KPSS yani Kamu Personel Seçme Sınavı, (A) grubu olarak adlandırılan kadrolara atanacaklar için düzenlenecek giriş sınavına kabul edilecekleri belirlemek ve (B) grubu kadrolara atanmaya esas olacak yerleştirmeyi yapmak için kullanılacak puanları sağlayan merkezi sınavdır. ÖSYM tarafından düzenlenmektedir.
KPSS ile personel istihdamının şeffaf ve adaletli bir biçimde gerçekleşmesi ve sınav rekabeti içinde personel kalitesinin en üst düzeye çıkması amaçlanmaktadır. KPSS, önceki yıllarda uygulamada olan Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) ve Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı’nın (KMS) birleşimi niteliğini taşımaktadır.
KPSS'nin açılımı "Kamu Personel Seçme Sınavı"dır. İlk KPSS, 2002 yılının 6-7 Temmuz tarihlerinde yapılmıştır.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan KPSS çatısı altında, A ve B grubu kadrolarına atanacaklar için farklı sınavlar yapılmaktadır. KPSS çeşitleri aşağıda listelenmiştir:
Engelli kamu personel seçimi için de EKPSS yani Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı yapılmaktadır.
KPSS Lisans Sınavı, lisans yani dört veya daha fazla yıllık yükseköğretim programlarından mezun olan ve sınavın geçerlilik süresi (iki yıl) içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar için yapılan sınavdır. Adaylar birden fazla öğrenim düzeyinde KPSS’ye giremez.
Öğretmenlik dâhil A ve B Grubu Kadrolarına ilk defa atanacaklar geçerli bir KPSS puanına sahip olmalıdır. KPSS’ye öğretmen kadroları için başvuranlar, sınavın Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumlarına ve alanlarına uygun Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmalıdır. DHBT’ye lisans düzeyinde katılacak adaylar da KPSS’nin Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumuna ve lisans düzeyinde Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine (DHBT) katılmalıdır.
KPSS Lisans’ta çoktan seçmeli sorulardan oluşan testler uygulanmaktadır. KPSS Lisans’ta uygulanacak testler ve testlerin kapsamı aşağıda tablo şeklinde verilmiştir.
ÖSYM’nin yayımladığı Kamu Personel Seçme Sınavı Kılavuzu’ndan alınan Sınavda Uygulanacak Testler Tablosu
ÖSYM’nin yayımladığı Kamu Personel Seçme Sınavı Kılavuzu’ndan alınan KPSS’de Uygulanacak Testlerin Kapsamı Tablosu
KPSS Ön Lisans Sınavı, üniversitelerin iki yıllık bölümlerinden mezun olan adayların kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan kadrolara atanmalarını sağlayan sınavdır. ÖSYM tarafından 2 yılda bir düzenlenen KPSS Ön lisans Sınavı 130 dakika sürmektedir ve Genel Kültür ile Genel Yetenek testlerinden oluşmaktadır.
KPSS Ön Lisans Sınavı’na sadece, sınavın geçerlilik süresi içinde mezun olabilecek öğrenciler ile ön lisans mezunları girebilmektedir. Sınavdan alınan puanın geçerlilik süresi 2 yıldır. 60 genel kültür, 60 genel yetenek olmak üzere toplam 120 sorudan oluşmaktadır.
KPSS Ön Lisans Sınavı, Genel Yetenek - Genel Kültür testlerinin kapsamı aşağıda tablo çeklinde verilmiştir:
KPSS Ortaöğretim Sınavı, lise mezunu adayların Kamu kurum ve kuruluşlarında memur, sözleşmeli personel veya başka statülerde görev alabilmesi için ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdır. Sadece lise mezunu veya puan geçerlilik süresi içinde liseden mezun olabilecek adaylar girebilmektedir. KPSS Ortaöğretim puanının geçerlilik süresi 2 yıldır.
KPSS Ortaöğretim Sınavı 60 genel kültür, 60 genel yetenek olmak üzere toplam 120 çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır. Sınav süresi 130 dakikadır. KPSS Ortaöğretim Sınavı testlerinin kapsamı aşağıda tablo şeklinde verilmiştir:
DHBT yani Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde din hizmetlerinde görev almak isteyen adayların girdiği sınavdır. Din hizmetlerinde görev alacak personelin atanmasında kullanılacak puanların hesaplanmasında, KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür testleri sonuçları da kullanılmaktadır. Bu nedenle adaylar DHBT ile birlikte KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerine de girmelidir.
DHBT; Lisans, ön lisans ve ortaöğretim düzeylerinde yapılmaktadır. DHBT’ye, ilgili öğrenim düzeyindeki KPSS başvuru koşulları ile Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından duyurulan başvuru koşullarını taşıyan adaylar başvurabilmektedir.
KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi 40 sorudan oluşmaktadır ve sınav süresi 60 dakikadır. Sınavda yer alan ilk 20 soru temel din bilgisi konularından oluşmaktadır ve tüm öğrenim seviyelerine uygundur. İkinci 20 soru ise adayların öğrenim düzeyine göre hazırlanmaktadır.
Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi ilk 20 sorunun konu başlıkları aşağıda listelenmiştir:
Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi ikinci 20 sorunun konu başlıkları aşağıda listelenmiştir:
ÖABT yani Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi, öğretmen kadrolarına atanmak isteyen öğretmen adaylarının girmek zorunda olduğu alan bilgisi sınavıdır. Öğretmen kadrolarına atanmak isteyenler, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) dışında Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri testine de girmelidir.
ÖABT lisans düzeyinde yapılmaktadır ve 75 sorudan oluşmaktadır. Eğitim fakülteleri ile fen edebiyat fakültelerinden mezun olan kişiler girebilmektedir. ÖABT sınav süresi sınav alanına göre değişmektedir. KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi konuları da sınavın alanına uygun hazırlanmaktadır.
EKPSS yani Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı, engelli bireylerin devlet kurumları içinde iş sahibi olmak için girdiği sınavdır. Sınav, adayların öğrenim düzeylerine, engel gruplarına uygun Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinden oluşmaktadır. Testlerde toplam 60 soru bulunmaktadır ve sınav süresi 60 dakikadır. Fakat EKPSS'de adaylara engel gruplarına göre farklı ek süreler verilmektedir.
EKPSS'de uygulanacak Genel Yetenek testleri aşağıda verilmiştir:
EKPSS'de uygulanacak Genel Kültür testleri aşağıda verilmiştir:
KPSS başvurusu ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden, ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından veya başvuru merkezi aracılığıyla yapılabilir. KPSS başvurularının tamamlanabilmesi için sınav ücretlerinin başvuru süresi içinde yatırılması gerekmektedir. 2024 KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür Oturumu/Eğitim Bilimleri Oturumu sınav ücreti 350,00 TL'dir. Bu ücret her bir oturum içindir. 2024 KPSS Alan Bilgisi Sınavları sınav ücreti her bir oturum için 235,00 TL'dir. Her Bir ÖABT Alanı için 2024 sınav ücreti ise 350,00 TL'dir.
2024 KPSS başvuru tarihleri ÖSYM’nin 2024 yılı sınav takvimine göre aşağıda listelenmiştir:
KPSS’ye giriş sayısında kısıtlama yoktur. Adaylar ihtiyaç duydukları puana ulaşmak için birden fazla kez sınava girebilmektedir.
KPSS çatısı altında, A ve B grubu kadrolarına atanacaklar için farklı sınavlar yapılmaktadır ve bu sınavların süresi farklıdır. KPSS çeşitlerine göre sınav süreleri aşağıda listelenmiştir:
KPSS puanı hesaplanırken KPSS'de yer alan her test kendi içinde değerlendirilmektedir. Sınav sonrasında iptaline karar verilen sorular değerlendirmeye dâhil edilmemektedir. Adayların her testi için doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanları hesaplanmaktadır. Hesaplanan ham puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak da KPSS standart puanlar hesaplanmaktadır. KPSS puanları hesaplanırken kullanılan formül aşağıda verilmiştir:
KPSS Puanı = 70 +
30 [ 2 ( ASP - X ) - S ]
[2 ( B - X )] - S
KPSS’de adayların her testi için doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanları hesaplanmaktadır. Yani 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.
KPSS tercihi yapmak için resmi baraj puanı şartı yoktur. Taban puanlar kurumlara göre farklılık göstermektedir.
KPSS puanının hesaplanabilmesi için her adayın en az 1 ham puanı (net) olmalıdır. 1 ham puanı bulunmayan adayların puanları hesaplanmamaktadır.
2024 KPSS Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yapılacaktır. 2024 KPSS tarihleri ÖSYM’nin 2024 yılı sınav takvimine göre aşağıda listelenmiştir:
2024 KPSS sonuçları Ağustos ayında açıklanacaktır. 2024 KPSS sonuçlarının açıklanacağı tarihler ÖSYM’nin 2024 yılı sınav takvimine göre aşağıda listelenmiştir:
KPSS tercih işlemleri, sınav sonucu açıklandıktan sonra internet üzerinden yapılacaktır. 2024 KPSS tercihlerinin ne zaman yapılacağı ÖSYM’nin internet adresi üzerinden duyurulacaktır.
