e- YDS, ÖSYM tarafından düzenlenen ve neredeyse her ay yapılan, YDS ile eşdeğer olan Elektronik Yabancı Dil Sınavı’dır. Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir'de ÖSYM Elektronik Sınav Merkezlerinde (e-Sınav Merkezi) yapılmaktadır.
e-YDS sonuçları YDS sonuçları gibi yüksek lisans programlarına giriş için, doçentlik ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvurabilmek için, kamu kurum ve kuruluşları A grubu kadrolar için, yurt dışında üniversite okuyup Türkiye'de denklik almak için ve memuriyette dil tazminatı almak için kullanılmaktadır.
e- YDS’nin açılımı Elektronik Yabancı Dil Sınavı’dır. Resmî Gazete’de 4 Ocak 2013 tarihinde yayımlanan “Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” kapsamında ÖSYM tarafından uygulanmaktadır. İlk e-YDS 20 Eylül 2014 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
e- YDS başvurusu ÖSYM’nin Ödeme İşlemleri Sistemi adresinden yapılmaktadır. 2024 e-YDS ücreti 950,00 TL’dir. Başvurular ÖSYM’nin açıkladığı tarihlerde yapılmalıdır. ÖSYM sınav takvimine göre 2024 yılı e-YDS sınav başvuru tarihleri aşağıda listelenmiştir:
e-YDS elektronik ortamda yapılan bir sınav olduğu için adayların kişisel bir bilgisayarı kullanma bilgisine sahip olmaları gerekmektedir. Sınav hakkındaki bilgilendirmeler de elektronik ortamdan yapılmaktadır.
e- YDS başvuru ücreti ödeme işlemi, ilgili e-YDS’nin başvuru tarihlerinin ilk günü saat 14.00’te başlamaktadır. Başvuru ücreti ödemelerinin son tarihi ise ilgili sınavın başvuru tarihlerinin son günü saat 23.59’dur. Ödeme işlemi ÖSYM'nin internet sayfası üzerinden yapılmaktadır. ÖSYM'nin internet sistemindeki e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemini kullanarak, T.C. Kimlik Numarasını belirterek kredi kartı/banka kartı ile yatırılmaktadır. Ödeme işlemleri banka üzerinden yapılamamaktadır. Ödeme işlemini gerçekleştirmemiş olan adayların sınav başvuruları kabul edilmemektedir. Sınava giremeyen veya alınmayan, çıkarılan, aynı işlem için birden çok kez ücret yatıran adayların ücretleri iade edilmemektedir.
e-YDS’ye girecek adayların sistemde yer alan fotoğrafları güncel olmalıdır. Geçerli fotoğrafı bulunmayanlar en geç ilgili sınavın yapılacağı hafta perşembe günü saat 17.00’ye kadar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya fotoğraf güncellemeye yetkili başvuru merkezlerinin birinden fotoğraf güncelleme işlemlerini yaptırmalıdır.
e- YDS’ye girecek adaylar için belirli bir yaş kısıtlaması yoktur. Herkes katılabilir. e-YDS’ye girebilecekler aşağıda listelenmiştir:
e- YDS, çoktan seçmeli 80 sorudan oluşmaktadır ve sınav süresi 3 saat yani 180 dakikadır. Sınav cevaplama süresinin ilk 90 dakikası tamamlanmadan sınav salonunu terk etmek yasaktır.
e- YDS 4 ilde bulunan ÖSYM Elektronik Sınav Merkezlerinde (e-Sınav Merkezi) yapılmaktadır. e- YDS’nin yapıldığı dört il aşağıda listelenmiştir:
e- YDS 10 farklı dilde düzenlenmektedir. e- YDS’de olan diller aşağıda listelenmiştir:
e- YDS, çoktan seçmeli 80 sorudan oluşan bir testtir. Bu sorular sözcük bilgisi, dil bilgisi, çeviri ve okuduğunu anlama gibi soru tiplerinden oluşmaktadır. e-YDS yabancı dil konuları aşağıda verilmiştir.
