ÖABT, Millî Eğitim Bakanlığı öğretmen atamalarına katılacak öğretmen adayları için alanlarına bağlı olarak ÖSYM tarafından yapılan, lisans düzeyinde toplam 75 sorudan oluşan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testidir. Öğretmen kadrolarına atanmak isteyen adayların 6 Ağustos 2023 tarihinde yapılacak ÖABT'ye katılması zorunludur.
ÖABT'nin açılımı "Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi"dir. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi ilk kez 14 Temmuz 2013 Pazar günü yapılmıştır.
2023 KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi başvuruları 16.05.2023 - 29.05.2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Geç başvuru günleri 6-7 Haziran 2023'tür. Adaylar başvurularını ÖSYM'nin açıkladığı sınav başvuru tarihlerinde ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin internet adresinden ya da ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulamasından yapabilmektedir. Başvurular sınav ücreti yatırıldıktan sonra tamamlanmaktadır. Her bir ÖABT alanı için sınav ücreti 150,00 TL'dir. Sınav ücretini yatırmayan adayların KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi başvuruları geçersiz sayılmaktadır.
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine eğitim ve fen edebiyat fakültelerinden mezun veya sınavın geçerlik süresi içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar girebilmektedir. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine girebilmek için belirlenmiş herhangi bir yaş kısıtlaması yoktur.
ÖABT'ye giriş sayısında kısıtlama yoktur. Adaylar ihtiyaç duydukları puana ulaşmak için birçok kez ÖABT'ye girebilir.
KPSS ÖABT, adayların alanlarına bağlı olarak düzenlenen bir sınavdır. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinde yer alan 18 alan aşağıda listelenmiştir:
ÖABT İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Fen Bilimleri, Matematik Öğretmenliği (Lise) ve Kimya/Kimya Teknolojisi testlerinin sınav süresi 150 dakikadır. Geriye kalan ÖABT testlerinin sınav süresi ise 120 dakikadır.
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinde adayların, 120 dakikalık testlerde ilk 90 dakika ve son 15 dakika içinde; 150 dakikalık testlerde ise ilk 110 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmesi yasaktır.
ÖABT puanı hesaplanırken her test kendi içinde değerlendirilmektedir. Sınavdan sonra iptaline karar verilen sorular değerlendirmeye alınmamaktadır. Adayların ham puanları doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarıldıktan sonra hesaplanmaktadır ve bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar oluşturulmaktadır.
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi kapsamında sınav yapılmayan yabancı dillerdeki alanlarda (Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Rusça) öğretmen atamalarında, ÖSYM tarafından yapılan ilgili yılın YDS / e-YDS sonuçlarından oluşturulan KPSSP120 puan türü kullanılmaktadır.
ÖABT’de 4 yanlış 1 doğruyu götürür. Yani adayların ham puanları doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak hesaplanmaktadır.
ÖABT için belirlenmiş puan barajı bulunmamaktadır.
ÖABT puanının hesaplanabilmesi için en az 1 net yapılmalıdır. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinde en az 1 ham puanı bulunmayan adayların standart puanları hesaplanmamaktadır.
2023 ÖABT 6 Ağustos 2023 tarihinde saat 10.15'te yapılacaktır. Adaylar, saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmamaktadır. Bu nedenle sınava zamanında alınmak için sınavdan en az 1 saat önce sınavın yapılacağı bina önünde bulunmak önemlidir.
2023 yılında ÖABT yani Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi 1 kez yapılacaktır. KPSS'ye öğretmen kadroları için başvuran adaylar, Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumlarına ve alanlarına uygun ÖABT'ye katılmak zorundadır.
2023 ÖABT sınav sonucu ÖSYM’nin 2023 yılı sınav takvimine göre 25.08.2023 tarihinde açıklanacaktır. Adaylar sınav sonuçlarını, ÖSYM’nin internet adresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir.
2023 ÖABT tercihleri, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi yapıldıktan sonra ÖSYM’nin kendi internet adresi üzerinden duyuracağı tercih tarihlerinde yapılacaktır.
2023 ÖABT atama sonuçlarının ne zaman açıklanacağı henüz belli olmamıştır. Atama sonuçlarının açıklanacağı tarihi ÖSYM kendi internet adresi üzerinden duyuracaktır.
ÖABT, öğretmen kadrolarına atanmak isteyen adayların girdiği sınavdır. Lisans düzeyinde 75 sorudan oluşmaktadır ve 18 farklı alanda yapılmaktadır. Öğretmen kadrolarına atanmak isteyenler, ÖABT dışında Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri testine de girmelidir.
