Tükendi
Gelince Haber VerBankacılık faaliyetleri neticesinde edinilen müşterilere veya üçüncü kişilere ait sırların saklanması yükümlülüğü, bankacılık meslek etiğinin ve geleneklerinin en önemli gerekliliklerinden biridir. Üstelik kişilik haklarının, özellikle kişinin mahremiyet alanının korunması, sırlarının korunmasını da gerektirmektedir. Müşteri sırrı kavramı koruduğu yarar ve sağladığı hukuki koruma temelinde değerlendirildiğinde ise "kişilik hakları" ve "kişisel veri" kavramı ile bağlantısı ortaya çıkmaktadır. Söz konusu bağlantı BankK m. 73`te 20.02.2020 Tarihli ve 7222 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik ile mevzuatımızdaki yerini de almıştır. Diğer taraftan gerek BankK m. 73 gerekse Sır Yönetmeliği ve Sır Genelgesi müşteri sırrını saklama yükümlülüğü ile ilgili önemli değişiklik ve yenilikler getirmiştir.
Bu çalışmada müşteri sırrına ilişkin temel hukuki düzenlemeler ve bu düzenlemelerin ihlali halinde uygulanacak yaptırımlar, müşteri sırrı kapsamında yer alan bilgiler, sırrı saklamakla yükümlü olanlar ve sırrın saklanmasından yararlananlar, müşteri sırrının özel hukuk, kamu hukuku ve uluslararası adli ve idari yardımlaşmadan kaynaklanan istisnaları, Fransız İsviçre ve Türk hukukundaki güncel düzenlemelerle karşılaştırma yapılarak ele alınmıştır.
Kitapta Bulunan Konu Başlıkları
- Müşteri Sırrı Kavramı, Müşteri Sırrını Saklama Yükümlülüğüne İlişkin Hukuki Düzenlemeler ve Bu Düzenlemelerin İhlali Halinde Uygulanacak Yaptırımlar
- Müşteri Sırrını Saklama Yükümlülüğünün Kapsamı ve İstisnalar