e- YDS İngilizce konuları aşağıda listelenmiştir:
e- YDS Almanca konuları aşağıda listelenmiştir:
e- YDS Arapça konuları aşağıda listelenmiştir:
e- YDS Fransızca konuları aşağıda listelenmiştir:
e- YDS Rusça konuları aşağıda listelenmiştir.
e- YDS puanı hesaplanırken sadece doğru cevaplar dikkate alınmaktadır. Sınavdan sonra iptaline karar verilen soru olursa o soru değerlendirme dışı bırakılmaktadır. Adayların vermiş olduğu doğru cevapların sayısı toplanarak 100 üzerinden e-YDS puanları hesaplanmaktadır. e- YDS puan seviyeleri aşağıda listelenmiştir:
Adayların yabancı dil koşulunu sağlamak için e-YDS'den almaları gereken alt puan sınırı değişiklik göstermektedir. Elektronik Yabancı Dil Sınavı'nda yabancı dil koşulunun sağlanması için alınması gereken alt puan sınırları aşağıda listelenmiştir:
ÖSYM'nin birçok sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürse de bu durum Elektronik Yabancı Dil Sınavı için geçerli değildir. e- YDS’de yanlışlar doğruları götürmez. Değerlendirme esnasında sadece adayların doğru cevapları dikkate alınmaktadır.
e- YDS'de yanlışların doğruları götürmemesi nedeniyle adaylara sınavda hiçbir soruyu boş bırakmamaları tavsiye edilmektedir. Adayların emin olamadıkları sorularda doğru yapma ihtimalleri %20’dir.
e-YDS puanının hesaplanabilmesi için kaç net yapılması gerektiği belirtilmemiştir. e- YDS'de yapılan her doğru 1.25 puan getirmektedir.
e-YDS 2024 yılında 12 kez yapılacaktır. e-YDS’ye girecek adaylar için sayı kısıtlaması yoktur. İsteyenler açıklanan tüm sınav dönemlerinde sınava girebilmektedir.
Elektronik Yabancı Dil Sınavı’na girecek adayların yanlarında bulundurması gereken belgeleri ve yanlarında bulundurması yasak olan bazı eşyaları bilmesi gerekmektedir. e-YDS’ye girecek adayların sınav binasına girerken yanlarında bulundurması yasak olan eşyalar aşağıda listelenmiştir:
Sınav binasını giriş yapılırken adayların üstleri aranmaktadır. Yukarıda listelenen araç gereçlerle sınav binasına giriş yapmaya çalışan adaylar sınav binalarına alınmamaktadır. Bu araç gereçlerle sınav binasına girdiği tespit edilen adayların sınavları geçersiz sayılmaktadır.
Elektronik Yabancı Dil Sınavı’na girecek adayların yanlarında bulundurması gereken belgeler aşağıda listelenmiştir:
2024 e-YDS için ÖSYM’nin takviminde belirtilen sınav tarihleri aşağıda listelenmiştir:
Elektronik Yabancı Dil Sınavı’na girecek olan adayların sınavdan en az 1 saat önce, sınava girecekleri binanın önünde olmasında fayda vardır. e- YDS süresince adayların uyması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Kurallara uymayan adayların sınavları geçersiz sayılmaktadır. Elektronik Yabancı Dil Sınavı’na girecek adayların sınav esnasında uyması gereken kurallar aşağıda listelenmiştir.
e- YDS’de sınav sonuçları sınavın yapıldığı gün açıklanmaktadır. 2024 e-YDS için ÖSYM’nin takviminde belirtilen sınav sonuç açıklama tarihleri aşağıda listelenmiştir:
e- YDS’de adayların sorumlu oldukları konular ve karşılarına çıkan soru tarzları YDS ile aynıdır. Bu nedenle de e-YDS çalışacak olan adaylarla YDS çalışacak olan adayların izlemesi gereken yol birbirine yakındır.
Elektronik Yabancı Dil Sınavı’na çalışacak tüm adayların yapması gereken ilk şey sınav hakkında yeterli bilgiyi toplamaktır. e- YDS'de çıkacak konuları, soru tarzlarını ve sınavdaki puanlama sistemini öğrenen kişiler sınav için izleyecekleri çalışma yolunu daha doğru bir şekilde belirlemektedir. Elektronik Yabancı Dil Sınavı’na girecekler, sınav hakkında bilgi toplarken internetteki çeşitli kaynaklardan faydalanabilir.
Sınava girecek adayların, çalışmaya başlamadan önce dil seviyelerini öğrenmesinde fayda vardır. CEFR cetveline göre A1, A2, B1, B2, C1, C2 gibi dil seviyelerinden hangisine sahip olunduğu öğrenilmelidir. Elektronik Yabancı Dil Sınavı’ndan iyi puan alabilmek için dil seviyesinin yüksek olması gerekmektedir. Sınava gireceklerin dil seviyelerinin en az B1 olması iyidir. Dil seviyesi B1’in altında olan adaylar sınava hazırlanmaya diğer adaylardan daha erkenden başlamalıdır.
e- YDS’ye çalışma döneminde ailelerin çocuklarına destek olması gerekmektedir. Ailelerin sınava girecek adaya elinden geldiğince maddi ve manevi yönden destek olması olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Ailesinden destek gören kişiler sınava hazırlık dönemini daha rahat geçirmektedir. Bu da sınav sonucuna olumlu yansımaktadır.
Elektronik Yabancı Dil Sınavı’na girecek adayların hedef belirlemesi gerekmektedir. Adaylar belirledikleri hedefe göre kaç puan alması gerektiğini öğrenmeli ve alması gereken puan ve kendi dil seviyesine uygun bir çalışma programı oluşturmalıdır. Bu çalışma programı kişinin uygulayabileceği ve uyguladığı takdirde gelişme göstereceği şekilde hazırlanmalıdır. Düzenli ve disiplinli bir şekilde geçirilen çalışma dönemi adayların sınav başarısına olumlu yönde katkıda bulunmaktadır.
Adayların Elektronik Yabancı Dil Sınavı için çalışma programı hazırlarken uzman kişilerden yardım almasında fayda vardır. Herkesin öğrenme şekli farklı olduğu için her aday kendi öğrenme biçimine en uygun yöntemi seçmeli ve o yönteme uygun çalışmalıdır. Kimi tek başına çalışarak kimi arkadaşlarıyla birlikte çalışarak konuları daha iyi kavramaktadır. Çalışma yöntemi belirlerken önemli olan adayın kendisi için doğru olan yöntemi bulabilmesi ve o yönteme uygun çalışmasıdır.
Elektronik Yabancı Dil Sınavı’na girecek olan adayların, testine girecekleri dili günlük yaşamlarında kullanması tekrar yapmalarını sağlayacaktır. Bir dili iyi öğrenmek ve öğrenilen dili unutmamak için o dili günlük yaşamda kullanmak önemlidir.
e- YDS için dil bilgisi oldukça önemlidir. Elektronik Yabancı Dil Sınavı’nda adayların dilbilgisi, kelime ve okuma - anlama becerileri ölçülmektedir. Bu da sınava girecek kişilerin bol bol gramer çalışmasını gerektirmektedir.
e- YDS için kelime bilgisi de önemlidir. Çalışma döneminde internetten yapılacak araştırmalar sayesinde sınavda çıkan kelimelerin listelerine ulaşmak mümkündür. Ulaşılan listelerdeki kelimelerin ezberlenmesi gerekmektedir. Ezber yaparken bu ezberin kalıcı olmasına özen gösterilmelidir. Kelime ezberi yaparken kelimelerin cümle içindeki bağlamları dikkate alınmalıdır. Kelime öğrenmeyi hızlandırmak için düzenlenmiş özel kitaplar da vardır. Elektronik Yabancı Dil Sınavı’na gireceklerin bu kitaplardan yararlanması faydalı olacaktır.
Elektronik Yabancı Dil Sınavı, adayların okuduğunu anlama becerisini de ölçen bir sınavdır. Bu sebeple kişilerin sınava gireceği dilde bolca okuma yapmasında fayda vardır. Yapılacak bu okumalar için çeşitli kitaplardan, makalelerden, gazete ve dergilerden, günlük haber sitelerinden ve okumaya yönelik hazırlanmış çeşitli kaynak kitaplardan yararlanmak mümkündür.
e-YDS’ye çalışırken bolca deneme çözmek gerekmektedir. Deneme çözmek adayları sınava hazırlamaktadır. Adaylar deneme çözerken aynı sınavdaymış gibi süre tutmalıdır. Bunu yapan adaylar, zaman kontrollerini geliştirmektedir. Ayrıca deneme çözen adaylar eksik oldukları konuları fark edebilmektedir ve eksiklerini sınavdan önce tamamlayabilme şansını yakalamaktadır. Deneme çözmenin yanında Elektronik Yabancı Dil Sınavı’nda çıkmış soruların çözülmesi de gerekmektedir. Çıkmış soruları çözmek hem sınav hakkında bilgi sahibi olmayı hem de soru tekniklerini öğrenmeyi ve sınav stresinin azalmasını sağlamaktadır.
Elektronik Yabancı Dil Sınavı’na çalışırken çok soru çözmek kadar çözülen soruların kalitesi de önemlidir. e- YDS'ye çalışırken bol bol kaliteli soru çözülmelidir. Çalışma döneminde adaylar kendilerine eşlik edecek kaynak kitapları iyi araştırmalıdır. Alanında uzman kişilerin önerisini dinlemelidir. Birden fazla kaliteli kaynaktan soru çözmek farklı soru çeşitlerini görmeyi ve sınav esnasında daha rahat hissetmeyi sağlayacaktır.
Tüm sınavlarda olduğu gibi e- YDS’ye çalışan adayların da moral ve motivasyonlarını yüksek tutmaları, stres seviyelerini kontrol edebilmeleri gerekmektedir. Kişilerin sınava girecekleri dillerde dizi veya film izlemeleri hem pratik yapmalarını hem de eğlenceli vakit geçirmelerini sağlayacaktır. Adayların spor yapması da olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Spor hem sağlık açısından hem de motivasyon açısından faydalıdır.
Elektronik Yabancı Dil Sınavı’na çalışan adaylara yardımcı olan dershaneler ve kurs merkezleri vardır. Tek başına ders çalışırken motive olmakta zorlanan kişiler bu dershanelere gitmektedir. Adaylar eğer derslere düzenli ve disiplinli bir şekilde katılırsa sınav puanları yükselecektir. Durumu müsait olan kişiler özel ders imkanlarından da faydalanabilmektedir. e- YDS çalışan kişiler internetten de yararlanmalıdır. İnternet üzerinden Elektronik Yabancı Dil Sınavı’na yönelik hazırlanmış birçok konu anlatım videosu, okuma parçası, kelime listesi, dil öğrenmeyi kolaylaştıran çeşitli uygulamalar ve soru çözüm videolarına ulaşmak mümkündür. Bunlar dışında adaylar e- YDS'ye girmiş olan kişilerin deneyimlerinden internet vasıtasıyla haberdar olup faydalanabilmektedir. Tüm bunlara ek olarak sınava girecek olan adaylar internet üzerinden birbirlerine destek olabilmektedir. Sınava yönelik çeşitli guruplar kurarak birbirlerini olumlu yönde etkilemektedir.
e- YDS’ye girecek adayların çalışma döneminde kullanabileceği 10 kaynak aşağıda listelenmiştir:
e- YDS ve YDS birçok yönden birbirine benzeyen iki sınavdır. Aralarında ufak farklılıklar vardır. e- YDS ve YDS arasındaki temel fark e-YDS’nin bilgisayar üzerinden yapılmasıdır. e-YDS ve YDS arasındaki farklar aşağıda listelenmiştir: