıdırlar. Oysa ahlak insan için yaratılmıştır. Yaşlılar insanı orta yerden çekince salt kuralları kalır ortada.
- Ben insanlardan sevgi istiyorum, dostluk istiyorum. Sözlerime dikkat et. Apartman istemiyorum. Sevgi istiyorum.
- Kent, sanki ortası olgunlaşmış ve patlamış, kıyılarında kokuşma başlamış ve yaşama savaşının sürüp gittiği bir çıbana benziyordu.
- Herkes gibi o da düşlerinde ve yorumlarında kendi çıkarlarını düşünüyordu.
- Seni hayalinden tanıdım, varoluşuna bir türlü alışamıyorum!
- Hep bir şeyler umar insan, bir yolculuktan sonra bir şehre gelince. Sonra ne umduğunu bulabilirsin ne de istediklerini yapabilirsin.
- Ölümden korkan adamın ölümü birdenbire çıkagelir. Benim bir sevgilim vardır ki yanağı, denizler gibi dalgalanır.
- Buz gibiyiz artık. Hiçbir şey şaşırtmıyor ulusumuzu.
- Toplumla, evrenle, başkalarıyla, inançlarla, kendime göre bir savaşım vardır. Öykücünün ve yazarın temel görevi sayarım böyle bir savaşı.
- Dünyanın sırrını çözdüğünü sananlardan çok çekti insanlık.
- İçimde taş gibi bir sıkıntı vardır. Onu nasıl dağıtacağımı bilmem.
- Üslup kendi anadilinde kekeme olmaktır.
- Yorgundu belki de. Yaşam savaşının yorgunluğu. Ne hırs vardı içinde ne de doğayı yenme tutkusu, ne de üstünlüğü doğanın öteki yaratıklarına kanıtlama istemi artık.
- Duymağa, düşünmeğe omuz silken, aşka vakti olmayacak kadar hızlı yaşayan, kurgulu makinelerden farksız davranışlı insanlarla dolu bir dünya onları korkutuyordu.
- Artık kurtuluş yok. Ozon tabakası yırtıldı, karbondioksit çoğalıyor, ormanlar azalıyor, bir an önce buharlaşıp yok olmadan, bulabilirsek, serin sulara dönmeliyiz.
- Ama işte hayat peşimizde ve biz hayattan kurtulmak için didinip duruyoruz.
- Ama yüzümden bir şey anlayamaz. Ben bile kendi yüzümü bilmedikten sonra. Hem aynalar hep yüzümün tersini gösteriyor.
- Geceleyin gökyüzü bir başka türlü oluyordu. Hiçbir yere benzemiyordu.
- Biliyoruz ki direnmemiz gerekiyor. Yoksa karamsarlığa ya da umutsuzluğa düşeceğiz. Bu olmamalı.
Orhan Duru Aldığı Ödüller
Orhan Duru’nun aldığı ödüller aşağıda listelenmiştir:
- 1970 yılında "İşçiler" adlı öyküsüyle TRT Sanat Ödülleri Yarışmasında başarı ödülü
- 1996 yılında "Sarmal-Toplu Öyküler"le Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü
- 1998 yılında "Fırtına" adlı öykü kitabıyla Sait Faik Hikaye Armağanı'nı Erdal Öz'ün "Sular ne Güzelse" öykü kitabı ile paylaşmıştır
Orhan Duru Nerelidir?
Orhan Duru, İstanbul doğumludur.
Orhan Duru'nun Babası Kimdir?
Orhan Duru’nun babası, elektrik teknisyeni İbrahim Etem Duru'dur. Yaşamı hakkında detaylı bilgi yoktur.
Orhan Duru'nun Kardeşi Kimdir?
Orhan Duru’nun kardeşleri: Halit Duru ve babasının ikinci evliliğinden olan kardeşi Ülkü Duru'dur. Ülkü Duru, 20 Nisan 1957 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Beş yaşındayken, Belediye Konservatuvarı Bale Bölümüne başlamış, Sainte Pulcherie Kız Ortaokulu ve Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nden mezun olmuştur. Kendisi gibi oyuncu İştar Gökseven'le evlidir.
