Mine Söğüt (1968, İstanbul) roman, öykü, araştırma, biyografi, monografi ve söyleşi gibi türlerde birçok eser kaleme alan yazar ve gazetecidir. Son dönem Türk edebiyatının en ünlü isimlerindendir ve birçok eseri yurt dışında da ilgi görmektedir.
Mine Söğüt'ün biyografisi incelendiğinde Kadıköy Kız Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Latin Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne devam ettiği ve bölümden lisans ve yüksek lisans dereceleriyle mezun olduğu görülmektedir.
Söğüt, 1990 yılında gazeteciliğe başlamış ve birçok dergi ve gazetede çalışmıştır. Metin yazarlığı yapmıştır. Öküz dergisindeki, Cumhuriyet gazetesindeki yazılarıyla dikkat çekmiştir. Mine Söğüt’ün yaşam özeti incelendiğinde güncel sosyal ve politik olaylara ilişkin görüşlerini dile getirmekten çekinmediği görülmektedir.
Mine Söğüt roman, hikaye, biyografi, derleme gibi farklı türlerde eserler kaleme almaktadır. Mine Söğüt’ün 13 adet eseri aşağıda listelenmiştir:
Mine Söğüt’ün ilk eseri, "Adalet Cimcoz: Bir Yaşam Öyküsü Denemesi" isimli biyografidir. İlk romanı ise "Beş Sevim Apartmanı - Rüya Tabirli Cinperi Yalanları"dır.
Mine Söğüt’ün 13 tane eseri vardır. Yeni eserler üretmeye devam eden bir yazardır.
Mine Söğüt romanlarında postmodern edebiyatın imkânlarından yararlanan, fantastik ögelere ve halk kültürü unsurlarına yer veren bir yazardır. Mine Söğüt’ün 4 adet romanı aşağıda listelenmiştir:
Mine Söğüt, öykülerinde toplumun aksayan yönlerini eleştiren ve okuru da bu aksaklıkları düşünmeye iten bir yazardır. Hem Türk edebiyatının hem de batı edebiyatının öykü tekniklerini kullanmaktadır. Mine Söğüt’ün 2 adet öykü kitabı aşağıda listelenmiştir:
Mine Söğüt çok yönlü bir yazardır. Söyleşi, biyografi, deneme ve seçki eserlerinden altısı aşağıda listelenmiştir:
Mine Söğüt’ün eserleri postmodernizm akımından izler taşımaktadır. Postmodernizm, 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren hemen hemen tüm alanlarda adından söz ettirmeye başlamış bir akımdır. “Modernizm sonrası” şeklinde Türkçeleştirilmektedir. Son zamanlarda edebiyatta oldukça etkindir. Dili ön plana çıkaran, türler arasında sınır tanımayan yapısıyla ön plana çıkmaktadır.
Mine Söğüt kitap okuyan bir ailede büyümüştür. Küçük yaşta tanıştığı kitaplara olan ilgisi yetişkinlik döneminde de devam etmiştir. Edebiyat, psikoloji, sosyoloji, felsefe ve halk kültürü alanlarında çeşitli kaynaklardan bolca beslenmiştir. Mine Söğüt’ün etkilendiği yazarların bir kısmı aşağıda listelenmiştir:
Mine Söğüt hem edebi eserleri hem köşe yazıları hem de söyleşi ve atölyeleri ile birçok okuru ve yazarı etkilemiştir.
Mine Söğüt kendine özgü dili ve masalsı anlatımıyla son dönem Türk edebiyatının en ünlü yazarlarından biri olmuştur. Ünü yurt dışına da yayılmış ve 2000'li yıllarda yurt dışında çevirisi en çok yapılan on beş edebiyatçıdan biri olmuştur.
Mine Söğüt’ün yazı ve röportajları Cumhuriyet ve Yeni Yüzyıl gazetesi; Tempo, Öküz ve Eşik Cini dergisi gibi çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmıştır. Söğüt’ün kitapları ise Yapı Kredi Yayınları, Can Yayınları, Everest Yayınları, Heyamola Yayınları, Toplumsal Dönüşüm Yayınları gibi birçok yayınevi tarafından yayımlanmıştır.
Mine Söğüt 1990 yılında gazeteciliğe başlamıştır. 2001-2005 yılları arasında Cihangir Postası isimli yerel bir gazetenin gönüllü editörlüğünü üstlenmiştir. Mine Söğüt bir süredir, katılımcılara daha önce düşünmediği şeyleri düşündürmeyi amaçlayan "Ahlak Belanızı Versin" isimli bir atölye düzenlemektedir. Bu atölye çalışmaları farklı şehirlerde, ilçelerde yapılmaktadır.
Mine Söğüt gazeteciliğe 1990 yılında Güneş gazetesinde başlamıştır. Tempo dergisi ve Yeni Yüzyıl gazetesinde çalışmıştır. 1996-2000 yılları arasında gazeteci Coşkun Aral'ın "Haberci" isimli belgesel programında metin yazarlığını yapmıştır. 1999-2001 yılları arasında Öküz dergisinde yazdığı yazılarla tanımıştır. 2013-2021 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde, gündemdeki sosyal ve politik olaylara ilişkin görüşlerini içeren köşe yazıları yazmıştır.
Mine Söğüt’ün 2013-2021 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde yazdığı köşe yazılarının bir kısmı aşağıda listelenmiştir:
Mine Söğüt’ün çalıştığı gazetelerden dördü aşağıda listelenmiştir:
Mine Söğüt’ün çalıştığı dergilerden ikisi aşağıda listelenmiştir:
Mine Söğüt, örgütlenmeye ve şiddete karşıdır. Anarşizm sempatizanıdır.
Mine Söğüt köşe yazılarında güncel sosyal ve politik olaylara ilişkin görüşlerini içinden geldiği gibi dile getiren bir gazetecidir. Yazıları nedeniyle birçok eleştiriye maruz kalmıştır. Söğüt, toplumda gördüğü sosyal ve siyasal aksaklıkları edebi eserlerinde de işlemektedir.
Mine Söğüt eserlerinden alınmış 20 alıntı aşağıda listelenmiştir:
Mine Söğüt 1993 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin düzenlediği yarışmada "Haber" dalında mansiyon almıştır. “Başkalarının Tanrısı" isimli eseriyle Hürriyet Kitap Sanat'ın 2022'nin en iyi 50 kitabı listesine girmiştir.
Mine Söğüt İstanbul doğumludur.
Mine Söğüt'ün babası bir deniz subayıdır. Genç yaşta baba olmuştur. Kitap okumayı seven, açık fikirli bir adamdır. 1985 yılında kanser nedeniyle vefat etmiştir.
Mine Söğüt, 1968 yılında İstanbul'da mutlu, çekirdek bir ailede doğmuştur. Anne ve babası okumaya düşkün olduğu için zengin kitaplığa sahip bir evde büyümüştür. Babasının mesleği nedeniyle küçük yaşta sık sık farklı yerlere seyahat etmiş ve birçok kültürü tanıma, farklı insan hallerini gözlemleme fırsatı bulmuştur. Geleceği hakkında düşünen, sorgulayan bir çocuk olan Şule Gürbüz, küçük yaşta tiyatroya ilgi duymuş ve tiyatro üzerine bir gelecek hayal etmiştir. Fakat 17 yaşındayken babası vefat etmiştir. Babasının ölümünden sonra hayatı farklı yönde ilerlemiştir.
Mine Söğüt deniz subayı olan babasının mesleği dolayısıyla ilkokula Gölcükte başlamış yedi farklı ilkokulda okuyarak Tatvan’da bitirmiştir. Liseyi Kadıköy Kız Lisesinde tamamlamıştır. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Latin Dili ve Edebiyatı bölümüne yerleşmiştir ve bölümden lisans ve yüksek lisans dereceleriyle mezun oldu.
Mine Söğüt roman, öykü, araştırma, biyografi, monografi, söyleşi türünde birçok eser veren çok yönlü bir yazardır. Sert meseleleri yumuşak bir tonda anlatabilme yeteneğine sahiptir. Eserlerinde hikayenin peşine gitmektedir. Sık sık fantastik ögeler kullanmaktadır. Mine Söğüt zaman zaman gerçeküstücü yazar şeklinde tanımlansa da kendi deyimiyle "son derece gerçekçi" bir yazardır.
Mine Söğüt 1993 yılında karikatürist-ressam Bahadır Baruter ile evlenmiştir. Psikolog Ezgi Başaran ile yaptığı röportajda eşi ile çok iyi arkadaş olduğunu, eğlenceli ve mutlu bir ev hayatı yaşadığını söylemiştir.
Bahadır Baruter, 1963 yılında Ankara'da doğmuştur. İlkokulu Nilüfer Hatun İlkokulu’nda, liseyi İstanbul Erkek Lisesi’nde ve üniversiteyi Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü'nde tamamlamıştır. 27 yaşında karikatüre başlayan Baruter, "Pişmiş Kelle" , "Limon", "Avni" dergilerinde çalışmıştır. Leman dergisinde "Lombak" isimli karikatür sayfasını çizmiştir. 1996'da kendisi gibi karikatürist olan Selçuk Erdem ile beraber "Lemanyak" dergisini çıkarmıştır.
Bahadır Baruter, 1997 yılında Komik Şeyler Yayıncılık'ı kurmuştur. 2001 yılında "Lombak" dergisini, 2002 yılında Metin Üstündağ, Erdil Yaşaroğlu ve Selçuk Erdem ile beraber "Penguen" dergisini, 2003 yılında ise Fatih Solmaz ile beraber "Kemik" dergisini çıkarmıştır.