Tükendi
Gelince Haber VerRumeli, muhaciri olarak vatan kurduğumuz, muhacirleriyle vatanda biz olduğumuz bir mekândır. Burası Türklerin İslam ile birlikte yürüyüşlerinde ulaştıkları en uç noktalardan biridir. Türkler bu uç yerde, Rumeli`nde tarihe devlet ve medeniyet izlerinin en kalıcı ve değerlilerinden birisini bıraktılar. Rumeli ile değerlendiler; Rumeli`nin ahalisi ile canlandılar. Osmanlılar burayı fetihlerinden itibaren şehirlerinden en münzevi mekânlara kadar muhtelif veçhelerde ve şekillerde bölgede izlerini bıraktılar. Osmanlı döneminden kalan muhtelif belgeler ise bu mekânda zamanın akışının en değerli şahitleri. Bugün pek çok çalışma bu belgeler ışığında geçmişi farklı yönlerinden aydınlatmaya çalışıyor.
Türk tarihçileri, Rumeli`nin büyük merkezleri yanında artık daha küçük yerleşim merkezlerine kadar bu bölgenin tarihini anlamaya ve açıklamaya çalışıyorlar. Büyük ve geniş arşiv belgelerine dayalı çok sayıdaki değerli inceleme ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde yapılıyor. Bu cümleden olarak, Kırçova şehri tarihi siyasi, sosyal ve iktisadi yönleriyle, belgeler ışığında, Dr. Galip Çağ tarafından incelendi. Bu çalışma hem Rumeli tarihi çalışmalarına sağladığı katkı hem de sahasında daha küçük yerleşim birimlerinin incelenmesine bir numune olarak görünmektedir. Türklerin Rumeli`ndeki tarihleri bu ayrıntılı ve daha küçük yerleşim bölgelerinin incelenmesi yolunda devam ettikçe bölgenin tarihi daha ayrıntılı olarak aydınlatılacak ve bütün olarak bölgenin tarihi daha da görülür ve anlaşılır olacaktır.
Tarih, sahih belgeler ve doğru yöntemlerle çalışıldıkça gerçeği anlamamız ve maziyi gelecek için değerlendirilebilir kılmamız o oranda mümkün olacaktır. Dr. Galip Çağ`ın incelemesiyle çıkıp varalım Urumeli’ne safhayı tarihten bakalım neler görülecek.
Prof. Dr. Altan Çetin