Tükendi
Gelince Haber VerAmerika Birleşik Devletleri’nde u¨retilen du¨şu¨ncenin muhtevasına bakıldığında, karşılaşılan problemlere Avrupa du¨şu¨ncesinden farklı olarak cevaplar u¨reten, meseleleri insanileştiren ve kâinatın anlamını keşfetme seviyesini değiştiren niteliğiyle farklı toplumlara ilham verecek bir deneyim oluşturduğu söylenebilir. Tarihi-ku¨ltu¨rel şartlar ile Amerikan tecru¨besiyle oluşan bu du¨şu¨nce, homojen olmayan, karmaşık bir fikirler paketi sunar. Amerikan felsefesinde belirleyici kavram, “Amerikalılıktır” ve söz konusu kavram, du¨şu¨nceyi taleplerle şekillendiren yaratıcı bir ku¨ltu¨rel çevre oluşturma faaliyetini ifade eder.
Amerikan felsefesi entelektu¨el bir tarih değil; fikirlerin anlamlarının, yani zemin ve uzanımlarının geçerliliğinin keşfidir. Bu keşif hayatı karmaşık bir su¨re. olarak değerlendirir. Amerikan felsefesi ferdin
hayatında bireysel ve ulusal/Amerika’ya özgu¨ olmak u¨zere iki göru¨nu¨me sahiptir. Birinci göru¨nu¨m
her zaman bireyselliğe vurgu yaparak du¨şu¨ncenin merkezine insanı yerleştirirken ikinci göru¨nu¨m
plu¨ralist yapısıyla yeni bir biçim ortaya koyar. Yapı, nizam, birlik yerine su¨re. ve çokluk metaforlarıyla
gelişen Amerikan felsefesi insan ve kâinat hakkında daimî eleştirel bir du¨şu¨nce olarak kabul edilebilir ve keşfedilmesi gereken bir ufuk olarak karşımızda durur. Bu eser, yazarın çeşitli tarihlerde Amerika’da felsefe ve klasik pragmatistlere dair kaleme alınmış yazılarından oluşmaktadır.