Ülkü Duru, ünlü bir oyuncudur. Yangın Duası, Kır, Vahşet Tanrısı, Bay Hiç, Mavi Kuş gibi oyunlarda; Eşkıya, İyi Seneler - Londra, Pek Yakında gibi filmlerde ve Kaygısızlar, Aliye ve Kaderimin Oyunu gibi dizilerde rol almıştır.
Orhan Duru Çocukluğu Nasıldır?
Orhan Duru, 18 Aralık 1933'te İstanbul, Rumelihisarı'nda doğmuştur. Tam adı Mehmet Orhan Duru’dur. Annesi Hatice Hacer Hanım, babası İbrahim Etem Duru’dur. Çocukluk yılları 2. Dünya Savaşı’nın tüm dünyayı etkilediği, ekmeğin vesikayla alındığı, 1930’lu yılların sonu ile 1940’lı yılların başında denk geçmiştir.
Orhan Duru, küçük yaşta anne ve babasıyla İstanbul’dan Çankırı’ya göç etmiştir. Yazarın çocukluk yılları da burada geçmiştir. Göçler, hastalılar, sıkıntılar ve zorluklarla geçen bu yıllar yazarın bilinçaltına işlemiş ve eserlerine yansımıştır.
Orhan Duru Eğitim Hayatı Nasıldır?
Orhan Duru, eğitim hayatına Çankırı İlkokulu’nda başlamıştır. İlkokuldan 1945 yılında mezun olmuş, İstanbul Beşiktaş Birinci Erkek Ortaokulu'na devam etmiştir. Ortaokul döneminde annesini kaybeden yazar, teyzesiyle yaşamaya başlamıştır.
Orhan Duru, İstanbul’da başladığı ortaokulu Afyon’da tamamlamış ve Afyon Lisesi’ne devam etmiştir. Lise yıllarında Fen okumuş olsa da Fransızca öğretmeninden etkilenen yazar edebiyatla ilgilenmiş, okulun kütüphanesinden birçok kitap okumuştur. 1951 yılında liseden mezun olmuştur.
Duru, 1952 yılında Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne girmiştir. Ankara'da Ahmet Oktay, Yılmaz Gruda, Cahit Burak, Muzaffer İlhan Erdost, Cemal Süreya, Sezai Karakoç, Ece Ayhan, Attilâ İlhan gibi birçok yazar ve şairle tanışmıştır. Dergilere öykü ve yazılar göndermiştir. 1956 yılında üniversiteden veteriner hekim olarak mezun olmuştur.
Orhan Duru Edebi Kişiliği Nasıldır?
Orhan Duru, edebiyatın hemen her alanında eser veren, özellikle öykü türündeki eserleriyle ön plana çıkan bir yazardır. Öykülerinde birçok anlatım tekniği kullanmış, alışılmışın dışında bir dille yazmıştır. Sürekli yeninin peşinde olan bir edebiyatçıdır. Bireyin iç dünyasını ele alan kısa öyküler yazmıştır. Orhan Duru’nun öykü karakterleri genelde orta ve alt sınıfa mensup kişilerdir.
Orhan Duru’nun eserlerinin geneline yayılan mizahi bir üslubu vardır. Edebiyatımızda bilim kurgu türünde özgün öyküler yazan ilk isimdir. Düşü, olağanüstüyü ve gerçek dışı olanı bir araya getirmiştir.
Orhan Duru Evlendi Mi?
Orhan Duru, 1965 yılında Sezer Duru ile evlenmiştir. Bu evlilik 44 yıl sürmüştür.
Orhan Duru'nun Çocukları
Orhan Duru’nun çocukları hakkında bilgi yoktur.
Orhan Duru Kaç Yaşında Vefat Etti?
Orhan Duru, 25 Ocak 2009 tarihinde vefat ettiğinde 75 yaşındadır.
Orhan Duru Mezarı Nerededir?
Orhan Duru'nun mezarı 27 Ocak 2009 tarihinde defnedildiği İstanbul Aşiyan Mezarlığı'ndadır.
Orhan Duru Hakkındaki Kitaplar
Orhan Duru hakkında bilgi içeren 3 kitap aşağıda listelenmiştir: