DUS, üniversitelerin Diş Hekimliği Fakültelerinde uzmanlık eğitimi görmek isteyen adayların diş hekimliği alanındaki temel kavram, ilke ve yöntemleri tanıma, kavrama; bu kavram, ilke ve yöntemlerle düşünme ve bunları belli durumlara uygulama yetilerini test eden 120 sorudan oluşan sınavdır. 2023 yılında Haziran ve Ekim aylarında toplam 2 kez düzenlenecektir.
DUS'a hazırlanacak adaylar ilk olarak sınav hakkında bilgi edinmelidir. DUS yarışma esasına dayanan mesleki bilgi sınavıdır. Başarı için önemli olan düzenli tekrar ve çalışmadır. Bu nedenle her aday kendine uygun bir DUS çalışma programı oluşturmalıdır ve elinden geldiğince bu programa uymalıdır. Tek başına çalışmakta zorlanan adaylar için DUS’a hazırlık eğitimi veren kurs merkezleri, dershaneler de vardır.
DUS’un açılımı "Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı"dır. 3 Eylül 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği, Yükseköğretim Kanunu ve ilgili yönetmeliklerin hükümleri çerçevesinde adayları seçme ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülecektir.
DUS başvurusu, sınav başvuru tarihlerinde bireysel olarak ÖSYM Aday İşlemleri sistemi veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla internet üzerinden yapılmaktadır. İsteyen adaylar fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı varsa DUS başvurularını bir başvuru merkezinden de yapabilmektedir.
DUS başvurusunun tamamlanabilmesi için sınav ücretinin yatırılması gerekmektedir. 2023-DUS 1.Dönem sınav ücreti 310,00 TL'dir. Sınav ücretini süresi içinde yatırmayan adayların sınav başvuruları geçersiz sayılmaktadır. ÖSYM'nin Sınav Takvimine göre 2023 yılı DUS başvuru tarihleri aşağıda verilmiştir:
DUS'a Diş Hekimliği Fakültelerinde uzmanlık eğitimi görmek isteyen adaylar girmektedir. ÖSYM'nin yayımladığı DUS Başvuru Kılavuzuna göre sınava başvurabilecek adaylar aşağıda listelenmiştir:
DUS’a giriş sayısında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Adaylar birçok kez sınava girebilir.
DUS saat 10.15'te başlamaktadır ve 150 dakika yani 2,5 saat sürmektedir.
DUS sonucuna göre yerleştirme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği şartı aranmaktadır. 3 Eylül 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğine göre yabancı dil yeterliliği için İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinin birisinden Bakanlık veya YÖK tarafından yapılan veya yaptırılan sınavdan (YÖKDİL, TIPDİL) veya ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS)’nda yüz üzerinden en az elli puan almış olmak ya da ÖSYM tarafından bu puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olmak zorunludur. Yabancı dil sınav sonuçlarının geçerlilik süresi sınav tarihinden itibaren beş yıldır.
DUS, Temel Bilimler Testi ve Klinik Bilimler Testinden oluşmaktadır. DUS mesleki bilgi sınavının kapsamı aşağıda verilmiştir.
DUS Temel Bilimler Testi alanları aşağıda listelenmiştir:
DUS Klinik Bilimler Testi alanları aşağıda listelenmiştir:
DUS; Anatomi, Fizyoloji, Tıbbi Patoloji gibi Temel Bilimler ve Ortodonti, Endodonti, Periodontoloji gibi Klinik Bilimler alanlarından oluşmaktadır. Toplam 120 sorudan oluşmaktadır. DUS’ta yer alan alanların testteki soru sayısı ve testteki yüzdesi aşağıda tablo şeklinde verilmiştir.
DUS Mesleki Bilgi Sınavı Kapsamları Tablosu
DUS puanı bilgisayar ortamında hesaplanmaktadır. İlk olarak adayların sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevapları ayrı ayrı toplanmaktadır ve doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilmektedir. Elde edilen bu ham puanlar, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülmektedir. Böylece adayın yerleştirme işleminde kullanılacak DUS puanı belirlenmektedir.
Uzmanlık eğitimine devam ederken sınava girenlerin, uzmanlık eğitimine devam ederken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınavda, uzmanlık programına yerleştirildiği hâlde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda yerleştirmeye esas mesleki bilgi puanı % 2 oranında düşürülmektedir.
DUS puanı hesaplanırken doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmaktadır yani 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.
DUS baraj puanı 45’dir. Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na giren adayların tercih yapabilmesi için en az 45 puan almış olması gerekmektedir. Puanı 45'den düşük olan adaylar yerleştirme işlemine dâhil edilmemektedir.
DUS puanının hesaplanabilmesi için kaç net yapılması gerektiği belirtilmemiştir.
2023-DUS 1.Dönem 04.06.2023 tarihinde yapılacaktır. 2023-DUS 2.Dönem 15.10.2023 tarihinde yapılacaktır. Sınava girecek adaylar sınav günü yanında Sınava Giriş Belgesi, T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportunun aslını bulundurmalıdır. Bu belgeleri yanında bulunmayan adaylar sınava alınmamaktadır. DUS’a giren adayların sınava girerken yanlarında bulundurmaları yasak olan araç gereç ve eşyalar da vardır. Sınav binalarında emanet kabul edilmediği için adaylar bu araç gereç ve eşyaları yanlarında bulundurmamalıdır. DUS’a giren adayların yanlarında bulundurması yasak olan araç gereç ve eşyalar aşağıda listelenmiştir.
DUS 2023 yılında Haziran ve Ekim aylarında olmak üzere 2 kez yapılacaktır. DUS’a girecek adayların sınavlarının geçerli sayılması ve puanlarının hesaplanabilmesi için adayların uyması gereken bazı kurallar vardır. DUS’un geçerli sayılması için adayların uyması gereken kurallar aşağıda listelenmiştir.
2023-DUS 1.Dönem sınav sonuçları ÖSYM’nin sınav takvimine göre 06.07.2023 tarihinde açıklanacaktır. 2023-DUS 2.Dönem sınav sonuçları ÖSYM’nin sınav takvimine göre 08.11.2023 tarihinde açıklanacaktır. Adaylar DUS sonuçlarını ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla öğrenebilmektedir.
2023 DUS tercih tarihleri ÖSYM'nin internet adresinde yayımlanacaktır. Tercih işlemleri sınav sonucu açıklandıktan sonra internet üzerinden yapılmaktadır. DUS’tan en az 45 puan almış olan adaylar tercih yapabilmektedir. Tercih yaptıktan sonra değişiklik veya düzeltme işlemleri, tercih süresi içinde yapılabilmektedir. Fakat tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik veya düzeltme yapılamamaktadır.
Adayların yabancı dil muafiyet bilgi kontrolü de tercih aşamasında yapılmaktadır. Adaylar tercih yaparken en çok istedikleri programlardan başlamalıdır çünkü: Yerleştirme işlemi sırasında yeterli puan alınması koşuluyla tercih sırası da önemlidir ve DUS puanında eşitlik olması durumunda seçimi yapılan programı, daha üst tercihinde gösteren adaylara öncelik verilmektedir.
2023 DUS yerleştirme sonuçlarının ne zaman açıklanacağı henüz belli olmamıştır. Yerleştirme işlemleri adayların puanları, tercih sıraları ve programların kontenjanları göz önünde tutularak yapılmaktadır. Yerleştirme işleminin yapılabilmesi için DUS puanının 45 veya daha yüksek olması ile yabancı dil yeterliliği şartı aranmaktadır. Adaylar en fazla 30 tercih yapabilmektedir. Yerleştirme sonuçları ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi veya mobil uygulaması üzerinden öğrenebilmektedir.
DUS kazanan ve atamaya engel durumu olmayan adayların atama işlemleri kırk beş gün içinde tamamlanmaktadır.
DUS sonuçları ve sonuçlara göre bir eğitim programına yerleştirilen adayların hakları sadece ilgili sınav dönemi için geçerlidir.
DUS'ta başarılı olabilmek için adayların hedefini açık ve net bir şekilde belirlemesi ve hedefine ulaşacağına inanması gerekmektedir. Hedefini belirleyen adaylar, daha hızlı motive olmakta ve DUS'tan olumlu sonuçlar elde etmektedir. Adayların hedeflerini ve çalışma stratejilerini belirleyebilmeleri için sınav hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı hakkındaki bilgilere internet aracılığıyla ulaşılabilmektedir. Sınav hakkında bilgi edinen adaylar sınava daha doğru hazırlanmaktadır. DUS; Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Fizyoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Patoloji, Tıbbi Farmakoloji, Tıbbi Biyoloji ve Genetik ile Restoratif Diş Tedavisi, Protetik Diş Tedavisi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi, Periodontoloji, Ortodonti, Endodonti, Çocuk Diş Hekimliği alanlarından oluşan bir sınavdır. DUS’a girmeden önce DUS'ta karşılaşılacak alanlar öğrenilmeli ve çalışma programı oluşturulmalıdır.
Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı konuları öğrenildikten sonra oluşturulacak olan çalışma programı hangi aralıklarda hangi derse çalışılacağı, dinlenmeye ne kadar zaman ayrılacağı ve uyku saatleri hakkında bilgi içermelidir. Planlı çalışmak adayların kendine zaman ayırabilmesini kolaylaştıracaktır. Oluşturulan çalışma programı adayın kendisine göre hazırlanmalıdır. Program oluştururken gerçekçi, uygulanabilir ve verim elde edilebilecek bir program oluşturmaya özen gösterilmelidir.
Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı çalışma döneminde zamanı verimli kullanmak önemlidir. Hedeflenen başarıya ulaşabilmek ve zamanı en iyi şekilde kullanabilmek için günlük, haftalık ve dönemlik planlar yapılmalıdır. Hangi konunun ne zaman bitirileceğini öngörebilmek ve ona uygun çalışma programı oluşturmak konuların son ana yığılmasını engellemektedir. Bu da sınava az bir zaman kaldığında yaşanacak olan kaygının daha az olmasını sağlayacaktır.
DUS'a giren her bir adayın zihinsel, bedensel ve duygusal yapıları; ilgileri ve yetenekleri farklılık göstermektedir. Adaylar kendini tanımalı ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı çalışma planını oluştururken hangi konuya ne kadar zaman ayırması gerektiğini tespit etmelidir. Zamanı verimli kullanmak için uzun süreli çalışma gerektiren derslere öncelik verilmeli, son zamana bırakılmamalıdır. Sınav tarihi yaklaştıkça sınav kaygısı da artacağı için ders çalışmadan alınan verim azalmaktadır. Bu nedenle çalışmaya önceden başlamak sınav sonucuna olumlu yönde etkilemektedir.
Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na çalışılan ortamın adayların dikkatini dağıtmayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Çalışma masasına hedeflerin yazılı olduğu bir kağıt asmak, masanın üzerinden çalışılan dersle ilgisi olmayan eşyaları kaldırmak, telefon gibi dikkat dağıtıcı eşyaları görüş alanının dışına çıkarmak dikkat dağılmasını engelleyecektir. Bu da çalışılan dersten alınacak verimi artırmaktadır.
DUS'a hazırlanmak isteyen adaylar Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na özel kurslara gidebilmekte veya özel ders alabilmektedir. Böyle bir yol izleyecek adayların seçecekleri kurs merkezlerini veya ders alacakları kişileri belirlerken araştırma yapması gerekmektedir. DUS çalışmak zaman ve emek gerektiren bir süreçtir. Bu dönemi en iyi şekilde değerlendirebilmek için ders alınacak kurumların da başarılı olması gerekmektedir. Başarılı kurumlara giden ve düzenli ders çalışan adaylar hedeflerine ulaşmaktadır. Fakat DUS'ta başarılı olmak için bir kurs merkezine gitmek şart değildir. Kendi kendine düzenli çalışabilen adaylar kurs merkezlerine gitmeden de hedefine ulaşabilmektedir. Günümüzde hiçbir kuruma gitmeden de hocalardan ders dinlemek mümkündür. Dileyen adaylar online DUS kurslarına da katılabilmektedir.
DUS yılda en az bir defa ÖSYM tarafından yapılan ve yarışma esasına dayanan mesleki bilgi sınavıdır. Rekabetin yüksek olduğu bir sınavdır. Bu nedenle sınava girecek adayların hazırlık sürecini verimli geçirmesi gerekmektedir. DUS çalışırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir:
DUS çalışırken kullanılabilecek birçok konu anlatım, test kitabı ve deneme vardır. DUS çalışırken kullanılabilecek 15 kaynak aşağıda listelenmiştir:
DUS’a hazırlanan adaylar çözebildiği kadar çok soru çözmelidir. Soru çözmek hem eksiklerin fark dilmesini hem de farklı soru tarzlarının öğrenilmesini sağlamaktadır.
DUS’a çalışırken çıkmış sorular çözülmelidir. Uzmanlar, Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na girecek adaylara sınavdan önce Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı çıkmış sınav sorularını çözmelerini önermektedir.
DUS çıkmış soruları çözmek Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı soru tarzını öğrenmeye, doğru bir DUS stratejisi oluşturmaya ve sınav kaygısını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı çıkmış soruları çözen kişiler DUS soru tarzlarını öğrendikleri için sınavda izleyeceği yolu önceden belirleyebilmektedir. DUS'ta çıkmış sorulara ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden ve çeşitli yayınların kitaplarından ulaşmak mümkündür. DUS çıkmış sorular içeren 5 kaynak aşağıda listelenmiştir: