Ahmet Ümit 1960 yılında Gaziantep’te doğmuş, polisiye türünde kitaplar yazan ve bugüne kadar yayımlanmış 26 kitabı bulunan roman yazarıdır. Ahmet Ümit’in biyografisi edebi anlamda birçok başarı ile doludur. 1979 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümüne başlamıştır. Bu yıllarda sol görüşlü derneklerde çalışmış, çeşitli gazete ve dergiler için yazılar yazmıştır. Ahmet Ümit üniversite eğitiminin ardından Türkiye Komünist Partisi tarafından Moskova’ya gönderilmiş ve Moskova Sosyal Bilimler Akademisi’nde eğitim almıştır. Türkiye’ye geri döndükten sonra aktif siyaseti bırakarak arkadaşıyla birlikte reklam ajansı işletmiştir. Yine Hişt, Öküz, Cumhuriyet Kitap, Yeni Yüzyıl gibi dergi ve gazetelerde öykü ve şiirleri yayımlanmıştır. Ahmet Ümit ilk şiir ve öykü kitabını yayımlanmasının ardından arkadaşının teşviki ile polisiye türünde kitaplar yazmaya başlamıştır. 26’sı yayımlanan seksene yakın kitabı 26 farklı dile çevrilmiştir. Ahmet Ümit kitapları ayrıca dizi, film ve tiyatro oyunlarına uyarlanmıştır. Yazarlığının yanı sıra Habertürk kanalında “Yaşadığın Şehir” adlı programı yapmakta ve sunmaktadır.
Ahmet Ümit seksene yakın kitap yazmış ve bunlardan 26’sı yayımlanmıştır. Ahmet Ümit’in kitapları aşağıda listelenmiştir;
Tapınak Fahişeleri Başkomser Nevzat 2
Başkomser Nevzat, Çiçekçinin Ölümü
Başkomser Nevzat 3: Davulcu Davut'u Kim Öldürdü?
Ahmet Ümit’in ilk kitabı Sokağın Zulası adlı şiir kitabıdır. Edebiyat kariyerine şiir yazarak başlayan Ahmet Ümit ilk kitabını 1989 yılında yayımlamıştır. Bu şiir kitabı 92 sayfadan oluşmakta ve içinde yazarın kaleme aldığı şiirler yer almaktadır. Kitapta toplamda 47 şiir bulunmaktadır.
Ahmet Ümit’in en iyi kitapları İstanbul Hatırası, Beyoğlu Rapsodisi, Çıplak Ayaklıydı Gece, Beyoğlu’nun En Güzel Abisi, Bir Ses Böler Geceyi, Kar Kokusu, Kukla, Patasana, Sultanı Öldürmek, Aşkımız Eski Bir Roman kitaplarıdır.
Ahmet Ümit 60 yaşındadır.
Ahmet Ümit Gazianteplidir. Baba tarafından Gaziantepli olan Ahmet Ümit’in anne tarafından da Gaziantepli olduğu bilinmektedir.
Ahmet Ümit’in 47 şiiri bulunmaktadır. Tüm şiirlerini tek bir kitapta toplamıştır. Ahmet Ümit’in şiir kitabı aşağıda yer almaktadır;
Sokağın Zulası
Ahmet Ümit ‘in kişiliği Buket Aydın’ nın sunduğu 40 adlı programda içten, mütevazı olarak tanımlanmıştır. Ahmet Ümit ayrıca araştırmayı seven, çalışkan bir yazardır.
Ahmet Ümit yedi çocuklu bir ailenin en küçüğüdür. Çocukluğu Gaziantep’te geçmiştir. Ahmet Ümit’in babası kilim tüccarı, annesi ise terzidir. İlkokul eğitimini Gaziantep’te tamamlamıştır.
Ahmet Ümit eğitimine Gaziantep Atatürk Lisesi’nde devam etmiştir. Genç yaşta sol görüşü benimsemiş ve savunuculuğunu yapmıştır. Lise eğitimi sırasında ülkücülerle aralarında çıkan siyasi kavgalar sebebiyle arkadaşlarıyla birlikte okuldan uzaklaştırılmış ve eğitimini Diyarbakır’da tamamlamıştır. 1979 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümüne giren Ahmet Ümit; sol görüşlü, antifaşist derneklerde çalışmıştır. Bu yıllarda tutuklanan arkadaşları için öykü şeklinde yazdığı raporları ulusal ve uluslararası alanda çeşitli dergilerde yayımlanmıştır. Üniversitede Vildan Ümit ile tanışmış ve evlenmiştir. Ahmet Ümit üniversiteden mezun olduktan sonra Türkiye Komünist Partisi tarafından eğitim için Moskova’ya gönderilmiştir. Moskova Sosyal Bilimler Akademisi’nde eğitim aldığı yıllarda ilk edebi çalışmalarına başlamış ve ilk şiirlerini yazmıştır. Türkiye’ye döndükten sonra aktif siyaseti bırakarak ilk şiir kitabı Sokağın Zulası’nı yayımlayan Ahmet Ümit, profesyonel olarak yazarlıkla ilgilenmeye başlamıştır.
Ahmet Ümit 60 yaşındadır ve herhangi bir sağlık sorunu bulunmamaktadır.
Ahmet Ümit iyi bir öğrencilik hayatı geçirmiştir. Lise yıllarında sol aktivist olarak aktif siyasete katılmış bu yıllarda çeşitli derneklerde çalışmıştır. Siyasi çalışmalarını üniversite yıllarında da sürdüren Ahmet Ümit, mezuniyetinin ardından Türkiye Komünist Partisi tarafından eğitim alması için Moskova Sosyal Bilimler Akademisi’ne gönderilmiştir.
Ahmet Ümit’in okuduğu okullar aşağıda listelenmiştir,
• Gaziantep Atatürk Lisesi
• İstanbul Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümü
• Moskova Sosyal Bilimler Akademisi
Ahmet Ümit sosyal medyayı çok sık kullanmaktadır. Sosyal medya üzerinden takipçilerine kitap önerilerinde bulunmakta, gezip gördüğü yerler hakkında bilgiler vermektedir. Ahmet Ümit sosyal medya hesapları üzerinden dünya ve ülke içinde yaşanan siyasi, toplumsal olaylarla ilgili görüşlerini paylaşmaktadır. Yazar ayrıca kitap tanıtımlarını ve etkinlik takvimini sosyal medya üzerinden paylaşmaktadır.
Ahmet Ümit’in Twitter hesabı bulunmaktadır. Ahmet Ümit’in Twitter kullanıcı adı @baskomsernevzat’ tır
Ahmet Ümit’in Instagram hesabı bulunmaktadır. Ahmet Ümit’in Instagram kullanıcı adı baskomsernevzat’tır
Ahmet Ümit gençlik yıllarında sol görüşlü bir aktivist olarak çalışmıştır. Lise yıllarında siyasetle ilgilenmeye başlamış ve bu yıllarda arkadaşlarıyla birlikte ülkücülerle aralarında çıkan kavga sonucu okuldan uzaklaştırılmıştır. Üniversite yıllarında da siyasetle ilgilenmeye devam eden Ahmet Ümit, çeşitli sol derneklerin çalışmalarında yer almış Türkiye Komünist Partisi tarafından komünistlik eğitimi alması için Moskova’ya gönderilmiştir. Moskova yıllarında ilk edebi çalışmalarına başlayan Ahmet Ümit aktif siyasetle ilgilenmeyi bırakmış ve edebi çalışmalarına yoğunluk vermiştir.
Ahmet Ümit resmi olarak herhangi bir siyasi partiye üye değildir.
Ahmet Ümit’in gençlik yıllarında yazar olmak gibi bir amacı yoktur. Bu yıllarda aktif olarak siyasetle ilgilenmiş, sol görüşlü derneklerde çalışmıştır. 1982 yılında afişleme sırasında tutuklanan arkadaşları için yazdığı raporu öykü şeklinde kaleme almıştır. 1985 yılında yayımlanan bu rapor ulusal ve uluslararası çapta ilgi görmüş ve Ahmet Ümit yazarlıkla ilgilenmeye başlamıştır. Yazar özellikle Moskova’da yaşadığı yıllarda edebiyatla daha yakından ilgilenmiş ve ilk şiirlerini bu yıllarda kaleme almıştır. Sokağın Zulası adıyla yayımladığı ilk şiir kitabıyla profesyonel olarak yazarlığa başlamıştır. Bunu ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece izlemiştir. Ahmet Ümit günümüzde de kitap yazmaya ve yayımlamaya devam etmektedir.
Ahmet Ümit birçok şiir, öykü, inceleme ve deneme yazmıştır. Gençlik yıllarında başladığı yazarlığa günümüzde de devam etmektedir. Ahmet Ümit edebiyat dünyasında tanınırlığını polisiye türünde yazdığı romanlarla elde etmiştir. Gizem, macera ve polisiye türünü birleştirdiği romanlarında sade bir dil kullanmaktadır. Ahmet Ümit kitaplarında genellikle tarihte ve günümüzde geçen olayları polisiye kurgularla ele almaktadır.
Ahmet Ümit edebiyatı muhalif olmak olarak tanımlamaktadır. Ahmet Ümit’e göre edebiyat, hatalı olanı söylemek ve onun için düzeltme hissi uyandırmaktır
Ahmet Ümit Türk edebiyatına polisiye türünde kitaplar yazmaktadır. Bunun yanı sıra şiir, öykü, masal türlerinde de kitapları vardır. Ahmet Ümit romanları ve türleri aşağıdaki gibidir,
• Sokağın Zulası - Şiir kitabı
• Çıplak Ayaklıydı Gece - Öykü kitabı
• Masal Masal İçinde - Öykü kitabı
• Sis ve Gece - Polisiye türünde yazılmış roman
• Bir Ses Böler Geceyi - Polisiye türünde yazılmış roman
• Tapınak Fahişeleri Başkomser Nevzat 2 - Gizem ve polisiye türünde yazılmış çizgi roman
• Kar Kokusu - Polisiye gerilim türünde yazılmış roman
• Patasana - Polisiye türünde yazılmış roman
• Agatha’nın Anahtarı - Polisiye türünde yazılmış öykü kitabı
• Şeytan Ayrıntıda Gizlidir - Polisiye türünde yazılmış öykü kitabı
• Kukla - Gerilim türünde yazılmış roman
• Aşk Köpekliktir - Öykü kitabı
• Beyoğlu Rapsodisi - Polisiye gerilim türünde yazılmış roman
• Başkomser Nevzat, Çiçekçinin Ölümü - Gizem ve polisiye türünde yazılmış çizgi roman
• İnsan Ruhunun Haritası - Deneme türünde yazılmış roman
• Ninatta’nın Bileziği - Polisiye gerilim türünde yazılmış roman
• Kavim - Polisiye gerilim türünde yazılmış roman
• Olmayan Ülke - Masal kitabı
• İstanbul Hatırası - Polisiye türünde yazılmış roman
• Bab-ı Esrar - Polisiye gerilim türünde yazılmış roman
• Başkomser Nevzat 3: Davulcu Davut'u Kim Öldürdü ? - Gizem ve polisiye türünde yazılmış çizgi roman
• Sultanı Öldürmek - Polisiye gerilim türünde yazılmış roman
• Kırlangıç Çığlığı - Polisiye türünde yazılmış roman
• Beyoğlu’nun En Güzel Abisi - Polisiye türünde yazılmış roman
• Aşkımız Eski Bir Roman - Polisiye türünde yazılmış roman
• Elveda Güzel Vatanım - Tarih türünde yazılmış roman
Ahmet Ümit gazete yazarlığı yapmıştır. Öykü ve şiirleri 1990’lı yıllarda Yeni Yüzyıl gazetesinde yayımlanmıştır. Çalışmalarında polisiye türüne ağırlık vermesinin ardından çeşitli gazetelerde polisiye roman yazarlarına yönelik inceleme yazıları yazmıştır.
Ahmet Ümit’in kitapları PDF Kavim, PDF Sultanı Öldürmek, PDF İstanbul Hatırası, PDF Aşkımız Eski Bir Roman şeklinde internet üzerinde yer almaktadır. Ayrıca Ahmet Ümit kitaplarına e kitap şeklinde de ulaşılabilmektedir.
Ahmet Ümit’in aldığı ödüller aşağıdaki gibidir,
• Çıplak Ayaklıydı Gece-Ferit Oğuz Bayır Düşün ve Sanat Ödülü (1992)
Ahmet Ümit Habertürk kanalında “Yaşadığım Şehir” adlı programı hazırlamakta ve sunmaktadır. Bu programda Türkiye’deki farklı şehirleri gezerek şehirlerin tarihini ve gizemini ortaya koymaktadır.
Ahmet Ümit’in mutlu bir aile yaşamı vardır. Ahmet Ümit 1981 yılında Vildan Ümit ile evlenmiştir. Bu evlilikten Gül adında bir kızı olmuştur. Ahmet Ümit ve eşi İstanbul’da yaşamaktadır. Ahmet Ümit aile yaşamına önem vermektedir. Aile Saati projesi kampanyasında online olarak düzenlenen toplantıda aile hakkındaki görüşlerini aktaran Ahmet Ümit’e göre günümüzde bireyselleşme, yalnızlaşma giderek artmakta olduğunu ve bunun aile içinde başladığını dile getirmiştir. Ailenin birlikte vakit geçirmesi ve aile içi iletişimin önemine vurgu yapan Ahmet Ümit, ailenin tüm yaşamı etkileyen bir kurum olduğunu dile getirmiştir.
Ahmet Ümit’in eşi Vildan Ümit’tir. Ahmet Ümit eşiyle 1981 yılında evlenmiştir. Çeşitli deneme ve yazı çalışmaları yapmıştır.
Ahmet Ümit’in kızı Gül Ümit Gürak’tır. 40 yaşındadır ve psikoloji mezunudur. Sinema ile ilgilenmektedir. Ahmet Ümit’in ayrıca Rüzgar adında bir torunu vardır.
Ahmet Ümit polisiye türünde kitaplar yazmaktadır. Ahmet Ümit benzeri polisiye yazarlar aşağıda listelenmiştir,
Agatha Christie
Dan Brown
Edgar Allan Poe
Alper Canıgüz
Gencoy Sümer
Pınar Kür
Wulf Dorn
John Verdon
Ahmet Mithat Efendi
Ahmet Ümit şiirlerinde siyasi temalar görülmektedir. 1989 yılında yayımladığı ilk şiir kitabı Sokağın Zulası’nı gençlik yıllarında kaleme almıştır. Şiirlerinde gençlik yıllarına ait yansımalar görülmektedir. Ahmet Ümit’e benzer şairler aşağıda listelenmiştir;
• Nazım Hikmet
• Can Yücel
• Cemal Süreyya
Ahmet Ümit sol siyasi görüşe sahip sanatçılardandır. Ahmet Ümit’e benzer siyasi görüşe sahip sanatçılar aşağıda listelenmiştir;
• Nazım Hikmet
• Can Yücel
• Cemal Süreyya
Ahmet Ümit’in yaşamı gençlik ve olgunluk dönemi olarak incelenebilir. Gençlik yıllarında sol siyasi görüşün savunuculuğunu yapan ve politikayla iç içe bir sanatçıdır. Gençlik yıllarındaki bu durum ilk dönem şiirleri ve öykülerine yansımıştır. Aktif siyasetle ilgilenmeyi bırakmasıyla birlikte polisiye türünde romanlar ve öyküler yazmaya ağırlık vermiştir. Ahmet Ümit ile benzer yaşamlara sahip sanatçılar aşağıda listelenmiştir;