2024 KPSS tercih işlemleri internet üzerinden yapılmaktadır. KPSS sonuçları açıklandıktan sonra ÖSYM tarafından Tercih Kılavuzu yayımlanmaktadır. Bu Kılavuzda kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadrolar, kadro sayıları ve koşullarına yer verilmektedir. Adaylar, Tercih Kılavuzunda yer alan yönteme göre tercihlerini internet üzerinden yapmaktadır.
2024 KPSS tercihlerinin hangi tarihlerde ve nasıl yapılacağı ÖSYM’nin internet adresinden duyurulacaktır. Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirme için ücret ödenmemektedir. Fakat ilk yerleştirme dışında bu sınav sonucuna bağlı tüm yerleştirme işlemlerinde adaydan yerleştirme ücreti alınmaktadır.
2024 KPSS tercih sonuçları ÖSYM’nin internet adresi üzerinden açıklanacaktır. Sonuçların açıklanacağı tarih henüz duyurulmamıştır.
KPSS kadroları, A Grubu Kadrolar ve B Grubu Kadrolar şeklinde ikiye ayrılmaktadır. KPSS A-Grubu Kadroları, kariyer kadroları olarak da bilinmektedir ve merkezi yerleştirme yapılmayan kadrolardır. KPSS A Grup Kadrolarına seçim için belirlenen KPSS puanının üstünde puan alan adaylar, daha sonra ilgili kurumların yapacağı sınavlara da girmektedir. KPSS B Grubu Kadrolar ise merkezi yerleştirme yapılan kadrolardır ve KPSS A-Grubu kadrolar dışında kalan tüm kadroları kapsamaktadır.
KPSS A Grubu Kadroları, sadece lisans mezunlarını kapsamaktadır. KPSS A Grup Kadrolara girebilmek için kurumların alım için belirledikleri KPSS puanını almak gerekmektedir. Bu puanı alan adaylar daha sonra kurumların kendi açmış olduğu sınavlara ve mülakatlara da girmektedir.
KPSS A Grup Kadrolar için KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavına girmek zorunludur. KPSS A Grup Kadrolarının 3 yıllık bir yeterlilik süreci bulunmaktadır. Bu yeterlilik sürecinin amacı: Memurun görevinin gerektirdiği özellikleri kazanmasını sağlamaktadır. KPSS A Grubu mesleklerinden bazıları aşağıda listelenmiştir:
KPSS B Grubu Kadroları, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan KPSS sonucuna bağlı kadro türüdür. Lisans, ön lisans ve ortaöğretim mezunu adayları kapsayan KPSS B Grubu Kadroları için sınav 2 yılda bir (çift yıllarda olacak şekilde) yapılmaktadır.
KPSS B Grubu Lisans kadrolarının ataması “merkezi atamalar” ve “kurumsal atamalar” olmak üzere iki şekilde gerçekleşmektedir ve B Grubu kadrolarına atanmak isteyen tüm adaylar KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür sınavına girmek zorundadır. KPSS B Grubu kadrolarına alımda kullanılan puan türleri ise şu şekildedir: Lisans kadrolarına P3, ön lisans kadrolarına P93 ve ortaöğretim mezunlarına ayrılan kadrolara P94.
KPSS B Grubu kadrolarından bazıları aşağıda listelenmiştir:
KPSS puanının geçerlilik süresi 2 yıldır. Fakat öğretmen adayları için KPSS puanlarının geçerlilik süresi bir yıldır.
KPSS'ye çalışacak adayların Kamu Personel Seçme Sınavı hakkında bilgi sahibi olması lazımdır. KPSS hakkındaki bilgilere başta ÖSYM'nin internet adresi olmak üzere çeşitli internet adreslerinden ulaşmak mümkündür. KPSS'de girilecek testlerin kapsamları ve geçmiş yıllarda sorulmuş sorular incelenmelidir. Bu incelemeler sonucunda çalışılacak dersler belirlenmelidir ve çalışma planı hazırlanmalıdır. Planlı çalışmak, adayların KPSS başarısını artıracaktır.
KPSS Genel Yetenek Türkçe testi için çalışılması gereken konular şunlardır: paragraf, dil bilgisi ve sözel mantık. Türkçe sınavında başarılı olmak için paragraf soruları önemlidir. Paragraf sorularında başarılı olmak isteyen adaylar, paragraf çözüm tekniklerini incelemelidir ve sınava kadar düzenli şekilde paragraf sorusu çözmelidir. Paragraf dışında dil bilgisi ve sözel mantık konuları da düzenli çalışma gerektiren konulardır.
KPSS matematik testi adayları zorlayabilmektedir. KPSS matematik çalışacak adayların yapması gereken ilk şey bilgi seviyelerini belirlemektir. Her aday kendi seviyesine uygun bir matematik çalışma planı oluşturmalıdır ve kendi seviyesine uygun kaynaklar edinmelidir. Adaylar için önemli olan kendi yapabildiklerinin en iyisini yapmaktır. KPSS matematik çalışma döneminde düzenli ders çalışılmalıdır, uzmanlardan ve internetten yardım alınmalıdır, net sayısı artırılabildiği kadar artırılmalıdır. Sınavda karşılaşılacak sorulara hazırlıklı olmak için de KPSS matematik çıkmış sorular çözülmelidir.
KPSS tarih çalışırken geçmiş yıllarda sorulmuş sorular incelenmelidir. Tarih dersi konu olarak KPSS'nin en geniş dersidir. Çıkmış sorular sayesinde en çok soru çıkan konular tespit edilmelidir ve çalışma sürecinde onlara öncelik verilmelidir. Tarih konu çalışmasını bitiren adaylar, konuları düzenli aralıklarla tekrar etmelidir. Tekrarlar esnasında da çok soru çıkan konulara ağırlık verilmelidir. Tekrarlar sayesinde konuların akılda kalıcılığı artacaktır.
KPSS coğrafya soruları birçok adayın kolaylıkla başarı sağladığı sorulardır. Coğrafya çalışırken önemli olan stratejik konuları atlamadan çalışmaktır. Madenler ve enerji kaynakları gibi stratejik konulara yeterli önemi veren adaylar sınavda başarılı olmaktadır. Çıkmış sorular çözülmelidir. KPSS coğrafya çıkmış sorulara ÖSYM'nin internet adresinden ve KPSS coğrafya çıkmış sorular kitaplarından ulaşmak mümkündür.
KPSS vatandaşlık, birçok adayın Kamu Personel Seçme Sınavı öncesinde karşılaşmadığı bir derstir. Vatandaşlık dersinin konuları şunlardır: Hukukun Temel Kavramları, Anayasa Hukukuna Giriş, Temel Hak ve Hürriyetler, Yasama, Yürütme, Yargı, İdare Hukuku, İnsan Hakları. Vatandaşlık sorularını çözebilmek için sistemli çalışmak lazımdır. Adaylar, çalışma döneminde uzmanların önerdiği kaynaklardan ve internette yer alan konu anlatım-soru çözüm videolarından yararlanabilir. Vatandaşlık dersi sözel bir derstir. Bu nedenle adaylar KPSS'ye girene kadar konu tekrarı yaparak bilgilerini unutmamaya özen göstermelidir.
KPSS'de adaylara güncel bilgilerden oluşan 6 soru sorulmaktadır. Bu 6 sorunun 3 tanesi genel kültür konularından, 3 tanesi güncel bilgilerden oluşmaktadır. Güncel bilgi soruları için denemelerde yer alan güncel bilgi soruları çözülmelidir ve Youtube'da yayımlanan KPSS için güncel bilgi videoları izlenmelidir.
KPSS konu çalışmasını bitiren adaylar, her gün en az 1 deneme çözmelidir. Deneme çözerken tıpkı sınavdaymış gibi süre tutmalıdır. Denemeleri süre tutarak çözmek soru çözme hızını gözlemleme şansı sunmaktadır. Adaylar bu sayede soru çözme hızını artırabilmektedir. KPSS öncesinde çözülen denemeler tekrar edilmesi gereken konuların fark edilmesini de sağlamaktadır.
KPSS’ye çalışırken kullanılabilecek birçok konu anlatım kitabı, soru bankası ve deneme vardır. KPSS’ye hazırlanırken kullanılabilecek 10 kitap aşağıda listelenmiştir:
KPSS'nin tarihçesi 1999 yılına kadar uzanmaktadır. 1999'da Kamu Personeli Yasası’nda yapılan düzenlemeyle daha önce Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) ismiyle uygulanan sınavın adı değişmiş ve Kurumlar için Merkezi Eleme Sınavı (KMS) olmuştur. Değişim sadece isimle de kalmamış, sınavın niteliği de değişmiştir. İlk ve son kez 7-8 Temmuz 2001 tarihinde uygulanmış olan KMS'nin adı 2002'de değişmiş ve Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) olmuştur.