Tükendi
Gelince Haber VerGüneş ve hava en verimli kıvamında, toprak ve su da üretim için yeterlidir diyelim. Tohumunuz en seçkin türden olsa bile, ürettiğiniz fidanların birbirine benzemesi ve verimlilik için gübreleme ve “aşılama” yapmanız gerekebilir. Turşu kuracaksanız, ekmek veya yoğurt yapmak istiyorsanız o zaman da mayalamaya ihtiyaç duyarsınız. Aşı ve maya; ya tutar ya tutmaz. Kısacası zamanlama, deneyim, niyet, azim ve nasip meselesi. Fiziksel evrende bu türden teknik ve üretim çalışmaları olurken; düşünsel ve zihinsel alanda da bilim, birikim, metot, iletişim, etkileşim, organizasyon ve diğer deneysel girişimlere ihtiyaç duyarız. Tam kavrayamadığımız bir konuyu, farklı kaynaklardan araştırıp okuyunca, noksan kalan taraflarımızı tamamlamış oluruz. Aşı, tohum ve mayanın öz niteliği; hacim olarak az yer kaplaması, kendinden kat kat büyük sonuçlar üretmesidir. Bundan dolayıdır ki; biz de anlatımlarımızda sözü çok uzatmayacağız. Terazi kendini tartamasa da, kendinden çok ağır cisimler üstüne çıkar. Pusula, kendisinin nerede olduğunu bilemez ama soranlara yönünü gösterebilir. Kitap ise bireysel bir bilincin iradesiyle ortaya çıkan bir başvuru kaynağıdır.
Bu kitaptaki amacımız; deneme yazıları, özdeyiş ve söyleşiler yoluyla, “aşı, tohum ve maya” olabilecek pratik anlatımlar sunmaktır. Fikri ve kalbi sancımız eğer; bilim, mantık, etik, estetik, adalet
ve sevgi merkezli ise kafa yormaya değer değil mi?... Kimin ne kadar işine yarayacağını önceden bilemeyiz, bize düşen bu uğurda çabalamaktır. Tutmasa bile, bir şeyler kazandıracak ve katacaktır.
Ya tutarsa?!...