ÖABT’ye girecek adayların yapması gereken ilk şey sınav hakkında bilgi edinmektir. Çünkü doğru bir çalışma stratejisi oluşturabilmek için girilecek sınavın kapsamı hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. ÖABT testinin kapsamı aşağıda tablo şeklinde verilmiştir:
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi Kapsamı Tablosu
ÖABT’nin kapsamını öğrenen adayların yapması gereken ikinci şey ise çalışma planı oluşturmaktır. Her adayın çalışma planı kendine özel olmalıdır. Kendine uygun, gerekçi bir çalışma planı ile ÖABT’ye hazırlanan adaylar sınavda başarılı olmaktadır.
ÖABT’ye çalışan adaylar, alanında uzman kişilerin tavsiyeleri doğrultusunda ÖABT çalışma kaynakları edinmelidir ve düzenli soru çözmelidir. Çözülen sorular adayları sınava hazırlamaktadır. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine 1-2 ay gibi kısa bir süre kaldığında da deneme çözmeye ağırlık verilmelidir.
ÖABT, Millî Eğitim Bakanlığı öğretmen kadrolarına atanmak isteyen adaylar için önemli bir sınavdır. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine çalışırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir:
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine çalışan adayların kullanabileceği birçok konu anlatım kitabı, soru bankası ve deneme vardır. ÖABT çalışırken kullanılabilecek kaynaklar alanlarına göre aşağıda verilmiştir.
ÖABT Türkçe Öğretmenliği çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir:
ÖABT İlköğretim Matematik Öğretmenliği çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir:
ÖABT Lise Matematik Öğretmenliği çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir:
ÖABT Sosyal Bilgiler Öğretmenliği çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir:
ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir:
ÖABT Tarih Öğretmenliği çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir:
ÖABT Coğrafya Öğretmenliği çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir:
ÖABT Biyoloji çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir:
ÖABT Fizik çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir:
ÖABT Kimya çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir:
ÖABT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir:
ÖABT Rehber Öğretmenliği çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir:
ÖABT Beden Eğitimi Öğretmenliği çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir:
ÖABT Okul Öncesi Öğretmenliği çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir:
ÖABT İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir:
ÖABT İngilizce Öğretmenliği çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir:
ÖABT Sınıf Öğretmenliği çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir:
ÖABT'de başarılı olmak için kaç ay çalışılması gerektiği kişiden kişiye değişmektedir. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine önceden girmiş olan adaylar, konulara önceden çalıştığı için tekrar yaparak konuları hatırlayabilmektedir. Yapılacak tekrar sonrasında da hızlıca soru ve deneme çözmeye geçen adaylar, kısa sürede ÖABT'ye hazırlanabilir.
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine ilk kez girecek adayların ÖABT'ye kaç ay çalışacağı günde kaç saat ders çalışabileceğine göre değişmektedir. Yaşam koşulları uzun saatler ders çalışmaya uygun olan adaylar, ders çalışmaya fazla vakit ayıramayan adaylara göre daha kısa sürede sınava hazırlanabilir.
Adaylar ÖABT'ye hazırlanırken her gün çözebildiği kadar çok soru çözmelidir. Her adayın soru çözme hızı ve soru çözmeye ayırabileceği süre farklıdır. Kimi aday 1 saatte 80 soru çözerken kimi aday da 1 saatte 50 soru çözebilmektedir. Adayların sınav başarısı için önemli olan çözülen soru sayısı değil alınan verimdir.
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine çalışan adaylar soru çözerken süre tutmalıdır. Süre tutarak soru çözmek, soru çözme hızının zaman içindeki gelişimini gözlemleme fırsatı sunmaktadır. Soru çözdükten sonra sonuçlar değerlendirilmelidir ve yanlış yapılan sorularda neden hata yapıldığı tespit edilmelidir. Değerlendirme sonrasında hata yapılan konular tekrar edilmelidir.
ÖABT'ye çalışırken çıkmış sorular çözülmelidir. Uzmanların önerisi sınava girmeden önce, çıkmış soruların çözülmesi yönündedir. Çıkmış soruları çözmek Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi soru tarzını öğrenmeyi, doğru bir Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi çalışma programı oluşturmayı ve sınav stresinin azalmasını sağlamaktadır.
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi çıkmış sorulara ÖSYM'nin internet sitesinden veya çeşitli yayınevleri tarafından yayımlanmış ÖABT çıkmış sorular kitapları üzerinden ulaşmak mümkündür.
ÖABT'ye hazırlanırken kitap okunmalıdır. Kitap okumanın adaylara birçok faydası vardır. Kitap okumanın faydaları aşağıda listelenmiştir:
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine çalışırken okunabilecek 3 kitap aşağıda listelenmiştir: